Τατάρ: Ξεχάστε Βαρώσι & ομοσπονδία - Η Τουρκία να σταματήσει Ελλάδα & Αίγυπτο

Η Hakikat (13.08.20), σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών, γράφει ότι ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του αποσχιστικού καθεστώτος και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αποτελεί προϋπόθεση η Τουρκία να σταματήσει τα παιχνίδια, όπως τα χαρακτήρισε, της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην

Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι υποστηρίζει μέχρι τέλους τα βήματα της Τουρκίας στην περιοχή.

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Ελλάδα, η Αίγυπτος και εκείνοι που τις στηρίζουν εμποδίζουν την μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας και ότι δεν βρήκε ανταπόκριση η χειρονομία καλής θέλησης της Τουρκίας, η οποία μετά από παράκληση της Γερμανίας και της ΕΕ σταμάτησε για ορισμένο χρονικό διάστημα τις εργασίες του πλοίου Ορούτς Ρέις στην περιοχή.

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι με την «πειρατική», όπως την χαρακτήρισε, συμφωνία που συνήψε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020, η Ελλάδα έδειξε ότι δεν είναι ειλικρινής και έντιμη και πρόσθεσε ότι σκοπός της εν λόγω συμφωνίας είναι να καταστήσει ανενεργή την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας τους στην Ανατολική Μεσόγειο. «Φυσικά η Τουρκία δεν μπορούσε να το επιτρέψει αυτό και δεν το επέτρεψε. Από τις 10 Αυγούστου το Ορούτς Ρέις άρχισε εκ νέου τις σεισμικές του έρευνες που ήταν προγραμματισμένες προηγουμένως», ανέφερε και ισχυρίστηκε και τα εξής:

«Η Ελλάδα δεν έχει καμία νομική βάση να ενίσταται στις δραστηριότητες της Τουρκίας. […] Είναι απαραίτητη προϋπόθεση η Τουρκία να σταματήσει τα παιχνίδια που στήνουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως κυβέρνηση της ΤΔΒΚ στηρίζουμε μέχρι τέλους τα βήματα που κάνει η Τουρκία. […] Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν πρέπει να κάνουν λάθος, πρέπει να συμπεριφερθούν αντικειμενικά για να εξευρεθεί μια λύση στην βάση της δικαιοσύνης στην περιοχή».

Στο μεταξύ, η Kıbrıs Postası (13.08.20) γράφει ότι σε δηλώσεις στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Τατάρ υποστήριξε ότι το ψευδοκράτος και η Τουρκία αναζητούν τα δικαιώματά τους στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα αφήσουν κανέναν να τους τα πάρει. «Φιλοσοφία μας είναι να ενεργούμε σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε και ισχυρίστηκε ότι αν δεν διεξήγαγαν αυτό τον αγώνα μαζί με την Τουρκία, δεν θα λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη οι διεκδικήσεις τους στην Κύπρο και θα μπορούσε να τερματιζόταν η τουρκοκυπριακή παρουσία στο νησί.

«Ως ΤΔΒΚ έχουμε και εμείς λόγο στην Γαλάζια Πατρίδα και συνεργαζόμαστε με την Τουρκία για προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας», ισχυρίστηκε εκφράζοντας την άποψη ότι άλλαξε τα όσα είχαν αποστηθιστεί και τον χάρτη η συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη, δημιουργώντας μεγαλύτερες δυνατότητες, δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο με τον διάδρομο που σχηματίστηκε.

Αναφερόμενος στην συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, ο Τατάρ είπε ότι δεν μπορούν να την αποδεχτούν και την χαρακτήρισε «ίντριγκα» και «επίθεση κατά των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ με εμπλοκή της ΕΕ».

Αναφερόμενος στο θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο Τατάρ είπε ότι η «κυβέρνηση» έκανε βήμα για άνοιγμα της πόλης η οποία παραμένει κλειστή για 46 χρόνια και έχει μετατραπεί σε φάντασμα. Υποστήριξε ότι δεν θέλουν να έρθουν σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο κατά το άνοιγμα της πόλης και ισχυρίστηκε:

«Σκεφτόμαστε να ανοίξουμε το Βαρώσι υπό τον όρο να επιστραφούν οι περιουσίες που βρίσκονται εκεί στου παλιούς του κατοίκους. Αυτό δεν θα έρθει σε αντίθεση με το ψήφισμα του ΟΗΕ. Εκείνοι που δεν μπορούσαν να πάνε στην περιουσία τους εδώ και 46 χρόνια θα μπορέσουν να πάνε. Από το άνοιγμα του Βαρωσιού θα νιώσουν ικανοποίηση οι ιδιοκτήτες περιουσιών εκεί. Αν θέλουν μπορούν να έρθουν υπό την διοίκηση της ΤΔΒΚ στις περιουσίες τους που βρίσκονται εκεί, να τις χρησιμοποιήσουν ή να τις πωλήσουν. Πιστεύω ότι αφότου κάνουμε αυτό το βήμα, εκείνη η περιοχή θα ανοίξει σιγά – σιγά, σταδιακά και θα διαμορφωθεί η οικονομική ζωή εκεί».

Σημειώνοντας ότι κατά την τελευταία περίοδο αποτάθηκαν στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών πολλοί Ελληνοκύπριοι και πολίτες άλλων χωρών που έχουν περιουσία στο Βαρώσι, ο Τατάρ είπε ότι προσπαθούν να έχουν επαφές στο θέμα του χρονοδιαγράμματος του ανοίγματος του Βαρωσιού.

«Στο εξής δεν έχει νόημα η περαιτέρω καθυστέρηση αυτού του ανοίγματος του Βαρωσιού», υποστήριξε επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι δύσκολο να δώσει την ακριβή ημερομηνία που θα γίνει αυτό, αφού υπάρχουν τεχνικές και νομικές πτυχές στο ζήτημα.  Σημείωσε ότι διαβουλεύονται για το θέμα με την Τουρκία, η οποία έχει την ίδια άποψη μαζί τους.

Χαρακτηρίζοντας το Βαρώσι «εθνικό ζήτημα», ο Τατάρ υποστήριξε ότι θα ήταν λάθος να μετατραπεί σε «προεκλογικό υλικό» και ισχυρίστηκε:

«Έχει καλυφθεί πολύ μεγάλη απόσταση κατά τον τελευταίο χρόνο στο θέμα του Βαρωσιού. Προηγουμένως υπήρχε η προσδοκία ότι ‘μπορούσε να επιστραφεί αν ληφθεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα στις συνομιλίες’. Εμείς αλλάξαμε αυτή την αποστήθιση. Μπορεί να υπάρχουν κτίρια που ανήκουν σε ξένους εκεί, όμως τα εδάφη στο Βαρώσι ανήκουν σε ιδρύματα που απέμειναν από τους Οθωμανούς. Όλα αυτά έχουν αποδειχθεί με έγγραφα».

Ο Τατάρ ανέφερε ότι το Βαρώσι δεν θα μπορεί πλέον να είναι κομμάτι της συνολικής λύσης του Κυπριακού και ισχυρίστηκε όλοι γνωρίζουν ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν βρίσκονται κοντά στο να συνάψουν συνολική λύση.

Αναφερόμενος στο μέγεθος του Βαρωσιού και στην ύπαρξη πολλών ξενοδοχείων και κατοικιών εκεί, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι δεν μπορεί να ανοίξει όλη η πόλη ταυτοχρόνως, αλλά το άνοιγμα υπό την διοίκηση της «ΤΔΒΚ» για διεξαγωγή τουριστικών και οικονομικών δραστηριοτήτων θα γίνει σταδιακά και θα ωφελήσει τόσο τους παλιούς κατοίκους της πόλης όσο και τους κατοίκους της «ΤΔΒΚ». «Αυτό θα είναι ένα γεγονός που δεν θα ενοχλήσει κανέναν από την άποψη του διεθνούς δικαίου», ισχυρίστηκε.

Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει πλέον ελπίδα για συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας στην Κύπρο, ο Τατάρ επεσήμανε την σημασία μιας συμφωνίας στην βάση αυτού που ο ίδιος χαρακτήρισε «κυρίαρχη ισότητα» για «συνέχιση της ειρήνης και της ηρεμίας». «Αναπτύσσουμε μιαν πολιτική προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της ΤΔΒΚ ως κράτος, χωρίς παραχωρήσεις από τις αποτελεσματικές και δραστικές εγγυήσεις της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην πανδημία του Covid-19, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτή βρίσκεται υπό έλεγχο στα κατεχόμενα και ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα, η Τουρκία αποφάσισε την ανέγερση ενός νοσοκομείου για την πανδημία δυναμικότητας 100 κλινών στα κατεχόμενα. «Πρώτα ο Θεός προγραμματίζεται η κατάθεση του θεμέλιου λίθου του νοσοκομείου της πανδημίας μέσα στην ερχόμενη βδομάδα», είπε και ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση. 

Ούτε ομοσπονδία ούτε αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» υπόσχεται, λέει ο Ντενκτάς

Η Manşet (13.08.20) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Δημοκρατικού Κόμματος και ανεξάρτητος υποψήφιος για τις παράνομες «προεδρικές εκλογές», Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι έθεσε υποψηφιότητα για να διορθώσει την «ακαταστασία» που υπάρχει στα ανώτατα δώματα του «κράτους» με τον καβγά εξουσίας ανάμεσα στους «θεσμούς» και τον ανταγωνισμό τους στον ρόλο που θα διαδραματίσουν.

Μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης στην συντεχνία των «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS), ο Ντενκτάς ανέφερε ότι πρώτη φορά υπάρχουν τόσοι πολλοί υποψήφιοι σε «εκλογές» και πρόσθεσε ότι αποφάσισε να κατέλθει ως υποψήφιος βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στην «χώρα», το γεγονός ότι ο «πρόεδρος της δημοκρατίας» καβγαδίζει με την «κυβέρνηση» και την έλλειψη διαλόγου ανάμεσα στην αποσχιστική «κυβέρνηση» από την μια και την αντιπολίτευση και τις οργανώσεις πολιτών από την άλλη, οι οποίες παρείχαν κάθε είδους διευκόλυνση στην «κυβέρνηση» κατά την περίοδο της πανδημίας.

Σημειώνοντας ότι δεν ξεκίνησε την εκστρατεία του ισχυριζόμενος ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα πετύχει μιαν διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ή θα καταφέρει την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», ο  Ντενκτάς υποστήριξε ότι δεν θα μπορέσει να φτάσει πουθενά το Κυπριακό, που είναι διεθνές πρόβλημα, μόνο με την βούληση των Τουρκοκυπρίων.

Αναφερόμενος στην διαχείριση της πανδημίας από την «κυβέρνηση», ο Ντενκτάς είπε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται πρέπει να εμπνέουν εμπιστοσύνη στους «πολίτες», πράγμα που δεν συμβαίνει με τις αποφάσεις και τα βήματα που κάνει η κατοχική «κυβέρνηση». 

Μετά τις «εκλογές» ο ΓΓ του ΟΗΕ θα καταβάλει προσπάθεια σύγκλησης άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό, λέει ο Ακιντζί

Η Haberatör (13.08.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι είναι γνωστό πως σε εξάρτηση με την εξέλιξη της πανδημίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρρες θα καταβάλει προσπάθεια προς την κατεύθυνση σύγκλησης άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό μετά τις παράνομες «προεδρικές εκλογές» που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο στα κατεχόμενα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα που προέκυψε από την τριμερή συνάντηση κορυφής που διεξήχθη στο Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο και αυτό δεσμεύτηκε να κάνει με την έκθεση που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ΓΓ του ΟΗΕ, υπενθύμισε ο Ακιντζί κατά την διάρκεια επίσκεψης στην κατεχόμενη Μόρφου χθες.

Αναφερόμενος στην «εκλογική διαδικασία», ο Ακιντζί είπε ότι λαμβάνει μέρος σε «εκλογές» για πολλά χρόνια και ότι αυτή την φορά το κλίμα είναι διαφορετικό. «Βλέπω μιαν μεγάλη συσπείρωση γύρω από τον πρόεδρο της δημοκρατίας ανάμεσα στον λαό μας», υποστήριξε προσθέτοντας ότι αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, όμως το νιώθει πιο έντονα όταν βρίσκεται ανάμεσα στον «λαό». Υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος βρίσκεται σε διάφορα πόστα στην «υπηρεσία του λαού» από το 1975, ο Ακιντζί πρόσθεσε και το εξής:

«Τώρα βγήκαν κάποιοι και επιθυμούν έντονα να σας εξηγήσουν για μένα. Ξεχνούν ότι αυτός ο λαός γνωρίζει τον Ακιντζί εδώ και 45 χρόνια, τον ξέρει, τον εμπιστεύεται και γι’ αυτό τον λόγο τον στηρίζει. Όσοι δεν θέλουν να το ξέρουν και να το καταλάβουν αυτό, θα το καταλάβουν μετά από δύο μήνες. Ουσιαστικά ο τουρκοκυπριακός λαός ξέρει πολύ καλά τι θα κάνει. Να μην αμφιβάλλει κανείς γι’ αυτό. Ο τουρκοκυπριακός λαός, θα λάβει μόνος του την απόφασή του». 

Πολύ σημαντικές για το μέλλον της «χώρας» οι «εκλογές», λέει ο Σενίν

Η Haberatör (13.08.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Γιενάλ Σενίν δήλωσε ότι περνούν μιαν κρίσιμη καμπή για την κοινότητα και ότι απέκτησε μεγάλη σημασία το τι είδους πολιτική θα ακολουθήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μιαν νεκρή περίοδο για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.  Σε γραπτή δήλωση του κόμματός του, αναφέρεται ότι ο Σενίν εξέφρασε την άποψη ότι αυτές τις εξελίξεις πρέπει να αξιολογήσουν οι «πολίτες» όταν πάνε στην κάλπη για στις 11 Οκτωβρίου.

«Αυτές δεν είναι κομματικές εκλογές, είναι διαφορετικές. Πρέπει να εκλεγεί ένα άτομο που να ενώνει και όχι να προκαλεί ένταση, […] και να καταλαβαίνει από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον της χώρας μας οι εκλογές του Οκτωβρίου», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο «πολεοδομικό σχέδιο» Αμμοχώστου-Αγίου Σεργίου-Τρικώμου, ο Σενίν  είπε ότι το κόμμα του επιμένει σε αυτό και έφερε ως παράδειγμα την περιοχή της Κερύνειας, όπου επετράπη η ανέγερση κτιρίων δέκα ορόφων, με αποτέλεσμα «ούτε οι υποδομές ούτε η θάλασσα να το αντέξει αυτό». Ανέφερε και τα εξής:

«Αυτός είναι ο λόγος που λέμε ‘να μην γίνει το Τρίκωμο Κερύνεια’. Το κόμμα μας επιμένει στο θέμα του πολεοδομικού σχεδίου. Οι άνθρωποι αγαπούν την ησυχία, την παρθένα φύση. Γι’ αυτό προτιμούν το Τρίκωμο, την Καρπασία. Το πολεοδομικό σχέδιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μην έρθουν σε αυτή την κατάσταση εκείνες οι περιοχές μετά από 15 χρόνια. Αυτός είναι ο δρόμος να προστατεύσουμε την σημερινή τους κατάσταση και μετά από 50 χρόνια. Γι’ αυτό δεν θα κάνουμε βήμα πίσω».

Απαντώντας στις επικρίσεις για τις προσλήψεις που έγιναν στο «δημόσιο» παραμονές «εκλογών», ο Γενίν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι προσλήφθηκε η θυγατέρα της θείας της λεγόμενης υπουργού εσωτερικών Αϊσγκιούλ Μπαϊμπάρς και πρόσθεσε ότι δεν υπέβαλε παρόμοιο αίτημα κανένας αξιωματούχος του ΗΡ ή το ίδιο το κόμμα. Υπενθυμίζοντας την περίοδο της «κυβέρνησης» του τετραμερούς συνασπισμού στην οποία πάλι συμμετείχε το ΗΡ, ο Σενίν είπε ότι δεν ξέχασαν εκείνους που είχαν προσληφθεί τότε στο «κρατικό λαχείο», στο «ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο» Λεύκας και στο «υπουργείο εργασίας». «Αν ανοίξουμε τις σελίδες της ιστορίας δεν ξεχάσαμε ότι προσλήφθηκαν 6,200 άτομα σε κρατικά γραφεία και οργανισμούς κατά την περίοδο CTP-DP / CTP-ÖRP μεταξύ του 2004 και του 2009», κατέληξε. 

Keywords
ελλαδα, αιγυπτος, τουρκια, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, εν λόγω, μετάφραση, τδβκ, νατο, λύση, κυπρος, λιβυη, οηε, εκλογες, δημοσκοπηση, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, εθνικο λαχειο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, θεμα εκθεσης 2012, κυπρος εκλογες, ημερομήνια, μετάφραση, το θεμα, βερολινο, βημα, ηγετης, θαλασσα, θεμα, νησι, οηε, παιχνιδια, σημερινη, τδβκ, το βημα, αγκυρα, αρμονια, ατομο, βρισκεται, γεγονος, γινει, γραφεια, διαστημα, δηλωση, δηλωσεις, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, διοικηση, δωσει, δρομος, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκστρατεια, ελλειψη, ελπιδα, εν λόγω, εξελιξη, ερευνες, εσωτερικων, ζωη, ιδια, ιδιο, ησυχια, θεος, θυγατερα, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, κρατικο, κτιρια, λαθος, λύση, λογο, μηνες, νατο, νοημα, νομικη, ουσιαστικα, προσληψεις, ρολο, σελιδες, σχεδιο, φυση, φορα, βηματα, δικαιωματα, εξαρτηση, ενωση, κομματι, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα