Τα τρία βασικά σημεία στήριξης του μνημονίου συνεννόησης ΚΔ - Κομισιόν (vid)

Πρόσθετη χρηματοδότηση για τα Κέντρα Φιλοξενίας Πουρνάρα και Λίμνες, αλλά και ενίσχυση δράσεων στις διαδικασίες ασύλου, περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο για το μεταναστευτικό, σύμφωνα με αποκαλυπτικές πληροφορίες του Σίγμα.

Τρία είναι τα βασικά σημεία στήριξης που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες μας, που θα υπογραφεί αύριο.

Σε πρώτο επίπεδο, περιλαμβάνει

συγκεκριμένες δράσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποστήριξη της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες ασύλου, από το πρώτο στάδιο μέχρι το δευτεροβάθμιο.

Αυτό σημαίνει πως η στήριξη θα αφορά τόσο στην Υπηρεσία Ασύλου που εξετάζει πρωτοβάθμια τις αιτήσεις ασύλου, όσο και σε δικαστικό επίπεδο, όταν η αρχική αίτηση απορριφθεί και μεταφέρεται, εφόσον γίνει νέα αίτηση, στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας.

Ουσιαστικά, με παροχή πρόσθετου προσωπικού, μέσω χρηματοδότησης, αλλά και παροχή τεχνογνωσίας στους δικαστές και άλλους εμπλεκομένους, για την περαιτέρω βελτίωση των διαδικασιών. Θα γίνει επίσης πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού.

Δεν υπάρχει πρόνοια για νέους δικαστές, καθώς εκκρεμεί ακόμη η απόφαση για προσλήψεις δικαστών, την οποία αναδείξαμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας.

Όπως επίσης πληροφορούμαστε, είναι ότι θα υπάρξει μια γενναιόδωρη χρηματοδότηση, όπως χαρακτηριστικά την περιέγραψαν, τόσο για αναβάθμιση των υποδομών στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα, όσο και για το προαναχωρησιακό κέντρο στις Λίμνες, με σκοπό να επιταχυνθεί και η διαδικασία των επιστροφών, όσων απορρίπτεται η αίτησή τους.

Γιατί, όπως διαφαίνεται, υπάρχουν πολλά κενά, νομικά και πρακτικά, που τυγχάνουν εκμετάλλευσης για επιμήκυνση της παραμονής.

Επίσης, θα καλυφθούν κι άλλες ανάγκες, όπως υποστήριξη υπηρεσιών, πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού και αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων.

Διαβάστε επίσης: Μ. Σχοινάς: Η Κύπρος θα βοηθηθεί στη διαχείριση διαδικασιών ασύλου

Keywords
Τυχαία Θέματα