Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν

Η Λευκωσία αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, με τον Τούρκο Προέδρο, Ταγίπ Ερντογάν, που θα πραγματοποιηθεί στις 14.30 ώρα Βρυξελλών, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Σήμερα το πρωί αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Αναστασιάδη

με Αλέξη Τσίπρα για συντονισμό εν όψει της συνάντησης του με Ταγίπ Ερντογάν.

Το Κυπριακό, ενόψει της καθόδου της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, τις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, για περισσότερο από τέσσερις μήνες στις φυλακές Αδριανούπολης, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αναμένεται να θέσει στη συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Χθες, σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι αποτελεί πληγή για το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες, ΝΑΤΟικής χώρας, βρίσκονται υπό κράτηση, από άλλη ΝΑΤΟική χώρα, για πάνω από 4 μήνες, επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την Τουρκία «να επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας πως αποτελεί μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία, το γεγονός ότι η Τουρκία επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών δυνατοτήτων.

Απευθυνόμενος, εξάλλου, στο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Σύνοδος δίνει την ευκαιρία σε όλους να επιβεβαιώσουν τη συλλογική βούληση να αναδείξουμε την ενότητά τους.

Ο ρόλος μας στον κόσμο, τόνισε, δεν θα καθοριστεί μόνο από τις δυνατότητές μας να προστατεύουμε τη Συμμαχία από εξωτερικές απειλές ή να διαχειριζόμαστε κρίσεις και προκλήσεις πέρα από τα σύνορά μας, αλλά και από τις σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού, που οφείλουμε να έχουμε μεταξύ μας,

Keywords
Τυχαία Θέματα