Τελ Αβίβ: Υπουργοί καλούν τον Μπεν-Γκβιρ να μην διοργανώσει δημόσια προσευχή

Αντιδράσεις στις τάξεις της κυβέρνησης Νετανιάχου έχει προκαλέσει η πρόθεση του Υπουργού Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, να διοργανώσει αύριο Πέμπτη 28/9 δημόσια προσευχή στην πλατεία Ντίζενγκοβ στο κέντρο του Τελ Αβίβ, κατά την οποία θα διαχωρίζονται οι άνδρες από τις γυναίκες. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου με χθεσινοβραδινή του δήλωση τάχθηκε κατά της πρωτοβουλίας του Μπεν-Γκβιρ, και χωρίς να τον κατονομάζει εξέφρασε την άποψη ότι «αναμένει από τους πολιτικούς να μην προκαλούν περισσότερη ένταση στην κοινωνία».

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομίας και

Βιομηχανίας και τέως Δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, Νιρ Μπαρκάτ, δήλωσε ότι «οφείλουμε ως κυβέρνηση να εργαζόμαστε για την ενότητα της κοινωνίας, να ανεύρουμε ό,τι κοινό συνδέει τους πολίτες μας και να μην δίνουμε την ευκαιρία σε ακραία στοιχεία να διαλύσουν τον κοινωνικό ιστό στο Ισραήλ». «Καλώ τον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ να μην ενθαρρύνει προβοκατόρικες ενέργειες και να μην εμφανιστεί στην πλατεία Ντίζενγκοβ», κατέληξε.

Παράλληλα, ο Υπουργός Καινοτομίας, Οφίρ Ακούνις, απευθυνόμενος στον Μπεν-Γκβιρ, πρότεινε να πραγματοποιήσει την δημόσια προσευχή «σε κάποια από τις πολλές συναγωγές που υπάρχουν στο Τελ Αβίβ», καλώντας «όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να εργαστούν για να πέσουν οι τόνοι».

Μέχρι στιγμής ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ επιμένει στην πρωτοβουλία του και δεν έχει προβεί σε ανακοίνωση ότι θα μεταβάλει την απόφασή του.

Κατά τη διάρκεια της Ημέρας της Εξιλέωσης (Γιομ Κιπούρ) την περασμένη Κυριακή το βράδυ, σημειώθηκαν επεισόδια λεκτικής βίας και προπηλακισμοί ανάμεσα σε θρησκευόμενους και σε εκκοσμικευμένους Εβραίους, όταν στήθηκε αυτοσχέδια κατασκευή με ισραηλινές σημαίες, προκειμένου άνδρες και γυναίκες να προσεύχονται σε ξεχωριστούς χώρους της κεντρικής πλατείας Ντίζενγκοβ του Τελ Αβίβ, ως επίσης και σε άλλους δημόσιους χώρους της πόλης. Δύο ημέρες νωρίτερα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας είχε αποδεχθεί προσφυγή που κατέθεσε ο Δήμος του Τελ Αβίβ, αποφασίζοντας ότι απαγορεύεται από τη νομοθεσία ο διαχωρισμός ανδρών και γυναικών σε δημόσιο κοινόχρηστο χώρο, που δεν είναι προορισμένος για δημόσια προσευχή.

Διαβάστε ακόμη: Ισραήλ: Εξάρθρωσε ιρανικό κύκλωμα που σχεδίαζε δολοφονία του Μπεν-Γκβιρ

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα