Τερμάτισαν παράνομα τη σύνταξη καρκινοπαθούς – Δικαιώθηκε από το δικαστήριο

Απόφαση σταθμός κατά του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξέδωσε το Διοικητικό Δικαστήριο. 

Δικαίωσε Ελληνοκύπριο καρκινοπαθή που του τερμάτισαν παράνομα τη σύνταξη ανικανότητας με τη δικαιολογία ότι τα εισοδήματα που λάμβανε από την περιορισμένη απασχόληση του ξεπερνούσαν το 1/3 των εισοδημάτων που εισέπραττε πριν ασθενήσει 10 χρόνια προηγουμένως. 

Την υπόθεση έφερε στο φως η εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Πρόκειται για μία εξόφθαλμη περίπτωση κρατικής αναλγησίας, αφού χωρίς δεύτερη σκέψη τερματίστηκε παράνομα

η σύνταξη ανικανότητας ενός ηλικιωμένου καρκινοπαθούς, για να διαπιστωθεί στη συνέχεια ότι η διοίκηση δρα και λαμβάνει τόσο καθοριστικές για τη ζωή των διοικούμενων αποφάσεις με πλήρη πλάνη του νόμου.

Δείτε επίσης: Κερατσίνι: 78χρονος βίαζε την εγγονή του από τα 9 της χρόνια

Το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων γνώριζε και αποδεχόταν ότι ο αιτητής δεν μπορούσε να εργαστεί κανονικά, αλλά επέμενε ότι τα ελάχιστα χρήματα που λάμβανε μηνιαίως από μερική ελαφριά απασχόληση ξεπερνούσαν το όριο που θεωρούσαν ότι έθετε ο νόμος.

Μάλιστα, το Τμήμα προέβη σε αναδρομικό τερματισμό της σύνταξης και απαιτούσε και την επιστροφή συνολικού ποσού πέραν των €23.000 που είχε καταβληθεί ως σύνταξη ανικανότητας στον εν λόγω καρκινοπαθή τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο αυτή η προσέγγιση του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων καταδείκνυε πλάνη περί τον νόμο από πλευράς του, αλλά και πλάνη ως προς τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης.

Παραμένει να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις συμπολιτών μας που έτυχαν της ίδιας προσέγγισης από το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα και την υπομονή να προσφύγουν ενώπιον του Δικαστηρίου. 

Keywords
Τυχαία Θέματα