Τατζικιστάν: Σκοτώθηκαν «τρεις τρομοκράτες» που μπήκαν στη χώρα από Αφγανιστάν

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Τατζικιστάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι σκότωσαν «τρεις τρομοκράτες» που μπήκαν στη χώρα από το γειτονικό Αφγανιστάν, στη δεύτερη επιχείρηση αυτής της φύσης μέσα σε λίγους μήνες στο ορεινό κράτος της κεντρικής Ασίας, που ανησυχεί για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν.

«Τρία μέλη διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης πέρασαν η νύχτα της 29ης προς 30ή Αυγούστου τα σύνορα Αφγανιστάν-Τατζικιστάν προς το χωριό Κεβρόν προκειμένου να διαπράξουν τρομοκρατική

ενέργεια καθώς πλησιάζει η εθνική εορτή» (9η Σεπτεμβρίου), μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, το KHOVAR, επικαλούμενο την υπηρεσία ασφαλείας (GKNB).

«Τα τρία μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης εξαλείφθηκαν» χθες Τρίτη 5η Σεπτεμβρίου το πρωί, αφού αρνήθηκαν να παραδοθούν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε αυτή την ορεινή ζώνη στο Παμίρ.

Σύμφωνα με την GKNB, οι τρεις άνδρες ήταν όλοι γεννημένοι στο Τατζικιστάν και ανήκαν στην τζιχαντιστική οργάνωση Τζαμαάτ Ανσαρουλά, που αποτελείται κυρίως από Τατζίκους, συνδέεται με το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν και θεωρείται πως βρίσκεται κοντά στους Ταλιμπάν.

Πρόκειται για το δεύτερο τέτοιο επεισόδιο μέσα στους τελευταίους μήνες, μετά την ανακοίνωση στα τέλη Απριλίου πως σκοτώθηκαν «δυο τρομοκράτες» ερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Η GKNB διευκρίνισε σήμερα πως επρόκειτο για μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Τζαμαάτ Ανσαρουλά.

Το Τατζικιστάν έχει βρεθεί αντιμέτωπο μετά την ανεξαρτησία του από την ΕΣΣΔ το 1991 με πλειάδα ισλαμιστικών ένοπλων κινημάτων και είναι εξαιρετικά ανήσυχο αφότου ανακατέλαβαν τον Αύγουστο του 2021 την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, καθώς φοβάται πως θα υπάρξει αποσταθεροποίηση της κεντρικής Ασίας.

Μεταξύ των πέντε πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της κεντρικής Ασίας, το Τατζικιστάν, χώρα με κοσμικό καθεστώς και κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, έχει υιοθετήσει την πιο σκληρή γραμμή έναντι των Ταλιμπάν και φιλοξενεί στο έδαφός της μέλη της αφγανικής αντιπολίτευσης.

Το Τατζικιστάν ενίσχυσε επίσης την προστασία των συνόρων του με το Αφγανιστάν –1.300 χιλιόμετρα–, ενώ έχει διεξαγάγει επανειλημμένα στρατιωτικά γυμνάσια, ειδικά από κοινού με τη Ρωσία, που διαθέτει στο έδαφός του τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος Εμαμαλί Ραχμόν, στην εξουσία για τριάντα χρόνια, έχει καταγγείλει επανειλημμένα τις μεθόδους των Ταλιμπάν. Τους έχει καλέσει επίσης πολλές φορές να σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτικών Τατζίκων, που αποτελούν κατά εκτιμήσεις το ένα τέταρτο των περίπου 40 εκατομμυρίων πολιτών του Αφγανιστάν.

Η Ντουσανμπέ, έχοντας συναίσθηση της μεγεθυνόμενης επιρροής του ισλάμ στην κοινωνία εν μέσω οικονομικών δυσκολιών, έχει μετατρέψει σε προτεραιότητά της τον αγώνα εναντίον του θρησκευτικού φονταμενταλισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα