Ταμέιο ΑΠΕ και δυο προτάσεις νόμου ενώπιον Επ. Εμπορίου

Το θέμα ενίσχυσης του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα μέτρα πυρόσβεσης αλλά και δύο προτάσεις νόμου, η πρώτη αναφορικά με τον τρόπο διορισμού διαχειριστή στις περιπτώσεις ύπαρξης ομολόγου κυμαινόμενης επιβάρυνσης σε συμφωνίες μεταξύ πιστωτών και δανειοληπτών και η δεύτερη για κατάργηση της επιδιαιτησίας στον Συνεργατισμό, απασχόλησαν σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης είπε πως σε ό,τι αφορά το Ταμείο ΑΠΕ,

μέσα από τη συζήτηση με το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας φαίνεται ότι τα πράγματα κινούνται προς την κατεύθυνση συμφωνίας με ισχύ μέχρι το 2019, η οποία στόχο θα έχει να διατηρήσει τη συνεισφορά των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού στο €0,005/kWh και για τον υπόλοιπο πληθυσμό γύρω στο €0,01/kWh.

Υπενθύμισε ότι το 2015 η συνεισφορά των ευάλωτων ομάδων ήταν €0,0065/kWh ενώ τo 2016 €0,005/kWh.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβερνητική χορηγία προς το Ταμείο καθορίζεται στις €350.000 το 2016, €3.800.000 το 2017, €5.000.000 το 2018 και €4.800.000 το 2019.

«Φαίνεται ότι πάμε μέσω της φιλοσοφίας του προϋπολογισμού για τα επόμενα τουλάχιστον 4 χρόνια και απ’ εκεί και πέρα θα υπάρξει, αν υπάρξει, η δυνατότητα να έχουμε μια μόνιμη διευθέτηση έτσι ώστε να μην αναγκάζεται η Βουλή κάθε χρόνο να συζητά αυτούς τους αριθμούς» εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τα μέσα πυρόσβεσης σε βιομηχανικές περιοχές, ο κ. Βότσης ανέφερε ότι σε προηγούμενη συνεδρία η Επιτροπή είχε ζητήσει συγκεκριμένη ανάλυση των δεδομένων σε ό,τι αφορά τα υδροστόμια με τα οποία φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα. Όπως εξήγησε στη βάση της ενημέρωσης η οποία έγινε, από τις 13 βιομηχανικές περιοχές στις 10 δεν φαίνεται να υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με τα μέσα πυρόσβεσης, ενώ στις υπόλοιπες 3 περιοχές όπου φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα έχουν προωθηθεί από το Υπουργείο Ενέργειας αλλά και την Πυροσβεστική συγκεκριμένες δράσεις και έργα για την εφαρμογή των οποίων θα υπάρχει ενημέρωση προς την Επιτροπή.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, σε ό,τι αφορά το Ταμείο ΑΠΕ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πράγματα βρίσκονται πολύ κοντά σε συναινετική λύση, με τη σχετική πρόταση να έχει ήδη δοθεί στο Υπουργείο Ενέργειας έτσι ώστε να ετοιμάσει τους κανονισμούς που θα διέπουν την τριετή περίοδο μέχρι το 2019 όπου θα ισχύει συγκεκριμένο τέλος και μετά το 2019 τη σύνδεση του κόστους αποφυγής και του τέλους έτσι ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί παρόμοιο πρόβλημα στο Ταμείο.

«Η επιβάρυνση στον καταναλωτή θα είναι ελάχιστη, θα εξαιρούνται σαφέστατα όλες οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και θα υπάρξει και παράταση της συνεισφοράς των επιχειρηματιών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ» ανέφερε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε σε σχέση με το Ταμείο ΑΠΕ ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται από το ΑΚΕΛ είναι να βρεθεί μια σωστή και ισορροπημένη λύση που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Ταμείου ΑΠΕ χωρίς να στραγγαλίζει οικονομικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις και υπενθύμισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια το κόμμα εκφράζει έντονες ανησυχίες για το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει το Ταμείο και προειδοποιεί για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την Κυβέρνηση, η οποία καθυστέρησε πάρα πολύ να φέρει τις εισηγήσεις της, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σοβαρό έλλειμμα στο Ταμείο.

Είπε ακόμη ότι σήμερα στην Επιτροπή συνεχίστηκε η συζήτηση των διαφόρων σεναρίων που παρουσίασε την περασμένη βδομάδα το Υπουργείο Ενέργειας και ότι η Επιτροπή έχει υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις στο Υπουργείο, αναμένοντας θετική ανταπόκριση αλλά και κατάθεση των νέων αναθεωρημένων κειμένων για το νομοσχέδιο και τους κανονισμούς.

Για το θέμα της πυρόσβεσης στις βιομηχανικές περιοχές, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ εξέφρασε έντονες ανησυχίες αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και κυρίως σε σχέση με την έλλειψη, όπως είπε, υποδομών πυρόσβεσης στις βιομηχανικές περιοχές.

Υπενθύμισε ότι στις 11 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε στην Επιτροπή, η οποία εδώ και 3 μήνες εξετάζει τα προβλήματα των βιομηχανικών περιοχών, επιστολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η οποία αναφέρει ότι σε κάποιες βιομηχανικές περιοχές δεν υπάρχουν καθόλου ή υπάρχει μη ικανοποιητικός αριθμός υδροστομίων πυρόσβεσης αλλά και πως σε κάποιες περιπτώσεις τα υδροστόμια έχουν επικαλυφθεί με άσφαλτο ή χώμα και πως το βασικότερο πρόβλημα είναι η ανυπαρξία αντιπυρικών λωρίδων περιμετρικά των περιοχών. Υπενθύμισε επίσης ότι οι εκπρόσωποι του Υπουργείου είχαν δηλώσει άγνοια για την έρευνα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και πως ως εκ τούτου η Επιτροπή τους έδωσε 15 μέρες για να μελετήσουν το πρόβλημα.

Ανέφερε τέλος ότι το ΑΚΕΛ καλεί την Κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα προτού θρηνήσουμε θύματα και υπάρξουν καταστροφές από πυρκαγιές, υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα υπήρξαν δύο μεγάλες πυρκαγιές σε μεγάλη βιομηχανική περιοχή στη Λεμεσό, στις οποίες από τύχη δεν υπήρξαν θύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα