«Τέλος του 2016 η μονάδα αποβλήτων Πεντακώμου»

Περί το τέλος του 2016 με αρχές του 2017 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες για τη νέα Μονάδα Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης και Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) της Επαρχίας Λεμεσού, στο Πεντάκωμο, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό έργο στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων και προστασία του περιβάλλοντος, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΟΕΔΑ Λεμεσού και Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Κυριάκος Χατζηττοφής.

Υπενθυμίζοντας πως στις 6 Μαρτίου υπογράφηκαν

τα συμβόλαια με την κοινοπραξία εταιρειών για τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία του ΟΕΔΑ - που θα περιλαμβάνει Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) καθώς και Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Καντού - ο κ.Χατζηττοφής ανέφερε πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι εκσκαφές για τη διαμόρφωση των χώρων.

«Έχουν γίνει μέχρι σήμερα τρεις συναντήσεις εργοταξίου, η τελευταία ήταν στις 29 Ιουλίου, στις οποίες έχει τεθεί επί τάπητος ο προγραμματισμός των εργολάβων για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν, με στόχο, τέλος του 2016 με αρχές του 2017 η μονάδα να λειτουργήσει και να δεχθεί τις πρώτες ποσότητες από τα οικιακά απόβλητα», συμπλήρωσε.

Το κόστος του έργου, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Εθνικούς πόρους, ανέρχεται σε 73 περίπου εκατομμύρια ευρώ, με τα 42,7 εκατομμύρια ευρώ να αφορούν το κόστος μελέτης και κατασκευής και τα υπόλοιπα τη δεκαετή λειτουργία της Μονάδας, η δυναμικότητα της οποίας θα ανέρχεται σε 180 χιλιάδες περίπου τόνους αποβλήτων το χρόνο.

Σε ότι αφορά στο Σταθμό Μεταφόρτωσης στο Καντού, ο Κυριάκος Χατζηττοφής είπε πως θα εξυπηρετεί τις νότιες και δυτικές περιοχές της Επαρχίας Λεμεσού, οι οποίες θα μεταφέρουν εκεί τα στερεά οικιακά απόβλητα τους, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς του θέματος για δημιουργία δεύτερου Σταθμού Μεταφόρτωσης, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται περισσότερες κοινότητες.

Ο Κυριάκος Χατζηττοφής σημείωσε πως, αν και υπήρξε αργοπορία στην έναρξη των εργασιών λόγω των διαφόρων διαδικαστικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν, «από τη στιγμή που ξεκίνησε και προχωρά η κατασκευή του, θα είμαστε στα πλαίσια εκείνα που μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την ΕΕ, ώστε να απορροφηθούν τα χρήματα και να μην χαθούν».

Η λειτουργία του ΟΕΔΑ στο Πεντάκωμο θα δώσει λύση στο πρόβλημα των αστικών και άλλων αποβλήτων αντιμετωπίζει η Λεμεσός, καθώς ο σκυβαλότοπος στο Βατί βρίσκεται στα όρια του.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα