Τεχεράνη: Να αρθούν οι κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεϊ απαίτησε όλες οι κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί στην Ισλαμική Δημοκρατία να αρθούν αμέσως μόλις συναφθεί η οριστική συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Σε ομιλία του η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ο Χαμενεϊ τόνισε πως ούτε υποστηρίζει, ούτε απορρίπτει τη μεταβατική συμφωνία η οποία υπεγράφη στη Λωζάννη την περασμένη εβδομάδα. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα είναι καθοριστικές, επεσήμανε στα

πρώτα σχόλιά του όσον αφορά τη συμφωνία-πλαίσιο.

Η δημοσιοποίηση ενός εγγράφου της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με τη συμφωνία - το οποίο διαφέρει σημαντικά από την ιρανική άποψη όσον αφορά τις πρόνοιές της - δείχνει τις "διαβολικές" προθέσεις των ΗΠΑ, πρόσθεσε. "Ούτε την υποστηρίζω, ούτε την απορρίπτω", ανέφερε. "Τα πάντα θα κριθούν στις λεπτομέρειες, μπορεί κάλλιστα η άλλη πλευρά, η οποία πιθανόν θέλει να μας παραπλανήσει, να μας περιορίσει με τις λεπτομέρειες". "Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε μια ανακοίνωση μόλις μερικές ώρες αφότου οι διαπραγματευτές μας ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους... η ανακοίνωση αυτή, την οποία (η αμερικανική προεδρία) αποκάλεσε `ενημερωτικό δελτίο`, ήταν λανθασμένη στα περισσότερα από τα ζητήματα" τα οποία συζητήθηκαν στη Λωζάννη, συνέχισε.

Η προσωρινή συμφωνία, η οποία συνήφθη την 2η Απριλίου, έπειτα από οκτώ ημέρες συνομιλιών στην Ελβετία, ανοίγει το δρόμο για τη διευθέτηση της διένεξης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και για τον κατευνασμό των φόβων της Δύσης πως η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Ο Χαμενεϊ στη σημερινή του ομιλία επανέλαβε τις πάγιες, επίσημες ιρανικές διαψεύσεις ότι η Τεχεράνη επεδίωκε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο ίδιος προειδοποίησε: "Αυτό το οποίο έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα δεν εγγυάται μια (οριστική) συμφωνία, ούτε καν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν ως το τέλος". "Ουδέποτε ήμουν ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη διαπραγμάτευση με την Αμερική (...) μολαταύτα συμφώνησα στις διαπραγματεύσεις και υποστήριξα κι ακόμη υποστηρίζω τους διαπραγματευτές".

Είπε ακόμη ότι τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας η οποία θα προασπίζει τα "συμφέροντα και την τιμή" του Ιράν, και ότι η ενδεχόμενη παράταση της προθεσμίας της 30ής Ιουνίου δεν είναι αυτό στο οποίο πρέπει να δίνεται το μεγαλύτερο βάρος: δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου, ανέφερε χαρακτηριστικά. Η μη επίτευξη συμφωνίας θα ήταν καλύτερη από τη σύναψη μιας κακής συμφωνίας και η Τεχεράνη πάντοτε το υποστήριζε αυτό, σημείωσε ακόμη ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα