Τέλος Νοεμβρίου η ΤΕ Περιβάλλοντος στον Πεδιαίο

Το τελευταίο δεκαήμερο του Νοέμβριου τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, οι τεχνοκράτες του μάστερ πλαν Λευκωσίας, εκπρόσωποι της ΕΕ και άλλων δυνητικών χρηματοδοτών, σε συνεργασία με τα ΗΕ, θα επισκεφθούν την περιοχή παρά την κοίτη του Πεδιαίου, ώστε το συντομότερο να αρχίσει η τεχνο-οικονομική μελέτη ανάπτυξης της περιοχής.

Ο Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Μιχάλης Λοϊζίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το έργο μπορεί να αρχίσει να υλοποιείται εντός του 2018, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια πολύ μεγάλη μαγιά» από τη μελέτη για

το μάστερ πλαν Λευκωσίας και αφορά την αναβάθμιση υποδομών και κτιριακών χώρων, δημιουργίας χώρων αναψυχής, ξεκούρασης και σε πρώτη φάση την επέκταση της υφιστάμενης διαδρομής για πεζούς και ποδηλάτες στην κοίτη του Πεδιαίου, ώστε να φτάσει και στην κατεχόμενη πλευρά.

Αυτό θα γίνει, πρόσθεσε, με μια μικρή παράκαμψη ώστε η διαδρομή να γίνεται μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας μέχρι να διανοιχθεί οδόφραγμα σε σημείο εντός της κοίτης του ποταμού.

Ο κ. Λοϊζίδης εξήγησε ότι υπάρχει συμφωνία των ομάδων της Τεχνικής Επιτροπής Περιβάλλοντος για διερεύνηση των δυνατοτήτων δημιουργίας σύνδεσης μέσω μιας κοινής διαδρομής εντός της κοίτης του Πεδιαίου, των δύο πλευρών στη Λευκωσία. Τα σημεία αναβάθμισης ή δημιουργίας, σημείωσε, έχουν προκαταρκτικά καταγραφεί στο μάστερ πλαν Λευκωσίας που έγινε εδώ και αρκετά χρόνια.

«Όλα αυτά θα μπουν σε ένα πλαίσιο τεχνο-οικονομικής μελέτης που θα καταγράψει τα σημεία για τα οποία πρέπει να ληφθεί είτε πολιτική είτε τεχνική απόφαση, να διαχωριστούν αυτά, ώστε να προχωρήσει το έργο», είπε. Την τελική τεχνο-οικονομική μελέτη που θα γίνει, συνέχισε, θα εγκρίνουν οι δύο ηγέτες, οι οποίοι είναι ενημερωμένοι για το θέμα και περιμένουν πιο ενδελεχή ενημέρωση για να δουν εάν το έργο είναι εφαρμόσιμο, ή έχει κάποιες εγγενείς δυσκολίες που πρέπει να εξεταστούν.

Το κόστος του έργου για την κατεχόμενη πλευρά αναμένεται να καλυφθεί από τον χρηματοδοτικό κανονισμό για τους Τ/κ, εξήγησε ερωτηθείς σχετικά ο κ. Λοϊζίδης, προσθέτοντας ότι και για την επέκταση και ανάπτυξη στις ελεύθερες περιοχές «υπάρχουν συνεργασίες με την ΕΕ που θα μπορούσαν να δώσουν το κονδύλι για ένα ολοκληρωμένο έργο που εξυπηρετεί έναν τόσο σημαντικό σκοπό».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η επίσκεψή τους θα ξεκινήσει από το τέλος της υφιστάμενης διαδρομής στην κοίτη του Πεδιαίου, θα διασχίσουν τη νεκρή ζώνη, στρατιωτική περιοχή στα κατεχόμενα, το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας για να φτάσουν στο καταληκτικό σημείο του έργου. «Θα δούμε ολόκληρο το χώρο που είναι ανέγγιχτος όλα αυτά τα χρόνια», είπε.

Συζητούν και άλλα θέματα

Ερωτηθείς εάν είχαν συνάντηση ως Τεχνική Επιτροπή Περιβάλλοντος μετά το Κραν Μοντανά, ο Μιχάλης Λοϊζίδης είπε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ επιστημονικών ομάδων είχαν πριν ενάμιση μήνα συνάντηση στην Καρπασία - και θα έχουν τον επόμενο μήνα στον Ακάμα – για την προστασία των οικοσυστημάτων. Ακάμας και Καρπασία δέχονται μεγάλες πιέσεις από την τουριστική ανάπτυξη και στις δύο περιοχές, σημείωσε. «Υπάρχουν είδη του οικοσυστήματος που είναι ήδη υπό εξαφάνιση λόγω της τουριστικής ανάπτυξης και πρέπει άμεσα να κάνουμε ενέργειες για την προστασία τους», επεσήμανε.

Οι ομάδες αποτελούνται από τους πιο εξειδικευμένους επιστήμονες και στις δύο πλευρές, ώστε άμεσα και ανά πάσα στιγμή, όταν τεθεί θέμα προστασίας ή ανάπτυξης σε κάποια από τις δύο προστατευόμενες περιοχές, να μπορούμε άμεσα να παρέμβουμε και να αλληλοϋποστηριζόμαστε ένθεν και ένθεν, δήλωσε ο κ. Λοϊζίδης.

Συζητούν επίσης θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των ανθρώπων, ανέφερε, όπως το εργοστάσιο αποβλήτων στη Μια Μηλιά, όπου καταλήγουν τα απόβλητα ολόκληρης της Λευκωσίας. «Οι επαφές για να μπορεί το έργο που έχει συμφωνηθεί να υποστηρίζεται και να συνεχίσει τη λειτουργία του, θα συνεχίσουν να υπάρχουν», είπε.

Στο μάστερ πλαν Λευκωσίας υπάρχει και οι ίδιοι θέλουν να υποστηρίξουν, συνέχισε, την ενοποίηση των τειχών της Λευκωσίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα