Θεοχάρους: Ζητεί από το ΕΚ λύση Ευρωπαϊκή και όχι Βρετανική

Τη θωράκιση της λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών και των αξιών της ΕΕ ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους, κατά τη διάρκεια συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών, για την έκθεση αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Όπως τόνισε η κ. Θεοχάρους, πολύ ορθά αναφέρει η έκθεση ότι το νέο σύνταγμα της Τουρκίας θα πρέπει να είναι

σύμφωνο με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ρώτησε: «Γιατί στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά ότι και η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και των Ην. Εθνών»;

Αρχές λύσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστήριξε η κ. Θεοχάρους, δεν έχει αρμοδιότητα να καθορίσει την πολιτειακή μορφή της λύσης, αν θα είναι για παράδειγμα μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, χωρίς το σεβασμό των αρχών και των αξιών της ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι αυτή είναι βρετανική θέση. Αναφέρθηκε μάλιστα στη δήλωση του πρώην Βρετανού Ύπατου Αρμοστή στην Κύπρο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και οι αρχές αξίες της ΕΕ, δεν μπορούν να είναι εμπόδιο στη λύση». Συνεπώς, είπε, υποχρέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να θέσει τις δημοκρατικές αρχές και αξίες επί των οποίων θα οικοδομηθεί η λύση. Χωρίς αυτές τις βασικές προϋποθέσεις, είπε, υπάρχει ο κίνδυνος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υποστηρίξει και να συνδράμει μια διευθέτηση που δεν θα είναι δημοκρατική, και ενδεχομένως δεν θα γίνει αποδεκτή από τον Κυπριακό Λαό ή θα καταρρεύσει. Την πολιτειακή μορφή της λύσης, τόνισε, θα την βρουν μεταξύ τους οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, χωρίς τις παρεμβάσεις της Τουρκίας, η οποία άρχισε ήδη την ποδηγέτηση του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί.

Σεβασμός στην Κυπριακή Δημοκρατία

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, η Δρ. Θεοχάρους έθεσε θέμα αρχής και τάξης, τονίζοντας ότι η ΕΕ και ο ΟΗΕ αναγνωρίζουν μόνο ένα κράτος στο νησί, αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία εντάχθηκε ολόκληρη, όπως επισήμανε στη βάση του Πρωτοκόλλου 10. Υπενθύμισε ταυτοχρόνως ότι υπάρχει η αντιδήλωση της ΕΕ της 21ης Σεπτεμβρίου του 2015, που θεωρεί ως προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία κακώς δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση.

Κατοχή στο βορρά

Στο βορρά, είπε, υπάρχει τουρκική κατοχή και συμφώνησε με τον συνάδελφό της Τάκη Χατηγεωρίου ότι στο κείμενο θα έπρεπε να συμπεριληφθεί παράγραφος για τους εποίκους και ότι δεν θα πρέπει να κατανέμονται ίσες ευθύνες σε όλες τις πλευρές για την μη λύση, διότι η Τουρκία είναι η κατοχική δύναμη. Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη συμπερίληψης του θέματος των αγνοουμένων στην έκθεση αναφοράς καθώς και στην άρνηση της ‘Άγκυρας να συμμορφωθεί σε σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ, που αφορούν σε αποζημιώσεις προς τους συγγενείς τους, αλλά και προς τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας. Τέλος, συμφώνησε με το ζήτημα το οποίο ηγέρθη από τον συνάδελφο της Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος τόνισε ότι κακώς στο κείμενο υπάρχει η φράση περί συμμόρφωσης της Τουρκίας μόνο σε «μερικά τμήματα του διεθνούς δικαίου της Θάλασσας» και ότι θα έπρεπε να γίνει ρητή αναφορά για το σύνολο του δικαίου της θάλασσας ως αναπόσπαστου τμήματος του κοινοτικού κεκτημένου.

Keywords
Τυχαία Θέματα