Τετ α τετ διαπραγματευτών – Στο επίκεντρο κατάλογος με ΜΟΕ

Νέα συνάντηση, στο πλαίσιο της οποίας θα συνεχισθεί η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης χαμηλής πολιτικής, θα έχουν το απόγευμα οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο της περιδιάβασης το Σάββατο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του νέου ηγέτη των Τ/κ, Μουσταφά Ακκιντζί, στο μοιρασμένο μακρύδρομο της Λήδρας, που έστειλε μηνύματα ελπίδας και πολιτικής

βούλησης για λύση του κυπριακού.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή, οι δύο διαπραγματευτές είχαν μαραθώνια συνάντηση που διήρκησε επτά ώρες.

Ενιαίος κατάλογος ΜΟΕ θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη νέα συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων την Πέμπτη, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να ανακοινωθούν και συγκεκριμένα μέτρα.

Πρόθεση των κυρίων Αναστασιάδη και Ακιντζί είναι η ανακοίνωση, μετά από κάθε συνάντηση, περιορισμένου αριθμού μέτρων χαμηλής πολιτικής, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τη δυναμική, που αναπτύσσεται στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, στα πρώτα ΜΟΕ περιλαμβάνεται η διάνοιξη των οδοφραγμάτων Αθηένου –Πυροϊου και Πύργου, η λειτουργία κοινής λαϊκής αγοράς, πιθανότατα στην Πύλη Πάφου.

Σε μεταγενέστερο στάδιο στο τραπέζι θα βρεθούν ως ΜΟΕ, η κινητή τηλεφωνία, το σύστημα ηλεκτροδότησης και το χαλλούμι.

Για την «αλλαγή κλίματος» στις διαπραγματεύσεις, μετά και την αλλαγή της ηγεσίας στα κατεχόμενα, ενημέρωσε τους απόδημους Κύπριους σε συνέδριο στην Αθήνα ο Ε/κ διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης. Έχει δημιουργηθεί, είπε, πολλή ευφορία στις δυο κοινότητες.

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Κυβέρνηση

Έτοιμη για σκληρή διαπραγμάτευση εμφανίζεται η κυβέρνηση. Είμαστε σταθεροί και προσηλωμένοι στο στόχο μας, έτοιμοι για σκληρή διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού και η δημιουργία θετικού κλίματος, μέσω συναντήσεων, όπως η προχθεσινή μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ηγέτη της τ/κ κοινότητας, είναι αναγκαία προϋπόθεση σε μια ομολογουμένως δύσκολη διαδικασία δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ευελπιστούμε, είπε, ότι μέσα από ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο θα δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές, που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για θετικό αποτέλεσμα.

Η περιδιάβαση Αναστασιάδη- Ακιντζί το Σάββατο προκάλεσε νέα αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Οι μεν υποστηρίζουν ότι οι κοινωνικές συναντήσεις βοηθούν τις συνομιλίες, οι δε εκφράζουν επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα ανάλογων επαφών.

Keywords
Τυχαία Θέματα