Θανατική ανάκριση Θανάση: Συνεχίζεται στον απόηχο του αποκλεισμού Σταυριανού

Συνεχίζεται σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού η θανατική ανάκριση του αδικοχαμένου στρατιώτη, Θανάση Νικολάου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη δικάσιμο αποφασίστηκε ο αποκλεισμός του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού.

Παράλληλα με αυτό απορρίφθηκε το αίτημα για κατάθεση της νέας ιατροδικαστικής έκθεσης του.

Σήμερα είναι προγραμματισμένο να καταθέσει ο ιατρός παθολογοανατόμος Εμμανουήλ Αγαπητός ο οποίος προέβη σε εξειδικευμένη εξέταση του υοειδούς οστού στην Αθήνα.

Ο παθολογοανατόμος κατέθεσε ως τεκμήριο στο δικαστήριο το βιογραφικό του. 

Το υοειδές οστό

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας κατά την έναρξη της διαδικασίας άρχισε να υποδεικνύει τεκμήρια στον κ. Αγαπητό.   

Η δικαστής ανέφερε ότι δεν έχει τα ερωτήματα που του υποβλήθηκαν από την Νομική Υπηρεσία. Στα τεκμήρια υπάρχουν οι απαντήσεις του κ. Αγαπητού αλλά όχι οι ερωτήσεις της Νομικής Υπηρεσίας, με τη δικαστή να ζητά και τις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν, καθότι αποτελούν μέρος της έκθεσής του.

Εν τέλει, το έγγραφο που περιλαμβάνει πέντε ερωτήματα, εντοπίστηκε και κατατέθηκε στο δικαστήριο.

Η έκθεση Αγαπητού

Αφότου ο κ. Αγαπητός απάντησε σε ερωτήσεις της Νομικής Υπηρεσίας, όπως τι είναι η μεταθανάτια και η προθανάτια κάκωση, αλλά και τι εννοούμε με τους όρους μικροσκοπική και μακροσκοπική εξέταση, άρχισε να διαβάζει την έκθεσή του ενώπιον δικαστηρίου.

Όπως ανέφερε, παραλήφθηκε το υοειδές οστό του Θανάση Νικολάου, ωστόσο έλειπε ένα ένα μικρό οστέινο τμήμα. Τα στοιχεία, είπε, είναι συμβατά με κάκωση εν ζωή. Αυτό αποτελεί και το συμπέρασμα της έκθεσης. 

Σε ερώτηση της Νομικής Υπηρεσίας ότι από την έκθεση διαπιστώνεται ότι υπάρχει οστικό έλλειμμα στο ελεύθερο άκρο του μεγάλου κέρατος, ο κ. Αγαπητός απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι πρόκειται για το αριστερό.

Σε διευκρίνιση που ζήτησε η Νομική Υπηρεσία σε σχέση με την «ανώμαλη παρυφή», ο κ. Αγαπητός εξήγησε ότι είναι σαν μικρό δοντάκι και μπορεί να οφείλεται σε μία κάκωση που έγινε εν ζωή. Όμως, είπε, υπάρχουν κι άλλα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα. 

Ο κ. Αγαπητός είπε ότι ο χόνδρος αλλοιώνεται, παθαίνει ιστική αποσύνθεση και δεν φαίνεται. Στην περίπτωσή μας, διευκρίνισε, λόγω του χρόνου από τον θάνατο, ο χόνδρος εξαφανίστηκε. 

Ως απάντηση σε ερώτηση της Νομικής Υπηρεσίας σχετικά με τον λόγο που έγινε η εργασία για το υοειδές οστό του Θανάση, ο Εμμανουήλ Αγαπητός είπε ότι αυτό «θα μας βοηθήσει να διαπιστώσουμε εάν υπήρχε εν ζωή κάκωση». «Καταδεικνύει την ύπαρξη προηγηθείσας κάκωσης εν ζωή», είπε.

Αναζητήσαμε τα κοκκία της αιμοσιδηρίνης για ειδική εξέταση, είπε ο κ. Αγαπητός. «Δεν τα βρήκαμε κι έτσι η εξέταση έγινε σε όλο το οστό».

Όπως προσέθεσε, «εφόσον δεν βρέθηκαν κοκκία, υπήρχε το οστικό έλλειμμα και πιθανόν να είχε σχηματιστεί αλλά να χάθηκε στο χώμα. Δεν είμαστε σίγουροι ότι υπήρχε κάκωση εν ζωή, αλλά δεν αποκλείουμε το γεγονός να έχει υπάρξει, λόγω του μακρού χρονικού διαστήματος».

«Δεν εντοπίσατε κάποιο ιστολογικο εύρημα, σωστά;», ρώτησε η Νομική Υπηρεσία, με τον κ. Αγαπητό να απαντά «Σωστά». 

Σε ερώτηση της δικαστή αν το γεγονός ότι βρέθηκε μικρό οστικό έλλειμμα, υποδεικνύει ότι υπήρχε κάκωση εν ζωή; είπε ότι αναφέρεται στο μικρό οστικό έλλειμμα, ενώ σε επισήμανση της Νομικής Υπηρεσίας ότι δεν βρήκε εύρημα που να οδηγεί με ασφάλεια ότι η κάκωση έγινε εν ζωή, απάντησε καταφατικά. 

«Μπορείτε να πείτε με ασφάλεια ότι έγινε μεταθανάτια;», ρώτησε η Νομική Υπηρεσία, με τον παθολογοανατόμο να αναφέρει ότι μπορεί να είναι και μεταθανάτιο, λόγω της αποσύνθεσης. 

Διαβάστε επίσης

Θανατική Θανάση: Σειρά ερωτημάτων από Δικαστή για συμμόρφωση με απόφαση ΕΔΑΔΈνταση στη θανατική ανάκριση για Θανάση: «Θέλετε πάλι να κάνετε τη νύχτα μέρα»
Keywords
Τυχαία Θέματα