Θα υπάρξουν συνέπειες στην Κύπρο λόγω Ελλάδας;

Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την κυπριακή οικονομία καθησυχάζει ο Υπουργός Οικονομικών αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Τη ίδια ώρα οικονομολόγοι συνδέουν πιθανές συνέπειες με τη διάρκεια της πολιτικής αβεβαιότητας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός στις δηλώσεις του λέγοντας ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας που να καθιστά αναγκαία τη λήψη μέτρων όπως υπήρχε προηγουμένως με την διασύνδεση των δύο οικονομιών.

Εξάλλου ο Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι

ούτε καν η ίδια η ελληνική οικονομία δεν θα οδηγηθεί σε περιπέτειες για λόγους πολιτικούς.

Από την πλευρά του ο Οικονομολόγος Γιώργος Θεοχαρίδης σημείωσε ότι αυτό που αναμένεται να συμβεί είναι ότι θα αυξηθεί το ρίσκο για δανεισμό από τις αγορές αφού θα αυξηθούν τα δανειστικά επιτόκια.

«Αυτό σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει πιο δύσκολο έργο ώστε να μπορέσει να δανειστεί και πάλι απ τις ξένες αγορές», εξήγησε.

Επιπλέον, πρέπει κανείς να έχει υπόψη πως κινούμαστε στην ίδια χρηματηστηριακή πλατφόρμα, εταιρείες δραστηριοποιούνται και στις δυο χώρες, ενώ ταυτόχρονα ελληνικές τράπεζες έχουν πολλά παραρτήματα εδώ συνεχίζει ο Γιώργος Θεοχάρης.

«Σε οικονομικό επίπεδο δεν υπάρχουν ορατές οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν αποτελεί κύριο εμπορικό εταίρο της Κύπρου και δεν αποτελεί πλέον σημαντικό τραπεζικό ή χρηματοοικονομικό εταίρο της Κύπρου. Για παράδειγμα εξαρτόμαστε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό οικονομικά από τις πολιτικές οικονομικές και φορολογικές εξελίξεις στη Ρωσία και την Ουκρανία παρά από αυτές στην Ελλάδα», δήλωσε ο οικονομολόγος Νίκος Παυλίδης.

Η πολιτκή αναταραχή στην οποία θα βρεθεί η Κύπρος σε περίπτωση παράτασης επί μακρόν της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα, ή ακόμη σε περίπτωση δραστικής αλλαγής πολιτικής πλεύσης της Ελλάδας είναι πολύ πιο ανησυχητική προειδοποιεί ο Νίκος Παυλίδης.

«Ελπίζω επίσης να μην βρεθούμε στο δίλημμα η κυπριακή δημοκρατία ως κράτος μέλος της ΕΕ να εξετάζουμε μέτρα αναφορικά με την Ελλάδα σε περίπτωση που οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας αποφασίσει ότι δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα