Τερματισμό πολέμου στην Ουκρανία αξιώνουν Ε/κ και Τ/κ σε εκδήλωση

Υπό την σκιά του πολέμου στην Ουκρανία γιορτάζεται φέτος η παγκόσμια ημέρα δράσης των συνδικάτων για την ειρήνη στη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού, που καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) να είναι η 1η Σεπτεμβρίου, μέρα έναρξης της επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ανθρωπότητας το 1939.

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας αυτής ημέρας, στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε απόψε εκδήλωση

που διοργάνωσαν η ΠΕΟ με τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα μέλη της ΠΣΟ και η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης "Ενωμένη Κύπρος" που σε κοινή διακήρυξή τους που αναγνώστηκε αναφέρουν πως "η φετινή διεθνής μέρα δράσης αποκτά ακόμη περισσότερη σημασία, αφού οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας έχουν προκαλέσει μεγάλες ανθρώπινες και υλικές απώλειες, περαιτέρω στρατικοποίηση και ένταση των εξοπλισμών,  ενώ η αυξανόμενη ένταση στην Άπω Ανατολή διατηρεί ορατό τον κίνδυνο γενικευμένης σύγκρουσης με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη την ανθρωπότητα".

Επίσης, σημειώνουν πως "οι Κύπριοι εργαζόμενοι, που εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια βιώνουν τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους, εκφράζουν την συμπαράστασή τους στους λαούς που δοκιμάζονται από τον πόλεμο, καταδικάζουν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απαιτούν τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και την εξεύρεση ειρηνικής λύσης, στην βάση του διεθνούς δικαίου".

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό στην κοινή διακήρυξη, αναφέρεται πως "η διαδικασία των συνομιλιών  θα πρέπει να επαναρχίσει  το συντομότερο δυνατό  από το σημείο όπου έμειναν στο Κράν Μοντανά αφού η παθητική παρέλευση του χρόνου, η απουσία διαλόγου και  η δημιουργία νέων τετελεσμένων δημιουργούν  μια αρνητική  ατμόσφαιρα και οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας".

Εκφράζεται στήριξη σε μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεχτή λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ,  για ένα κράτος αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο που να εξυπηρετεί τους Κύπριους και που θα μετατρέψει την χώρα μας σε γέφυρα ειρήνης και ασφάλειας για ολόκληρη την περιοχή μας.

Σε ομιλία του ο ΓΓ της ΠΣΟ, Πάμπης Κυρίτσης, ανέφερε πως "φέτος, έχοντας υπόψιν τη δραματική κλιμάκωση των κινδύνων για την παγκόσμια ειρήνη με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κλιμάκωση της έντασης στην Απω Ανατολή, οι δράσεις και κινητοποιήσεις μας αποκτούν μια ιδιαίτερη σημασία".

"Ζητούμε ο πόλεμος στην Ουκρανία να τερματιστεί άμεσα και να αναλάβει η διπλωματία.  Απαιτούμε διάλυση του ΝΑΤΟ και όλων των στρατιωτικών συνασπισμών, πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων, σεβασμό της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας όλων των κρατών και του δικαιώματος του κάθε λαού να αποφασίζει ο ίδιος το μέλλον του και τον δρόμο της οικονομικής και κοινωνικής του ανάπτυξης", είπε ο κ. Κυρίτσης.

Σημείωσε πως ο κοινός αγώνας των Κυπρίων εργαζομένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της Κύπρου,  είναι αναπόσπαστο μέρος του αγώνα των λαών του κόσμου για  παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και κοινωνική δικαιοσύνη, τονίζοντας πως "απαιτούμε  δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση του κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για ένα κράτος,  αποστρατιωτικοποιημένο και ανεξάρτητο, χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις και χωρίς προστάτες και κηδεμόνες".

Σε χαιρετισμό της, η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ανέφερε πως "μαζί με τα εκατομμύρια των ταξικά αδελφών μας, μελών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, μαζί με όλους τους ανθρώπους που δεν ξεχνούν τα εγκλήματα του ναζισμού και του φασισμού  σήμερα εδώ ενωμένοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι, όλες οι δυνάμεις της ειρήνης και της επανένωσης υψώνουμε και την δική μας φωνή, απαιτώντας να τερματιστούν οι πόλεμοι και η στρατιωτικοποίηση.

"Μια απαίτηση που φέτος γίνεται ακόμα πιο έντονη και δυνατή αφού οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας και οι ολοένα εντεινόμενες και αυξανόμενες εστίες  εντάσεων,  πολέμων και διενέξεων σε πολλά μέρη του πλανήτη  με στόχο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικό πόρων κάνουν  περισσότερο από ορατό τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύγκρουσης", ανέφερε.

Υπογράμμισε πως "απαιτούμε δίκαιη και αμοιβαία αποδεχτή λύση του κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ,  για ένα κράτος αποστρατιωτικοποιημένο και ανεξάρτητο, που να εξυπηρετεί τους Κύπριους και που θα μετατρέψει την χώρα μας σε γέφυρα ειρήνης και ασφάλειας για ολόκληρη την περιοχή μας".

Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος της τ/κ συνδικαλιστικής οργάνωσης DEV-İŞ, Κοράλ Ασιάμ, ανέφερε πως η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους και η λύση είναι μια ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος.

"Το κοινό κράτος είναι μια ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος, βασισμένη στην πολιτική ισότητα, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, που θα χρησιμοποιείται από κοινού από τους Κύπριους", σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα