Τερματισμό αεροπορικών επιθέσεων κατά αμάχων στο Idlib ζητά η ΕΕ

Η ΕΕ ζητά τον άμεσο τερματισμό των αεροπορικών επιθέσεων κατά αμάχων στο Idlib και προειδοποιεί για τις ανθρωπιστικές και πολιτικές συνέπειές τους, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ, Πήτερ Στάνο.

Συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος αναφέρει ότι "οι αεροπορικές επιδρομές από το καθεστώς της Συρίας και τους υποστηρικτές του στη βορειοδυτική Συρία έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 35 άτομα, πολλοί από αυτούς ήταν πολίτες, γυναίκες και παιδιά τις τελευταίες ημέρες. Ακόμη μια άλλη κατάπαυση του πυρός έχει καταστραφεί. Περισσότεροι από 350.000 πολίτες έχουν

εκτοπιστεί μόνο τον τελευταίο μήνα".

νέα επίθεσης στο Idlib, συμπεριλαμβανομένων των επανειλημμένων αεροπορικών επιθέσεων και των βομβαρδισμών που απευθύνονται πολίτες, είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει. Η ΕΕ θα επανεξετάσει τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος Assad όσο θα συνεχίζονται αυτές οι βίαιες επιθέσεις", προειδοποιεί.

"Τονίζουμε τη μέγιστη ανάγκη να εξασφαλίσουμε ταχεία, ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που θα παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους τους αμάχους που έχουν ανάγκη. Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου", ξεκαθαρίζει ο Πήτερ Στάνο.

Σημειώνει δε ότι "η παρουσία των καταγεγραμμένων από τον ΟΗΕ τρομοκρατικών ομάδων στο Idlib αποτελεί ζήτημα ανησυχίας για όλους. Η καταπολέμηση αυτών των ομάδων, όπως έχει εγκριθεί από τον ΟΗΕ, ωστόσο δεν επιτρέπει να αγνοηθεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο".

"Η προτεραιότητα εξακολουθεί να είναι η προσπάθεια βιώσιμης πολιτικής διευθέτησης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στην Idlib ενδέχεται να καταστρέψουν την εμπιστοσύνη στην διαπραγματευόμενη επίλυση της σύγκρουσης που είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός", καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα