Θετικές οι προοπτικές για τον τουρισμό το 2017

Θετικές είναι οι προοπτικές για τον κυπριακό τουρισμό το 2017, με την εισροή τουριστών να διατηρείται στα ίδια επίπεδα με φέτος, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που εξετάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη για τον τουρισμό που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου, φαίνεται ότι βάσει των συμβολαίων οργανωτών ταξιδίων και ξενοδόχων και βάσει των αεροπορικών κρατήσεων, φαίνεται ότι θα συνεχίσει η ίδια ροή όπως

και φέτος. Πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια σκαμπανεβάσματα από κάποιες αγορές αλλά το επίπεδο των τουριστικών αφίξεων θα είναι περίπου το ίδιο.

Στη χθεσινή σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των φορέων του τουρισμού, έγινε ανασκόπηση της θερινής τουριστικής σεζόν, συντονισμός και περαιτέρω προγραμματισμός καθώς και εκτίμηση για τις μελλοντικές κρατήσεις. Συμφωνήθηκε επίσης να οριστούν κάποιες συσκέψεις και με άλλα εμπλεκόμενα Υπουργεία όπως το Εσωτερικών και Εργασίας, ώστε να ανταλλαγούν απόψεις και να εξεταστεί πως βελτιώνεται η όλη κατάσταση.

Η τουριστική σεζόν που έληξε ήταν μια από τις πιο πετυχημένες των τελευταίων ετών, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου δεν δημιουργήθηκαν πλεονάσματα που να επιτρέπουν περαιτέρω επένδυση στον τουρισμό, αφού ακόμα οι βιομηχανίες προσπαθούν να πληρώσουν τα δάνειά τους.

Δημιουργήθηκε ωστόσο κινητικότητα στην οικονομία και σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης στον κλάδο.

Η επιτυχία της φετινής τουριστικής σεζόν, οφείλεται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΟΤ στις διαβουλεύσεις με τους διοργανωτές ταξιδίων και τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς και στους σχεδιασμούς που έγιναν το 2014 και φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς. Πρόσθεσε ότι αν κάποιες συγκυρίες βοήθησαν να υπάρξει κάποια μικρή αύξηση από κάποιες χώρες, υπήρξαν ωστόσο και προβλήματα αφού κάποια ταξίδια από και προς τη Μεσόγειο ακυρώθηκαν λόγω των έκρυθμων καταστάσεων στην περιοχή, ενώ στο μυαλό κάποιων βορειοευρωπαίων η Κύπρος είναι στο επίκεντρο των φασαριών. Είπε επίσης ότι αν ξανανοίξουν στο μέλλον φτηνές ανταγωνιστικές αγορές που έχουν καλό χειμερινό καιρό, όπως η Αίγυπτος, η Κύπρος μπορεί να επηρεαστεί, ωστόσο δεν σημαίνει ότι θα επηρεαστεί αρνητικά στο σύνολο.

Παράλληλα ο κ. Λοΐζου ανέφερε ότι οι περισσότερες αγορές είχαν φέτος σοβαρότατη αύξηση, εκτός από τις Σκανδιναβικές οι οποίες είναι μουδιασμένες λόγων των γεγονότων που γίνονται παγκοσμίως και παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.

Οι περισσότερες αφίξεις καταγράφηκαν και φέτος από την Βρετανία και τη Ρωσία με τρίτη τη Γερμανία, από την οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η αύξηση που άρχισε το 2014-15. Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΚΟΤ φαίνεται ότι και του χρόνου η συγκεκριμένη αγορά θα έχει μια πολύ καλή αύξηση λόγω των αεροπορικών θέσεων που δημιουργούνται.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα