Τέσσερις φάλαινες είδους ζιφιός ξεβράστηκαν σε παραλία της Πάφου - Η μία νεκρή

Ανακοίνωση εξέδωσε το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών όσο αφορά τους εκβρασμούς ατόμων κητωδών του είδους Ζιφιός στις βόρειες ακτές της ελεύθερης Κύπρου.

Στην ανακοίνωση σημειώεται μεταξύ άλλων ότι έχουν καταγραφεί εκβρασμοί τεσσάρων ατόμων ατόμων κητωδών του είδους Ζιφιός στην παραλιακή περιοχή Πόλης - Αργάκας - Γυαλιάς. Τρία από αυτά ήταν ζωντανά και μετά από πολλές προσπάθειες σε δύσκολες συνθήκες επαναπροωθήθηκαν στη θάλασσα. Το τέταρτο δυστυχώς ήταν ήδη νεκρό όταν είχε εντοπιστεί. 

Η ανακοίνωση από το Τμήμα

Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών ενημερώνει το κοινό ότι σήμερα Πέμπτη 9/2/2023 έχουν καταγραφεί εκβρασμοί 4 ατόμων κητωδών του είδους Ζιφιός (επιστημονική ονομασία Ziphius cavirostris) στις βόρειες ακτές της ελεύθερης Κύπρου και συγκεκριμένα στην παραλιακή περιοχή Πόλης - Αργάκας - Γυαλιάς.
Μετά από σχετική ενημέρωση που είχαμε νωρίς το απόγευμα από τον Κοινοτάρχη Αργάκας, υπάλληλοι του Τμήματος μας και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών μετέβηκαν άμεσα στην περιοχή όπου εντοπίστηκε σε παραλία ένας Ζιφιός. Το άτομο ήταν ζωντανό χωρίς εξωτερικές κακώσεις και με την βοήθεια της Νεολαίας Πόλης Χρυσοχούς και κατοίκων των κοινοτήτων της περιοχής ο Ζιφιός επαναπροωθήθηκε στη θάλασσα.

Αργότερα λάβαμε πληροφόρηση ότι, εντοπίστηκαν ακόμα τρία άτομα του είδους αυτού σε παραπλήσιες παραλίες.  Δυο από αυτά ήταν ζωντανά και μετά από πολλές προσπάθειες σε δύσκολες συνθήκες επαναπροωθήθηκαν στη θάλασσα. Το τρίτο δυστυχώς ήταν ήδη νεκρό όταν  είχε εντοπιστεί. 

Αύριο πρωί θα γίνει επιτόπια εξέταση του νεκρού Ζιφιού και θα διενεργηθεί νεκροψία και συλλογή δειγμάτων για περεταίρω εργαστηριακές εξετάσεις σε συνεργασία με τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες. 

Διαβάστε επίσης: Αργάκα: Ζιφιός έχασε τον προσανατολισμό του και ξεβράστηκε στη στεριά (ΦΩΤΟ)

Επίσης, στα πλαίσια της περιφερειακής συνεργασίας του Τμήματος μας με την εξειδικευμένη στην προστασία των κητωδών Ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση ARION θα αποσταλούν πρόσθετα δείγματα για περεταίρω εξειδικευμένες εξετάσεις.

Επιπρόσθετα με τα πιο πάνω, με βάση πληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται να έχουν εκβραστεί και δυο άτομα στις κατεχόμενες περιοχές και συγκεκριμένα στη περιοχή της Λεύκας και στο Καραβοστάσι.

Μέσα από τις εξετάσεις και τα στοιχεία που θα συλλεχθούν θα γίνει προσπάθεια εκτίμησης των αιτιών / λόγων που παρατηρήθηκε αυτός ο μαζικός εκβρασμός Ζιφιών στα Βόρεια παράλια της Κύπρου.

Το ΤΑΘΕ θα ενημερώσει το κοινό για την εξέλιξη του θέματος.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη Νεολαία Περιφέρειας Πόλις Χρυσοχούς και τους κατοίκους των κοινοτήτων της περιοχής για τη βοήθεια και τη συμβολή τους στη μεγάλη προσπάθεια που έγινε κάτω από δύσκολές συνθήκες για τη διάσωση των Ζιφιών. 

Υπάλληλοι του ΤΑΘΕ θα συνεχίσουν τις περιπολίες για παρακολούθηση της ευρύτερης περιοχής και κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τέσσερις, Πάφου #45,tesseris, pafou #45