«Δεν θα καθαιρέσουν τον τέως Κιτίου – Να εγκαταλείψει άμεσα τη Μητρόπολη»

Για την αντιπαράθεση Αρχιεπισκόπου με τον Μητροπολίτη Πάφου, αλλά και για την αυριανή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού.

Αρχικά ανέφερε ότι η απόφαση για μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου κατέληγε στο ότι η Σύνοδος δεν θα εναντιωνόταν στην απόφαση του Χρυσόστομου Β’ για να μνημονεύει τον Επιφάνιο.

Συμπλήρωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει την πλειοψηφία στην Ιερά Σύνοδο. «Για να λήξει αυτό το θέμα, θεωρώ ότι ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να επαναφέρει ξανά το ζήτημα με το ερώτημα αν η Εκκλησία της Κύπρου

υποστηρίζει το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο. Έτσι θα τελειώσουν οι προσωπικές ατζέντες για το θέμα».

Διαβάστε ακόμη: «Κόντρα» Αρχιεπισκόπου – Τυχικού: «Δεν θα επιστρέψω σχίσμα»

Υπογράμμισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να δώσει τέλος στο θέμα. «Ο Τυχικός, ο Μόρφου και ο Κύκκου έχουν άλλη άποψη. Η συλλειτουργία δεν είναι απλός μια τελετή. Εκφράζει την ενότητα της Εκκλησίας».

Πρόσθεσε ότι ο Τυχικός δεν μπορεί να απέχει όπως έγινε για δεύτερη φορά από συλλείτουργο. «Είναι ο δεύτερος τη τάξει και δεν μπορεί να απουσιάζει επειδή διαφωνεί στο θέμα του ουκρανικού».

Ακόμη, είπε ότι «δεν μπορεί στη χειροτονία του Τυχικού, ο Αρχιεπίσκοπος να μνημονεύει τον Επιφάνιο και στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Πάφου να μην το δέχεται. Από τη στιγμή που το δέχεσαι πρέπει να το δέχεσαι και στη συνέχεια. Δεν μπορεί να το δέχεσαι επιλεκτικά και στη συνέχεια αν δεν σε εξυπηρετεί να λες ότι έχεις δική σου ατζέντα. Αφού το δέχτηκε και έγινε Μητροπολίτης πρέπει να το σεβαστεί».

Στη συνέχεια μίλησε για την αυριανή Ιερά Σύνοδο. «Αυτό που βλέπω είναι ότι η Σύνοδος δεν πάει για καθαίρεση και τους διευκολύνει ο τέως Κιτίου με την έφεση του. Ήταν μια κίνηση ματ από την πλευρά του».

Εξήγησε ότι η Ιερά Σύνοδος θα επιβάλει μια αργία μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. «Θεωρώ ότι πρέπει να του αφαιρέσουν τα προνόμια που έχει. Ένας που μπαίνει σε αργία μπορεί να παίρνει την αντιμισθία μέχρι το 50%. Μπορεί να του αφαιρέσει τον οδηγό και τον οικονόμο. Αυτό θα πονέσει περισσότερο τον τέως Κιτίου γιατί μέχρι τώρα τα απολαμβάνει. Βρίσκεται στο κτήριο της Μητροπολίτης και πρέπει να το εγκαταλείψει άμεσα».

Ο κ. Κυριακού τόνισε ότι κακώς η Ιερά Σύνοδος δεν έχει αποφασίσει για την έξοδο του από τη Μητρόπολη.

Ακόμη, είπε ότι αν η Ιερά Σύνοδος δεν τον βάλει σε αργία μέχρι την εκδικάσει της υπόθεσης τότε τα πράγματα γίνονται ύποπτα. «Μήπως κρατά κάποιους στο χέρι του»;

Όσον αφορά τον Παγκράτιο και τον Πιτσιλίδη ανέφερε ότι δεν θα χρειαστεί πολλής χρόνος. «Ο Παγκράτιος περνά εδώ και 25 χρόνια μια αδικία και ο Πιτσιλίδης έστειλε ξεκάθαρο υπόμνημα προς την Ιερά Σύνοδο. Νομίζω ότι η απόφαση θα είναι άμεση». 

Διαβάστε ακόμη: Ένοχος ο τέως Κιτίου: «Ήταν υπεροπτικός,ειρωνικός με εναλλαγές σε συμπεριφορά»

Keywords
Τυχαία Θέματα