Θέματα Διασποράς και νεολαίας συζήτησαν Φωτίου-Κουϊκ

Θέματα Διασποράς και νεολαίας τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το απόγευμα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Τέρενς Κουϊκ, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου είπε πως αυτές τις τελευταίες δύο ημέρες είχαμε αρκετές συναντήσεις με τον κ. Υπουργό για θέματα Διασποράς.

"Η σημερινή επικεντρώθηκε σε διμερή θέματα γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, πέραν από τα θέματα των τριμερών

που εκεί υπάρχει μια στενότατη συνεργασία, και εδώ μιλώ για την τριμερή συνεργασία με το Ισραήλ, έχουμε και μια σειρά από άλλα θέματα σε επίπεδο των δύο χωρών και αφορά τη Διασπορά", σημείωσε.

Στόχος, όπως έχουμε πει και σήμερα, συνέχισε, είναι να υλοποιήσουμε βασικές πρόνοιες του μνημονίου που έχουμε υπογράψει και μέσα σε αυτά τα πλαίσια ασφαλώς στενότατη θα είναι η συνεργασία της διασποράς μας σε επίπεδο των χωρών όπου διαμένουν.

"Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να δούμε θέματα όπως πώς συντονιζόμαστε καλύτερα για τα θέματα της καθιέρωσης της Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, θέματα που αφορούν τις νεολαίες των δύο χωρών και προγράμματα άλλα τα οποία τεχνοκράτες από τα δύο Υπουργεία, συνεργάτες μας, αυτή τη στιγμή τρέχουν για να υλοποιήσουν μέσα στα πλαίσια του μνημονίου", πρόσθεσε.

Στενότατη είναι η συνεργασία, σημείωσε, και «θέλω να τον ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά, γιατί πραγματικά γίνεται μια εξαιρετική δουλειά των δύο χωρών όσον αφορά τον Απόδημο Ελληνισμό, ο οποίος είναι το μέλλον μας, ιδιαίτερα η νεολαία μας.»

"Δίνουμε μαζί με τον κ. Κουίκ, ιδιαίτερη σημασία στη νεολαία μας γιατί τους θέλουμε να τους κρατήσουμε στις ρίζες τους και είναι οι αυριανοί ηγέτες της διασποράς μας", συμπλήρωσε.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κουϊκ, είπε ότι είμαι ευτυχής κατ΄ αρχήν που συνεργάζομαι με τον Επίτροπο κ. Φώτη Φωτίου, διότι από την πρώτη ημέρα η χημεία μας αποδείχθηκε καταλυτική για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα σε ορισμένα πράγματα.

"Πέραν από τα τριμερή, για τα οποία σας ανέφερε, τα οποία κυρίως έχουν να κάνουν με το Ισραήλ αλλά που σύντομα θα έχουν να κάνουν και με την Αρμενία, σήμερα κάναμε μια ανασκόπηση του τι έχουμε κάνει και τι πρέπει να προγραμματίσουμε για το μέλλον", ανέφερε.

Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία, σημείωσε, πάνω στα θέματα της νεολαίας της Διασποράς μας, Ελλάδας και Κύπρου, και κυρίως στα παιδιά αυτά που βρίσκονται σε πανεπιστήμια ή έχουν τελειώσει πρόσφατα πανεπιστήμια στις χώρες που διαμένουν - δηλαδή μιλάμε για την ζώνη 18-28 - και προσπαθούμε να οργανώσουμε εκείνες τις δράσεις, οι οποίες θα έχουν να κάνουν με θέματα που αφορούν τους νέους.

Οι νέοι, ανέφερε, είναι πολύ ευαίσθητοι σε θέματα της οικολογίας, όπως επίσης είναι και πάρα πολύ ικανοί, τα Ελληνόπουλα μας - και όταν λέω Ελληνόπουλα του Ελληνισμού της Ελλάδας και της Κύπρου - σε θέματα νέων τεχνολογιών, διαδίκτυου, επικοινωνιών.

"Άρα, πρέπει με την βοήθεια και την συνεργασία των αρμοδίων Υπουργείων - γιατί εμείς παρεμβαίνουμε και ως ενδιάμεσοι συντελεστές - να τους φέρουμε κοντά στις μητέρες-πατρίδες και να κάνουμε αυτές τις δράσεις και στα θέματα της οικολογίας-περιβάλλοντος και σε θέματα της νέας τεχνολογίας", πρόσθεσε.

Ανέφερε, τέλος, ότι με τον κ. Φωτίου θα συναντηθούν εκ νέου "με την ευκαιρία και της Τριμερούς που θα έχουμε με την Αρμενία αλλά και τέλος του Οκτωβρίου όταν θα έχουμε στα Ιεροσόλυμα τη συνάντησή μας με τους Ισραηλινούς, την Ομάδα του Σαράνσκι".

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα