Τα τάματα του Έιντε και το ξέσπασμα Ακιντζί

Αινιγματικό το παρασκήνιο της τριμερούς συνάντησης στη Νέας Υόρκη. Ένταση, η οποία άγγιξε τα όρια της κρίσης, φέρεται να εκτυλίχθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες στον 38ο όροφο του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών.

Η συνάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Μουσταφά Ακιντζί, αν και είχε αυστηρώς προγραμματιστεί να διαρκέσει 45 λεπτά, εντούτοις παρατάθηκε για μία σχεδόν ώρα.

Αιτία, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος μας στη Νέα

Υόρκη, Χρίστος Χαραλάμπους, η απαίτηση Ακιντζί να "κλειδώσει" κατά τη συνάντηση οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας με ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα κατάληξης.

Η απαίτηση Ακιντζί, η οποία φέρεται να εκπηγάζει και μέσα από υποσχέσεις τις οποίες του έδωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπερν Μπαρθ Έιντε, πυροδότησε την έντονη διαφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη διελκυστίνδα, παρενέβη ο ίδιος ο Μπαν Κι Μουν, ο οποίος συνηγόρησε υπέρ της θέσεως της Λευκωσίας, υποδεικνύοντας ότι ο οδικός χάρτης δεν θα εξυπηρετούσε σε κάτι αν δεν υπήρχε ουσία στις διαπραγματεύσεις.

Ο Τ/κ ηγέτης, απευθυνόμενος στον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ., κ. Έιντε, του είπε "με ξεγελάσατε". Επέτεινε, μάλιστα, το ήδη τεταμένο κλίμα της συνάντησης, απειλώντας ότι δεν θα ήθελε να παραστεί δίπλα από τον Γ.Γ. κατά τη στιγμή της δήλωσής του.

Οι εξελίξεις, εξέθρεψαν -όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο- διάφορα σενάρια και καλλιέργησαν διάφορες ερμηνείες, που φέρουν τον αμερικανικό παράγοντα να διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο, εξαιτίας και των απαιτήσεων της Τουρκίας σε σχέση με το Κουρδικό και το Συριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άλλωστε, επέλεξε στις δηλώσεις του μετά την τριμερή, να σημειώσει την καθοριστική και εποικοδομητική στάση Λαβρόφ και Μπάιντεν κατά τις επαφές τους στη Νέα Υόρκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα