Θεατρικό Τμ. του Παγκυπρίου ετοιμάζεται για τη Μήδεια του Ευριπίδη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Θεατρικό Τμήμα του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής ετοιμάζεται να ανεβάσει στη σκηνή τη Μήδεια του Ευριπίδη. Πρόκειται για τη μεγάλη παράσταση που θα λάβει χώρα στις 23 Φεβρουαρίου 2019 και λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας που έχει σκηνοθετήσει ο Λεωνίδας Λοϊζίδης μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της ομογένειας για τη νέα

σεζόν.

Το Θεατρικό Τμήμα του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής αν και είναι ένας από τα νεότερους πολιτιστικούς φορείς της ομογένειας κατάφερε να εκπλήξει το ομογενειακό και το ευρύτερο αμερικανικό κοινό με τις αρχαίες τραγωδίες που ανέβασε στη σκηνή με σκηνοθέτη το Λεωνίδα Λοϊζίδη.

Και δεν αρκέστηκε και ούτε επαναπαύτηκε με τις επιτυχημένες παραστάσεις της Ηλέκτρας και τη μουσικοχορευτική βραδιά αφιερωμένη στο Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, αλλά έβαλε πλώρη και άρχισε τις προετοιμασίες για την Μήδεια του Ευριπίδη.

Στην παράσταση, όπως ανέφερε ο Λεωνίδας Λοϊζίδης στο ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τις «Αναμνήσεις» αναμένεται να συμμετάσχουν είκοσι πέντε καταξιωμένοι ομογενείς και Αμερικανοί ηθοποιοί και τέσσερις μουσικοί.

Αναφερόμενος στην νέα παράσταση επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα του Ευριπίδη και συνάμα ένα από τα πιο επίκαιρα.

«Η Μήδεια είναι το μεγαλύτερο και αγριότερο παραμύθι που επινοήθηκε ποτέ για τον έρωτα. Εικοσιπέντε ηθοποιοί και τέσσερις μουσικοί θα ξεδιπλώσουν τις υποκριτικές τους ικανότητες και θα προσφέρουν το δικό τους πετραδάκι στο μωσαϊκό του Ελληνοαμερικανικού Πολιτισμού», επεσήμανε ο κ. Λοϊζίδης εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη για τον πρόεδρο του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής Φίλιπ Κρίστοφερ και τον μέγα ευεργέτη, οραματιστή και εμπνευστή του Θεατρικού Τμήματος Νίκο Μούγιαρη.

Ερωτηθείς για το έργο επεσήμανε: «Δύο φορές βάρβαρη η Μήδεια, από καταγωγή και από έρωτα». Δύο όψεις έχει ο έρωτας: τη «βάρβαρη», τη βυθισμένη στον πόνο και στο σκοτάδι αλλά και την ονειρική, την ηδονική, την ιδανική.

Μέσα από το μύθο της Μήδειας, όπως αυτός παρουσιάζεται στο έργο του Ευριπίδη αλλά και μέσα από ένθετα στα στάσιμα του έργου κείμενα και ποιήματα αρχαιοελληνικής γραμματείας, η παράσταση του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής επιθυμεί να μιλήσει για το ανεξήγητο του έρωτα. Γι’ αυτό το «μέγα κακό που σπαράζει τους ανθρώπους».

Για τον πόθο που είναι δεμένος με τον πόνο, για τους όρκους αιώνιας αγάπης και πίστης που δίνονται για να καταπατηθούν, για την προδοσία, την εκδίκηση, την καταστροφή. Γι’ αυτό το τρομακτικό πέρασμα από το φως στο σκοτάδι της βαρβαρότητας του έρωτα. Γιατί «δεν υπάρχει οργή πιο φοβερή και αθεράπευτη από αυτήν που γεννιέται ανάμεσα σε ανθρώπους που είχαν αγαπηθεί», κατέληξε ο κ. Λοϊζίδης.

H παράσταση θα λάβει χώρα στο Queens Theatre on the Park στο Φλάσινγκ της Νέας Υόρκης. Για κρατήσεις θέσεων κάντε κλικ στο https://www.hellenism.me/medea/ ή τηλεφωνήστε στο ( 917 ) 854 -9577

Keywords
Τυχαία Θέματα