Θεοχάρους προς Κάτι Πίρι: Η Τουρκία προσβάλει την ΕΕ

Η Τουρκία αποδεικνύει με τη στάση της ότι φέρει την υπεύθυνη για το ναυάγιο των συνομιλιών και ότι δε θέλει λύση, αλλά διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιβολή των διχοτομικών της σχεδίων, για να ελέγχει την περιοχή μας, γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά.

Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, σε επιστολή της προς την Εισηγήτρια της έκθεσης αξιολόγησης της τουρκικής ενταξιακής πορείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Κάτι Πίρι, η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους.

Η

επιστολή εστάλη με αφορμή τουρκική επιστολή, η οποία προέρχεται από τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποσκίρ και απευθύνεται προ την κ. Πίρι.

Στην επιστολή του, ο κ. Μποσκίρ θεωρεί εκ νέου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα, ότι οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται σε απομόνωση και ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Στόχος της τουρκικής πλευράς είναι ο επηρεασμός της εισηγήτριας, προκειμένου να δεχτεί απαράδεκτες τροπολογίες στην έκθεση αξιολόγησης της τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας.

Στην επιστολή της, η κ. Θεοχάρους καταρρίπτει έναν προς έναν τους ισχυρισμούς της τουρκικής πολιτικής. Χαρακτηρίζει προσβλητική την τουρκική στάση τόσο για την ίδια, που εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και για την ΕΕ. Για να τεκμηριώσει νομικά και πολιτικά τη θέση της, παραπέμπει στα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπογραμμίζει ότι με βάση το Πρωτόκολλο 10 και την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος στο νησί και ότι, εάν υπάρχει απομόνωση, αυτή αφορά τους Ελληνοκυπρίους στους οποίους ο τουρκικός στρατός κατοχής αφαιρεί την ελεύθερη άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Προσθέτει ταυτοχρόνως ότι, οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται σε απομόνωση η ευθύνη βαραίνει τον στρατό κατοχής, ο οποίος, όπως σημειώνει η κ. Θεοχάρους, εάν αποχωρήσει από το νησί, το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί σε μια νύχτα με τις εγγυήσεις των αρχών, των αξιών, καθώς και των νόμων της ΕΕ. Αυτό το θέμα, τονίζει η κ. Θεοχάρους, είναι συναφές με την πρόταση της Κυβέρνησης για την επιστροφή της Αμμοχώστου, την οποία απορρίπτει η τουρκική πλευρά.

Σχετικά με το θέμα των υδρογονανθράκων, επισημαίνεται στην επιστολή ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ότι η Τουρκία, με την παρουσία του Μπαρμπαρός και του πολεμικού της στόλου, δημιουργεί κλίμα έντασης και οδηγεί τις συνομιλίες και τη λύση σε ναυάγιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα