Τελέστηκε το Εθνικό Μνημόσυνο των Ηρώων Πολεμιστών του 256 Τ.Π. (ΦΩΤΟΣ)

Τελέσθηκε σήμερα, όπως κάθε χρόνο, 1η Κυριακή του Αυγούστου, στην Ευρύχου, το 46ο Εθνικό Μνημόσυνο των 58 Ηρώων Πολεμιστών του Δύο-Πενήντα-Έξι Τάγματος Πεζικού, οι οποίοι θυσιάστηκαν πολεμώντας τον τουρκικό Αττίλα τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974, στις μάχες της Λεύκας, της Ελιάς, του Αγκολεμίου, του Αγριδακίου, Καραβά και Λαπήθου.

Το Μνημόσυνο τελέσθηκε στον ιερό ναό της Αγίας Μαρίνας και στην συνέχεια ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον Λόφο – Μνημείο των Ηρώων που ανήγειρε στην είσοδο της Ευρύχου ο Σύνδεσμος Επιζώντων Πολεμιστών

256 Τ.Π.

Τον επιμνημόσυνο λόγο τού ασθενήσαντος αίφνης προέδρου του Συνδέσμου, κ. Μιχαλάκη Πηλαβάκη, εκφώνησε ο συμπολεμιστής κ. Χαράλαμπος Χαμπουρής, παρουσία πλειάδας συγγενών των Ηρώων, επίσης και πολλών τότε συμπολεμιστών του 256ΤΠ καθώς και των τιμώντων την Μνήμη τους τοπικών αρχών, εκπροσώπων συνδέσμων, σωματείων και κομμάτων.

Παρατίθεται ο εκφωνηθείς επιμνημόσυνος λόγος:

Προσταγή συνείδησης μας φέρνει κάθε χρόνο, πρώτη Κυριακή του Αυγούστου, εδώ στην Ευρύχου.

Προσταγή συνείδησης για την εκτέλεση ετήσιου ιερού καθήκοντος:

Ηρώων το Μνημόσυνο. Των Γενναίων αγέραστη η μνήμη.

Στους Γενναίους απόδοση των ύψιστων τιμών. Και της αιώνιας ευγνωμοσύνης του έθνους.

Συνειδητό καθήκον μνήμης και τιμής στους 58 ήρωες συμπολεμιστές μας, του Δύο – Πενήντα Έξι Τάγματος Πεζικού.

Οι οποίοι θυσιάστηκαν πολεμώντας τον τουρκικό Αττίλα, τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974, στις μάχες της Λεύκας, της Ελιάς, του Αγκολεμίου, του Αγριδιακίου, και στην μάχη - μακελειό Καραβά και Λαπήθου, της 6ης Αυγούστου 1974.

Εδώ, στην είσοδο της Ευρύχου, όπου τα υπολείμματα του 256 Τάγματος στρατοπεδεύσαμε, από τον ολέθριο Αύγουστο του 1974, ο Σύνδεσμος των Επιζώντων Πολεμιστών, στήσαμε περίβλεπτο Μνημείο των Ηρώων μας.

Με τα ονόματά τους, ένα προς ένα, ανάγλυφα, στο πολύτιμο μεταλλικό Τάλαντο Μνήμης και Τιμής για τους 58 Ήρωες Πολεμιστές,

Ανθυπολοχαγούς, Υπαξιωματικούς, Οπλίτες, Κληρωτούς και Εφέδρους.

Και με την προγονική της ύψιστης ανδρείας των πιο ανδρειωμένων επιγραφή:

«Ώ ξειν αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ότι

και εν Καραβά και Λαπήθω κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι». Μαχόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδος

θυσίασαν την ζωή τους, για την ελευθερία της Κύπρου, όπως εκατοντάδες άλλοι συμπολεμιστές μας της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ και της Άλφα Μοίρας Καταδρομών από την Κρήτη, στις φρικτά προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες του 1974.

Και είναι για μας και για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, αυτή η ετήσια τελετή, μια ακόμη επιπρόσθετη υπενθύμιση του ανεξόφλητου ακόμη, υπέρτερου χρέους των Πανελλήνων:

Μονιασμένοι και δυνατοί, να απελευθερώσουμε τα σκλαβωμένα από τον Αττίλα ελληνικά εδάφη της Κύπρου μας.

Δυόμιση χιλιάδες χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Μάχη των Θερμοπυλών του Αυγούστου του 480 πρό Χριστού, όπου πέρασαν κι εκεί οι Πέρσες εισβολείς του Ξέρξη.

Το έθνος μας, είναι υπόχρεο και σήμερα, στους Αθάνατους Ήρωές του και για όλες τις επερχόμενες γενιές Ελλήνων, να πετύχει μια νέα νικηφόρα Σαλαμίνα σαν του 480 πρό Χριστού.

Όπου, όχι μόνο δεν πέρασαν, αλλά κατατροπώθηκαν οι εισβολείς κατακτητές.

Η Απελευθέρωση είναι το υπέρτατο καθήκον. Το επιτάσσουν και οι Αθάνατες ψυχές αυτών των 58 Ηρώων μας που σήμερα ξανά μνημονεύουμε.

Αιωνία αυτών η ηρωική μνήμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα