Ταταρ για Χριστοδουλίδη: Γνώστης Κυπριακού - Να αντιληφθεί τις πραγματικότητες

Ο παράνομος Bayrak (22.02.23 ) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μετά από την συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, επανέλαβε τις θέσεις του αναφορικά με το Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι «εκπροσωπεί μια νέα πολιτική που αντικατοπτρίζει», όπως ανέφερε, «τις πραγματικότητες του νησιού».

«Υποστηρίζουμε το μοντέλο της Τουρκίας, διότι όλες αυτές οι ομοσπονδιακές προσπάθειες στην προηγούμενη φάση έπεσαν στο κενό. Επομένως, απαιτείται οποιοδήποτε

θετικό αποτέλεσμα και χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική. Και τώρα εκπροσωπώ μια νέα πολιτική. Αυτή η νέα πολιτική αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα του νησιού. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν δύο πλευρές», δήλωσε ο Τατάρ.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση, ο Τατάρ είπε ότι ήταν μια ανεπίσημη συνάντηση γνωριμίας και σκοπός της ήταν να γίνει μια πρώτη επαφή, ενώ ανέφερε ότι συζήτησαν την καταγωγή τους, την εκπαίδευσή τους και το παρελθόν τους.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη είπε ότι είναι γνώστης του Κυπριακού προβλήματος εφόσον διατέλεσε μέλος της ομάδας του Νίκου Αναστασιάδη και ανέφερε ότι η προσδοκία τους είναι όπως αντιληφθεί τις «πραγματικότητες». «Αν πρόκειται να βρούμε μια λύση, ένα κοινό έδαφος, αν πρόκειται να δημιουργήσουμε ένα κοινό έδαφος για μια μελλοντική επιτυχημένη διαπραγμάτευση, πρέπει να δούμε τις πραγματικότητες που υπάρχουν», υποστήριξε ο Τατάρ.

Εκφράζοντας ετοιμότητα να συνεργαστεί στη βάση των  τεχνικών επιτροπών για όλα τα θέματα που ευνοούν την ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων, ο Τατάρ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας εκφράζοντας την άποψη ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία και ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ο Τατάρ ανέφερε ότι έχει υποβάλει πρόταση στον κ. Χριστοδουλίδη για συνεργασία στο θέμα των σεισμών, την οποία, όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης έχει αποδεχθεί.

«Δεν μπορούμε ποτέ να εγκαταλείψουμε την κυριαρχία μας»

«Αν μπορέσουμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος για να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη και ίσως αργότερα να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο προς μια λύση. Είπα όμως ότι η κόκκινη γραμμή μας, κάτι που δεν μπορούμε ποτέ να εγκαταλείψουμε, είναι η κυριαρχία μας, γιατί η κυριαρχία μας πηγάζει από το Σύνταγμα του 1960. Αυτό είναι το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων στο σύνταγμα και του είπα ότι σε αυτό εδώ το κτίριο, από τον Δεκέμβριο του 1963 χειριζόμαστε τα δικά μας ζητήματα, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία μας έχει αποκλείσει», όπως υποστήριξε.

«Όλα αυτά είναι γνωστά γεγονότα. Υπάρχει τώρα η ανάγκη για νέες πολιτικές.  Δηλαδή, στη βάση της κυρίαρχης ισότητας με την αποδοχή κάποιων δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού, θα ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, και αφού αυτά συζητηθούν, ενώ το Κυπριακό συνεχίζεται θα μπορούσε να συνεργαστούμε για το μέλλον μας σε αυτό το νησί, στην Ανατολική Μεσόγειο, για το μέλλον μας σε αυτό το όμορφο νησί. Γιατί με αυτές τις συνεργασίες, τόσο ο τουρκοκυπριακός λαός όσο και ο ελληνοκυπριακός λαός μπορούν να εργαστούν για τα δικά τους συμφέροντα.», υποστήριξε ο Τατάρ.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε ότι έχει αναφέρει στον Χριστοδουλίδη κατά τη συνάντηση ότι οι «επίσημες συνομιλίες μπορούν να επαναρχίσουν μόνο με την αποδοχή της κυριαρχικής τους ισότητας».  Επίσης, εξέφρασε ότι πλέον έχουν νέα πολιτική και ότι την εφαρμόζουν μαζί με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας, ωστόσο υποστηρίζουν το διάλογο, την επικοινωνία και την συνεννόηση μεταξύ των πλευρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα