Θέμα τουρκικών παραβιάσεων και Αμμοχώστου θα θέσει σε Λουτ ο ΠτΔ
Οι εντεινόμενες τουρκικές παραβιάσεις και εξαγγελίες ψευδοκράτους για Αμμόχωστο θα τεθούν ενώπιον Λουτ.
Τις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες παράνομες επεμβάσεις και ενέργειες της Τουρκίας που στρέφονται ενάντια στην Κύπρο, καθώς και τα όσα απειλητικά εξαγγέλλονται από το κατοχικό καθεστώς για την Αμμόχωστο, θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώπιον της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στο πλαίσιο της επίσκεψης που αυτή θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή.
Επεσήμανε ακόμη, απαντώντας σε ερωτήσεις, πως δεν αναμένεται από την κ. Λουτ "να φέρει κάτι" και πως στόχος είναι να συμφωνήσουν μεταξύ τους οι πλευρές "για να έχει ο ΓΓ του ΟΗΕ το μήνυμα και το έδαφος που χρειάζεται". Κατά την επίσκεψη η κ. Λουτ θα διαπιστώσει αν υπάρχει κοινό έδαφος για κατάληξη σε όρους αναφοράς, πρόσθεσε.
Σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τους όρους αναφοράς ο Πρόεδρος θα αναφερθεί στα όσα σημείωσε και στην πρόταση που κατέθεσε κατά την άτυπη συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί στις 9 Αυγούστου για το περιεχόμενό τους.
Ο Πρόεδρος είχε πει στον Τ/κ ηγέτη ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως στη βάση της Κοινής Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και οι οποίες οδήγησαν στη διάσκεψη του Κραν Μοντάνα, καθώς και στη βάση της συζήτησης επί των έξι παραμέτρων του ΓΓ του ΟΗΕ, όπως αυτή εξελίχθηκε κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο μέχρι το δείπνο της 6ης Ιουλίου 2017.
Η κυβερνητική πηγή σημείωσε πως το γεγονός πως η κ. Λουτ αναμένεται να έχει επαφές και με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο) ίσως δεν είναι άσχετο με το ότι δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η ακριβής ημερομηνία άφιξής της στο νησί και πως δεν υπάρχει επίσης ενημέρωση για το πόσες ημέρες η απεσταλμένη του ΓΓ θα μείνει στην Κύπρο.
Χθες, η κ. Λουτ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με τους οποίους συζήτησε για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων μαζί τους, μετά και την άτυπη συνάντηση την οποία οι δυο ηγέτες είχαν στις 9 Αυγούστου.
Οι δυο ηγέτες είχαν ανακοινώσει μετά τη συνάντηση πως αποφάσισαν να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την εμπλοκή στις προσπάθειες που θα καταβάλει η Τζέιν Χολ Λουτ για να καταλήξουν στους όρους αναφοράς, που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή δομημένων και προσανατολισμένων σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε λύση, με την αίσθηση του επείγοντος. Επίσης ανακοίνωσαν την ετοιμότητά τους για μια τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ μετά τη ΓΣ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη για να προγραμματίσουν τα περαιτέρω βήματα.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε σε χθεσινή του δήλωση πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κ. Λουτ συμμερίστηκαν την άποψη ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η απαραίτητη προεργασία για να φτάσουμε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Αναζητείται ημερομηνία για το Εθνικό
Παράλληλα συνεχίζεται η αναζήτηση ημερομηνίας για τη σύγκληση του Εθνικού Συμβούλιου, ώστε να ενημερωθούν τα μέλη του από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η ημερομηνία που συζητείται είναι για τα τέλη Αυγούστου ή αργότερα, με τη συνεδρία να πραγματοποιείται στη Λευκωσία, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει αναχωρήσει από την προεδρική θερινή κατοικία στο Τρόοδος.
Παράλληλα, ανοιχτό μένει το σενάριο της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου μετά την ολοκλήρωση των επαφών με την κ. Λουτ, ώστε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να είναι σε θέση να ενημερώσει συλλογικά το σώμα, τόσο για τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, όσο και για τις επαφές με την αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έκτακτο: Σήμα κινδύνου εξέπεμψε αεροσκάφος της Air France
- Το κόλπο για να μη μυρίζει το μπάνιο σας εάν δεν έχετε παράθυρο
- ΑΤΛΑΣ: Δείτε πόσα ένσημα έχετε μόνο με τον ΑΜΚΑ σας
- Αυτή κι αν είναι έκπληξη! Αυτός είναι ο αντικαταστάτης του Καπουτζίδη στο Voice! (Video & Photos)
- «Παιδιά, το δώρο του άντρα μου»: Αυτή είναι η ανάρτηση που έχει γίνει viral στο Τwitter (pics)
- Πήγε στο νοσοκομείο για πέτρα στα νεφρά, έφυγε με… τρίδυμα
- Η λίστα με τα 25 ακριβότερα δωμάτια ξενοδοχείου του κόσμου! 7 εκατομμύρια στο Μακάου η βραδιά
- Τουρκικό φιάσκο στη Βόρεια Συρία
- Συνελήφθησαν οι διαρρήκτες των νοτίων προαστίων που… σκαρφάλωναν στα μπαλκόνια
- ΕΣΥ: Πέθανε το τζάμπα για αλλοδαπούς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Χαλασμός κυρίου καλοκαιριάτικα! BINTEO που θυμίζουν βαρυχειμωνιά και σήμερα!
- Ένοπλος κρατά ομήρους σε γέφυρα του Ρίο Ντε Τζανέιρο
- Αξιολόγηση εκπαιδευτικού: Οι θέσεις εκπαιδευτικών και γονέων
- Συρία: Περικυκλωμένη από συριακές δυνάμεις, θέση που ελέγχει η Τουρκία
- Δεν θα παίξει στη Νέα Υόρκη η Ανισίμοβα λόγω πένθους
- Σε αναβρασμό οι Κύπριοι επιχειρηματίες της Βρετανίας ενόψει Brexit
- Λευκωσία: 38χρονη απουσιάζει από την οικία όπου διαμένει (pic)
- G7:Ο Μακρόν σε άσκηση ισορροπιών επιχειρώντας να ενώσει δυνάμεις
- Στην πράσινη γραμμή ο Άγιαξ (pics)
- Τα παιδιά κάνουν τους γονείς χαρούμενους αφότου ανεξαρτητοποιηθούν

- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Απόφαση να λάβει κατάθεση από τον Μητροπολίτη Μόρφου πήρε η αστυνομία
- Bάρκα με 23 μετανάστες έφτασε στο λιμάνι Λάρνακας
- Στην πράσινη γραμμή ο Άγιαξ (pics)
- G7:Ο Μακρόν σε άσκηση ισορροπιών επιχειρώντας να ενώσει δυνάμεις
- Οδεύει προς Φιορεντίνα ο Ριμπερί
- Χαλασμός κυρίου καλοκαιριάτικα! BINTEO που θυμίζουν βαρυχειμωνιά και σήμερα!
- Σε αναβρασμό οι Κύπριοι επιχειρηματίες της Βρετανίας ενόψει Brexit
- Τα παιδιά κάνουν τους γονείς χαρούμενους αφότου ανεξαρτητοποιηθούν
- Κίνα:Η δοκιμή πυραύλου από τις ΗΠΑ θα αναθερμάνει την κούρσα των εξοπλισμών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- "Κάθε παραβίαση σιδηροδρομικής διάβασης μπορεί να είναι θανατηφόρα" προειδοποιεί ο προϊστάμενος υπηρεσίας κυκλοφορίας ΟΣΕ
- Τα νούμερα τηλεθέασης (18/54) στην πολύ πρωινή ζώνη για χθες,19/8/2019
- Αρης: Ξαφνική παραίτηση Διαμαντόπουλου!
- Θεσσαλονίκη: Ο «Ατλας» εντόπισε 22 κιλά κάνναβης
- Φωτογραφίες από τη φωτιά στο Χαϊδάρι, μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
- Δοκιμάζουν τα όριά τους οι G7 - Σε ρόλο ισορροπιστή ο Μακρόν
- ΠΟΕΔΗΝ: Δεν θίγεται η δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων από την εγκύκλιο του υπ. Υγείας
- Με «μπηχτές» η αποχώρηση Αμβροσίου