Θέλει Ζυρίχη; Ας το προτείνει...

Διαπραγματεύθηκε... αρκούντως ικανοποιητικά με τον εαυτό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώπιον των αποδήμων. Έλυσε το Κυπριακό, σύμφωνα με τις πάγιες φιλοσοφίες του, και σε ένα ανιστόρητο και λαϊκίστικο ξέσπασμα, έγραψε τη δική του Ιστορία της Κύπρου. Ανέδειξε και τη λατρεία του στις Συμφωνίες Ζυρίχης και στο Σύνταγμα του ΄60, για να καλέσει τον λαό να συνειδητοποιήσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία, αλλά δικοινοτικό

κράτος. «Το Σύνταγμα του 1960 δίνει δικαιώματα σε όλους τους νόμιμους κατοίκους... Θέλουμε την Κυπριακή Δημοκρατία; Βεβαίως και τη θέλουμε. Αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζεται στο Σύνταγμα του ΄60. Αν υπάρχουν κάποιοι που εισηγούνται να καταργήσουμε τις Συνθήκες του ΄60, τότε είναι που θα καταλύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε με στόμφο.

Ωραία, λοιπόν. Αφού είναι τόσο βολικό το Σύνταγμα και οι Συνθήκες του ΄60, καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εισηγηθεί στον κ. Ακιντζί επιστροφή στη Ζυρίχη. Γιατί δεν το πράττει; Να μη λησμονεί, όμως, ότι οι Συνθήκες του ΄60 δεν προσφέρονται αλά καρτ. Προβλέπουν και ύπαρξη εγγυήσεων, ελληνικών, τουρκικών και βρετανικών. Συνεπώς, δεν μπορεί να φάσκει και να αντιφάσκει. Αν επιθυμεί επιστροφή στις Συνθήκες εκείνες, να είναι έτοιμος να αποδεχθεί και τη συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων.

Αυτή η εξέλιξη θα ικανοποιήσει και το αίσθημα «ανασφάλειας» των Τουρκοκυπρίων, στο οποίο καθημερινά αναφέρεται, σε μία προσπάθεια η οποία παραπέμπει σε εύλογες υποψίες, ότι κάτι αποδέχθηκε, ή ετοιμάζεται να αποδεχθεί, το οποίο θα υπερφαλαγγίζει τις κόκκινες γραμμές της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αν υπάρχει πλέον κόκκινη γραμμή την οποία δεν ξεπέρασε ο Πρόεδρος. Έφθασε στο τραγικό σημείο να εξισορροπεί τους σφετεριστές των ελληνοκυπριακών περιουσιών με τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες, που κατέχουν τουρκοκυπριακή περιουσία.

Υπάρχει απλή λύση, Πρόεδρε, σύμφωνη με το δίκαιο. Οι σφετεριστές να αποδώσουν τις περιουσίες που κατέχουν στους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες και οι τελευταίοι να αποδώσουν την τουρκοκυπριακή περιουσία, που προσωρινά τους δόθηκε για να επιβιώσουν, στους Τουρκοκυπρίους.

Αυτό, βεβαίως, χαλά τη διζωνικότητα. Αλλά ο Πρόεδρος κατακεραυνώνει «κάποιους σήμερα που λέγουν ότι είναι ρατσιστική η διζωνική ομοσπονδία. Αν κατοχυρώνεις τις τέσσερεις ελευθερίες, αν κατοχυρώνεις τα ανθρώπινα δικαιώματα, της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, εργασίας, αν κατοχυρώνεις την ανάκτηση περιουσιών, ή άλλες θεραπείες που προσφέρονται...»

Ανερμάτιστος λόγος και επιχειρήματα βασισμένα στο «αν». Εδώ διαπραγματεύεσαι με τους Τούρκους, δεν διαπραγματεύεσαι, ούτε μιλάς στον εαυτό σου. Αυτά τα «αν» τα κατοχύρωσες, Πρόεδρε; Τον γεωγραφικό διαχωρισμό του λαού τον απέτρεψες;

Πάλι λέει ψέματα ο Πρόεδρος. Τον διέψευσε μόλις χθες ο φίλος του ο Ακιντζί: «Διζωνικότητα σημαίνει ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει την πλειοψηφία στον Βορρά και η ελληνοκυπριακή στον Νότο. Λαμβάνοντας υπ' όψιν την έκταση της περιουσίας στον Βορρά, είναι καθαρό ότι θα υπάρξει ανάγκη για αποζημίωση».

Αυτό, ναι, είναι ρατσιστικό, Πρόεδρε. Ο εθνοτικός διαχωρισμός είναι ρατσισμός. Αυτό διαπραγματεύεσαι. Πού βρίσκεις σε αυτήν την έννοια της διζωνικότητας την ελεύθερη εγκατάσταση, την ελεύθερη απόκτηση περιουσίας, την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης, πως τάχατες πρώτη φορά αναγνωρίστηκε το δικαίωμα περιουσίας, ο Ακιντζί το σκόρπισε και αυτό στους τέσσερεις ανέμους. «Το δικαίωμα στην περιουσία», είπε, «ήταν πάντα αποδεκτό, αλλά τώρα γίνονται προσπάθειες να παρουσιασθεί ως κάτι νέο».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, γι' άλλη μία φορά, ατύχησε, παραπλάνησε, ολίσθησε σε αφόρητο λαϊκισμό και διαστρέβλωσε την πραγματικότητα. Αυτό που τελικά αναδεικνύεται, είναι ότι οδηγεί το εθνικό θέμα στο χάος, στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μία ρατσιστική λύση διάλυσης των πάντων. Παραμένει αμετανόητος υποστηρικτής του τερατουργήματος Ανάν. Στόχος του παραμένει η αυτοδικαίωση, ακόμη και αν αυτό σημαίνει την καταστροφή της Κύπρου...

Keywords
Τυχαία Θέματα