Τελείωσε πριν αρχίσει το ενοίκιο αντί υποθήκης

Έρχεται σχέδιο επιδότησης των τόκων για τους χαμηλά αμειβόμενουςΣε αλλαγή σχεδιασμών προχωρεί το κράτος, λόγω του ασύμφορου κόστους για την εφαρμογή του μοντέλου από τον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως ΓηςΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ θα είναι όσοι η αξία της κατοικίας τους δεν ξεπερνά τις διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώΑσύμφορο είναι το κόστος για την εφαρμογή του μοντέλου «ενοίκιο αντί υποθήκη», σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) Χαράλαμπο Πετρίδη. Μιλώντας στο «InBusinessNews», ο κ. Πετρίδης ανακοίνωσε ότι το Σχέδιο αυτό μπήκε στο συρτάρι κι αντ’ αυτού θα προχωρήσουν με την εφαρμογή

ενός σχεδίου επιδότησης των τόκων για τους χαμηλά αμειβόμενους.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο ΚΟΑΓ έχει έτοιμο το πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου και είναι έτοιμο προς υλοποίηση, ωστόσο αναμένουν από τη Βουλή την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας, ώστε να μπορέσουν να δρομολογηθούν οι διαδικασίες. Διευκρίνισε, δε, ότι για να μπορέσει κάποιος να υποβάλει αίτηση στον ΚΟΑΓ, θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξαντλήσει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του δανείου του, τις διαδικασίες διαμεσολάβησης ενώπιον του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και τις διαδικασίες που καθορίζει το πλαίσιο αφερεγγυότητας.Γιατί άλλαξαν οι σχεδιασμοίΥπενθυμίζεται ότι το σχέδιο «ενοίκιο αντί υποθήκη» βασιζόταν στο ιρλανδικό μοντέλο, που προνοούσε ότι ο Οργανισμός θα αγόραζε την κατοικία και ο ιδιοκτήτης της θα μετατρεπόταν σε ενοικιαστή. Δηλαδή, αυτός που είχε το δάνειο θα συνέχιζε να διαμένει στην κατοικία και να πληρώνει όσα μπορεί, υπό μορφή δανείου, στο κράτος. Μελλοντικά, θα μπορούσε να αγοράσει το υπόλοιπο χρέος και να γίνει ξανά ο ιδιοκτήτης του σπιτιού.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε στο «InBusinessNews» ότι οι σχεδιασμοί αυτοί άλλαξαν, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα τόσα κεφάλαια. «Αντ’ αυτού ο ΚΟΑΓ, μέσα από προσωπικά σχέδια αποπληρωμών, θα προβαίνει στην επιδότηση της προβλεπόμενης δόσης που καταβάλλει ο οφειλέτης σε ποσοστό που θα είναι ίσο με το 4% του δανείου (το ποσοστό δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα) μέχρι το δάνειο να γίνει βιώσιμο. Θα υπάρχουν αρκετά κριτήρια, ενώ θα λαμβάνεται υπ' όψιν και το ιστορικό του δανειολήπτη».Πολύ αυστηρά κριτήριαΣύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΟΑΓ, τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα αποπληρωμής είναι τα εξής:1. Ο αιτητής θα πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος στη Δημοκρατία ή να διαμένει νόμιμα τα τελευταία πέντε χρόνια.2. Η κατοικία ή το διαμέρισμά του θα πρέπει να είναι με εκτιμημένη αγοραία αξία έως διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ.3. Η ελάχιστη περίοδος μόνιμης διαμονής του στην κατοικία ή στο διαμέρισμα θα πρέπει να είναι πέραν των τριών ετών.4. Το ετήσιο εισόδημα του αιτητή δεν πρέπει να ξεπερνά τις δεκατρείς χιλιάδες ευρώ ή τις είκοσι δυο χιλιάδες ευρώ αν είναι παντρεμένος.5. Οι καταθέσεις του σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να είναι έως δέκα χιλιάδες ευρώ αν είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών και έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ αν είναι άνω των 60 ετών.6. Η αξία της ακίνητης περιουσίας του δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις εκατόν χιλιάδες ευρώ και δεν θα έχει μεταβιβάσει περιουσία ανάλογης αξίας την τελευταία τριετία.Ρόλος του ΚΟΑΓ, κατέληξε ο Πρόεδρος του Οργανισμού, είναι η στήριξη μόνιμων κατοίκων της Δημοκρατίας, που είναι μέτρια και χαμηλά αμειβόμενοι, οι οποίοι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια που αφορούν στην πρώτη και μοναδική κατοικία τους.Τρέχουν να προλάβουνΑξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών την ερχόμενη βδομάδα θα πραγματοποιήσουν δυο ολοήμερες συνεδρίες, σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσουν τη συζήτηση και μελέτη του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Στόχος αυτής της προσπάθειας να προλάβουν το ορόσημο της 2ας Απριλίου για ψήφιση του πλαισίου, ούτως ώστε να μη χρειαστεί να αναστείλουν εκ νέου τον νόμο των εκποιήσεων και να μπορέσει η χώρα να ολοκληρώσει την έκτη αξιολόγησή της, που μένει στάσιμη εδώ και μήνες. Σημειώνεται, πάντως, πως κατά την τελευταία ολομέλεια της Βουλής πριν από το Πάσχα (2 Απριλίου) έξω από το Κοινοβούλιο οργανώνεται ογκώδης κινητοποίηση από κινήματα και οργανώσεις κατά των εκποιήσεων, με στόχο να σταλεί εκ νέου το μήνυμα στο Κοινοβούλιο, πως κανένα σπίτι δεν πρέπει να καταλήξει σε χέρια τραπεζίτη ή να εκποιηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα