Ταλάτ: Το θέμα των εγγυήσεων δεν θα εμποδίσει τη λύση

Το θέμα των εγγυήσεων δεν θα εμποδίσει την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο Τ/κ πολιτικός είπε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν πολύ θετικά, προσθέτοντας ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι το περιουσιακό και πως αν υπάρξει πρόοδος στο περιουσιακό το ζήτημα θα φτάσει σε σοβαρό θετικό σημείο.

Στη συνέντευξή του, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι η οικονομική κρίση που πέρασαν οι Ε/κ έπαιξε σημαντικό

ρόλο για την αλλαγή της στάσης τους. "Για τους Ε/κ η οικονομική κρίση ήταν ένα σημαντικό μάθημα. Οι Ε/κ όντας μέλη της ΕΕ έζησαν μια μεγάλη κρίση και είδαν ότι αν λυνόταν το Κυπριακό δεν θα υπήρχε αυτή η κρίση. Ακόμη και αν ξεσπούσε τέτοια κρίση, θα την ξεπερνούσαν πολύ πιο εύκολα", υποστήριξε.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι η λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας. "Μαζί με τη λύση θα διασφαλιστεί η ασφάλεια. Αν υπάρξει συμφωνία, σε ολόκληρο το νησί θα εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το βόρειο μέρος της Κύπρου θα έχει μια νέα οικονομική δυνατότητα και αυτό δεν θα αφορά μόνο τους Τ/κ αλλά και τους Ε/Κ. Θα υπάρξουν συνεργασίες, θα γίνουν επενδύσεις στο βορρά.”

Ανέφερε ακόμα ότι θα εισρεύσει ξένο κεφάλαιο στην Κύπρο ενώ ο τομέας των οικοδομών, η ανοικοδόμηση των Βαρωσίων, οι οικοδομικές δραστηριότητες στη νεκρή ζώνη, ίσως οι οικοδομικές δραστηριότητες στις περιουσίες Ε/κ στο βορρά που θα επιστραφούν θα μετατρέψουν την Κύπρο σε ένα μεγάλο εργοτάξιο.

Για το περιουσιακό, είπε ότι ακόμη δεν έχει συζητηθεί. “Αν το σχέδιο Ανάν ληφθεί ως βάση, τότε το περιουσιακό θα επιλυθεί με αποζημιώσεις, ανταλλαγές και επιστροφές. Θα υπάρξουν συγκεκριμένα ποσοστά γι' αυτά. Στις διαπραγματεύσεις θα καθοριστούν τα κριτήρια,” πρόσθεσε.

Για τις εγγυήσεις, είπε ότι έχουν διεθνή χαρακτήρα και υποστήριξε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί να γίνει αλλαγή μόνο με την έγκριση των εμπλεκόμενων κρατών. "Αφού επιλυθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει πρόβλημα στις συμφωνίες εγγυήσεων οι οποίες θα συζητηθούν σε διεθνές συνέδριο", είπε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ανέφερε ότι οι Τ/κ θέλουν τη συνέχιση των συμφωνιών εγγυήσεων ενώ οι Ε/κ έχουν σοβαρό πρόβλημα ανασφάλειας απέναντι στην Τουρκία. "Ίσως να είναι μια ανασφάλεια που πηγάζει από τη ειρηνευτική επιχείρηση του 1974 (κατά την έκφρασή του). Αναζητείται μια λύση στην οποία και εκείνοι θα αισθάνονται πιο ασφαλείς. Επομένως όλα αυτά θα αξιολογηθούν και θα υπάρξει τελικό αποτέλεσμα. Εγώ δεν πιστεύω ότι οι συμφωνίες εγγυήσεων είναι ένα ζήτημα που θα εμποδίσει την επίλυση του Κυπριακού", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα