«Θερίζει» ο κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τις 700 χιλιάδες οι θάνατοι παγκοσμίως

Ξεπέρασαν τις 700 χιλιάδες οι θάνατοι από τον κορωνοϊό παγκοσμίως από την ημέρα που ξέσπασε η Πανδημία τον περασμένο Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, με βάση την καταμέτρηση της ιστοσελίδας, οι θάνατοι έφτασαν στις 704,365 ενώ τα κρούσματα ανήλθαν στα 18,702,736.

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 254,988 νέα περιστατικά και 6.298 νέοι θάνατοι.

Την ίδια ώρα 11,9 εκατομμύρια έχουν αναρρώσει από τον ιό, με τα ενεργά κρούσματα να ανέρχονται σε 6,1 εκ. των οποίων το 99% παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία.

Στις

ΗΠΑ, τη χώρα που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία, καταγράφηκαν χθες 53.847 νέα περιστατικά με το σύνολο πλέον να ανέρχεται στα 4,77 εκατομμύρια. Οι νέοι θάνατοι ανήλθαν στους 1.302 με το σύνολο των νεκρών από τη νόσο Covid-19 να ανέρχεται σε 156.000.

Στη Βραζιλία τα νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν στα 51.603 με το σύνολο των περιστατικών να φτάνει τα 2,8 εκατομμύρια. Οι νέοι θάνατοι που καταγράφηκαν ανήλθαν στους 1.154, με το σύνολο των απωλειών στη χώρα να φτάνει στις 95.819.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ινδία, όπου τα νέα περιστατικά ανήλθαν σε 51,282 και οι νέοι θάνατοι έφτασαν τους 849. Τα συνολικά περιστατικά ξεπέρασαν τα 1,9 εκατομμύρια και οι θάνατοι έφτασαν τις 39,820.

Τέταρτη σε αριθμό κρουσμάτων η Ρωσία με 5,159 νέα περιστατικά και 144 νέους θανάτους, με το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 861,423 και το σύνολο των θανάτων στους 14,351.

Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα που ακολουθούν στην κατάταξη είναι η Ν. Αφρική, το Μεξικό, το Περού και η Χιλή, η Ισπανία και η Κολομβία.

 Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 1.154 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 51.603 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία του κορωνοϊού, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, έχει καταγράψει επισήμως πάνω από 2,8 εκατομμύρια μολύνσεις, ενώ ο απολογισμός της υγειονομικής κρίσης έχει φθάσει πλέον συνολικά τους 95.819 νεκρούς.

Ακόμη ένα μέλος της κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, το όγδοο κατά σειρά, επιβεβαιώθηκε χθες ότι έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό. Πρόκειται τον Ζόρζε Ολιβέιρα, τον γενικό γραμματέα της προεδρίας, που εργάζεται πλέον εξ αποστάσεως αφού ενημερώθηκε για τη διάγνωση, σύμφωνα με το γραφείο του. Έγινε το όγδοο από τα 23 μέλη του υπουργικού συμβουλίου που επιβεβαιώθηκε πως μολύνθηκε.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπολσονάρου και η σύζυγός του Μισέλ επίσης προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό. Ο ακροδεξιός Μπολσονάρου, που υποτιμά εξαρχής τη σοβαρότητα της πανδημίας, χαρακτηρίζει την COVID-19 «γριπούλα» και προβάλει σθεναρή αντίσταση στην επιβολή περιορισμών για να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας ώστε να μην υποστεί πλήγμα η οικονομία, επέστρεψε στα καθήκοντά του και ξανάρχισε τις μετακινήσεις του την 25η Ιουλίου, όταν τεστ στο οποίο υποβλήθηκε επέστρεψε αρνητικό.

Προχθές Δευτέρα, ο Μπολσονάρου διαβεβαίωσε δημοσιογράφους ότι νιώθει καλά, μερικές ημέρες αφού δήλωσε πως έχει «μούχλα» στους πνεύμονες και παίρνει αντιβιοτικά. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για την κατάστασή του.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 857 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 6.148 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη μεξικανική επικράτεια έφθασε έτσι τους 48.869 νεκρούς επί συνόλου 449.961 ανθρώπων που επιβεβαιώθηκε με εργαστηριακές εξετάσεις ότι προσβλήθηκαν.

Το Μεξικό κατατάσσεται από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας στην τρίτη θέση του μακάβριου παγκόσμιου καταλόγου των κρατών που θρηνούν τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της πανδημίας.

Η μεξικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που επιβεβαιώνεται με εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται επαρκής αριθμός τεστ.

Περού

Το Περού ξεπέρασε χθες επίσημα το όριο των 20.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, την ώρα που η εξάπλωσή της επιταχύνεται ξανά, έναν μήνα μετά την έναρξη της διαδικασίας σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού στο κράτος των Άνδεων.

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 έφθασε χθες Τρίτη τους 20.007, αυξημένος κατά 196 από την προηγουμένη, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 έφθασε τους 439.890, αυξημένος κατά 6.790 κρούσματα σε 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός των Περουβιανών που έχει κριθεί ότι αποθεραπεύθηκαν αυξήθηκε επίσης, φθάνοντας τους 302.457 (+4.366 σε 24 ώρες), όμως τα νοσοκομεία της χώρας παραμένουν απελπιστικά κορεσμένα, καθώς οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι 13.798, αριθμός-ρεκόρ.

Το πόσα είναι τα θύματα της πανδημίας στο Περού έχει μετατραπεί σε αντικείμενο πολεμικής στη χώρα των 33 εκατομμυρίων κατοίκων. Μέσα ενημέρωσης της χώρας εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι μάλλον πιο κοντά στους 50.000, συνυπολογιζόμενων των ύποπτων περιπτώσεων.

Με βάση πάντως τα επίσημα στοιχεία, το Περού υφίσταται το τρίτο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, πίσω από τη Βραζιλία και στο Μεξικό.

Λιβύη

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 161 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη χώρα να ανέρχεται, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή, σε 4.224 συνολικά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ως εδώ έχουν καταγραφεί 96 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, ενώ 633 άνθρωποι έχει κριθεί πως αποθεραπεύθηκαν.

Η έκταση της πανδημίας του κορωνοϊού θεωρείται ωστόσο δύσκολο να αποτιμηθεί πλήρως στην εμπόλεμη Λιβύη, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική από το 2011.

Αυστραλία

Οι αρχές στη Βικτόρια, την πολιτεία με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αυστραλία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψαν τον πιο βαρύ απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού ως εδώ, 15 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 725 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Τα κρούσματα ήταν 439 μία ημέρα νωρίτερα. Τα προηγούμενα θλιβερά ρεκόρ, 723 κρούσματα και 13 θάνατοι σε μία ημέρα, είχαν καταγραφεί την περασμένη εβδομάδα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η τοπική κυβέρνηση στη Βικτόρια επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα, έκανε αυστηρότερους τους περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών και έδωσε εντολή να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων δεν θεωρείται απόλυτα απαραίτητη, για να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού.

Αναπτύχθηκαν εξάλλου στην πολιτεία επιπλέον δυνάμεις του στρατού της Αυστραλίας, ενώ ανακοινώθηκε ότι όποιος παραβιάζει την απομόνωση — ειδικά εάν έχει επιβεβαιωθεί πως μολύνθηκε από τον κορωνοϊό — θα καλείται να πληρώνει πρόστιμο ύψους ως και 20.000 δολαρίων Αυστραλίας (ή περίπου 12.130 ευρώ).

Γερμανία

Ακόμη 12 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου το ίδιο χρονικό διάστημα εντοπίστηκαν άλλα 741 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης έφθασε έτσι τους 9.168 νεκρούς επί συνόλου 212.022 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου.

Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 27 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, 22 εκ των οποίων οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση.

Όλα τα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα αναφέρθηκαν στην αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ, όπου ζει μεγάλο μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, σύμφωνα με το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου για την επιδημιολογική κατάσταση.

Τα υπόλοιπα πέντε «εισαγόμενα» κρούσματα, κατά την ορολογία των κινεζικών αρχών όταν αναφέρονται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που επιβεβαιώνεται πως έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό αφού φθάσουν στην κινεζική επικράτεια, εντοπίστηκαν στη Σαγκάη (2), στο Πεκίνο, στη Σετσουάν και στη Σαάνσι (από 1). Το υπουργείο Υγείας έκανε επίσης λόγο για τον εντοπισμό 24 ασυμπτωματικών φορέων.

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές δεν συμπεριλαμβάνουν τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνουν.

Δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, πάντα κατά το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Άλλοι 17 άνθρωποι κρίθηκε ότι έχουν αποθεραπευτεί και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία, ανέφερε το υπουργείο. 810 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται, οι 36 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο κορωνοϊός τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς — ο αριθμός παραμένει αμετάβλητος από τον Μάιο — επί συνόλου 84.491 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Διαβάστε επίσης: 

Εκρήξεις στη Βηρυτό: Για «φρικτή επίθεση» κάνει λόγο ο Τραμπ

Κωστρίκης: Απομακρυσμένο ένα lockdown όπως το ζήσαμε την πρώτη φορά

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters- Xinhua- AFP-ΚΥΠΕ-Worldmeters

Keywords
Τυχαία Θέματα