Τα σχέδια του «Πορθητή» σε Αν.Μεσόγειο (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ-ΧΑΡΤΗΣ)

Από τα κύρια θέματα των τουρκικών εφημερίδων και ιστοσελίδων είναι η αναχώρηση του τουρκικού γεωτρύπανου Fatih, «Πορθητής», για την Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα για το λιμάνι της Αττάλειας στα νότια παράλια της χώρας. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Sabah αναφέρεται στην τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στον Μαρμαρά και τις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Ερντογάν, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, πως η Τουρκία φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιος παίκτης στις δραστηριότητες γεώτρησης πετρελαίου

και φυσικού αερίου.

«Ενώ τα σεισμικά πλοία της ΤPAO Barbaros Hayreddin και Oruç Reis θα διεξάγουν σεισμικές έρευνες και θα συλλέγουν στοιχεία τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στη Μεσόγειο, o ‘Πορθητής’ θα αναπτυχθεί όπου τα δεδομένα υποδεικνύουν πιθανά κοιτάσματα», δήλωσε ο Αλμπαϊράκ.

Bugün gurur günümüz. İlk yerli sondaj gemimizi Akdeniz’e uğurladık.

Fatih Sultan Mehmet bir çağı kapatıp bir çağı açtı. Fatih gemimiz de inşallah tarihimizde yeni bir sayfa açacak, milletimize müjdeli haberler verecek. pic.twitter.com/2OmFD4HL3W

— Berat Albayrak (@BeratAlbayrak) May 31, 2018

Σήμερα, το τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται ανοιχτά της Καλλίπολης.

Για ΑΟΖ Κύπρου

Στη χθεσινή τελετή, η οποία εξυπηρέτησε παράλληλα και προεκλογικές σκοπιμότητες, ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Γύρω από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, η Ελληνική Κύπρος, όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, «προσπαθεί να αποκλείσει την ΤΔΒΚ και την Τουρκία, η οποία διενεργεί σεισμικές έρευνες στην περιοχή και ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, σε συνεργασία με την ΤPAO», αναφέρει η Sabah.

«Η κυβέρνηση στα νότια του νησιού κήρυξε μονομερώς ΑΟΖ που περιλαμβάνουν 13 μπλοκ και ανέθεσε σε διεθνείς ενεργειακές εταιρείες, όπως η ιταλική ENI, η οποία έκανε την ανακάλυψη ενός δυνητικά μεγάλου πεδίου αερίου στη νοτιοδυτική ακτή, κοντά στο Ζορ της Αιγύπτου. Η Τουρκία απέστειλε αμέσως πολεμικά πλοία στην περιοχή και εμπόδισε την ιταλική εταιρεία να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή».

«Με τη μονομερή κήρυξη ΑΟΖ και τη χορήγηση αδειών σε διεθνείς ενεργειακές επιχειρήσεις χωρίς να ληφθούν δεόντως υπόψη τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να παραβιάσει τα εδαφικά δικαιώματα της Τουρκίας. Ωστόσο, το Δίκαιο της Θάλασσας επιτρέπει στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να ασκούν τα δικαιώματά τους στην περιοχή».

«Σύμφωνα με τον νόμο, τα εθνικά εδάφη έχουν υφαλοκρηπίδα μέχρι 200 ​​μίλια, ενώ τα νησιά έχουν χωρικά ύδατα που εκτείνονται μέχρι και 14 μίλια. Το αμφισβητούμενο οικόπεδο 6, για παράδειγμα, εμπίπτει στα όρια της υφαλοκρηπίδας των 200 μιλίων της Τουρκίας».

Γιατί «Πορθητής»

Αναφερόμενους στους λόγους που ονόμασαν το πλοίο «Πορθητή», ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης άνοιξε μια νέα εποχή στην παγκόσμια Ιστορία και η ανάπτυξη του πρώτου γεωτρύπανου σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στους στόχους της Τουρκίας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Το όνομα προέρχεται από τον Μωάμεθ Β΄, γνωστό και ως Μωάμεθ ο Πορθητής και Φατίχ Σουλτάν Μεχμέ.

«Από τότε που ξεκινήσαμε μια νέα περίοδο, ονομάσαμε το σκάφος "Πορθητή"», ανέφερε ο Υπουργός. «Είμαστε μάρτυρες ενός ορόσημου στην τουρκική ενεργειακή ιστορία».

«Το όνειρο για υπεράκτιες γεωτρήσεις δεν έχει ολοκληρωθεί από τη δεκαετία του 1970, λόγω έλλειψης εκπαιδευμένου προσωπικού και τεχνολογικά επαρκούς τοπικού μηχανισμού. Σήμερα, η Τουρκία απολαμβάνει τα αποτελέσματα του μετασχηματισμού της ενέργειας, που διεγείρεται από την κινητοποίηση των εγχώριων πόρων», συμπλήρωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Τα σχέδια για το μέλλον

Επιπλέον, σύμφωνα με την Sabah, ο Αλμπαϊράκ τόνισε ότι η Τουρκία θα διευρύνει τις δραστηριότητές της με έρευνες και γεωτρήσεις σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της Εθνικής Ενεργειακής και Μεταλλευτικής Πολιτικής που ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2017.

«Για να μειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές και να ληφθούν υπόψη οι αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς, η τουρκική κυβέρνηση έχει αναπτύξει μια εθνική στρατηγική για την ενέργεια και τη μεταλλεία, που βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: Τον εντοπισμό, την ασφάλεια του εφοδιασμού και την προβλεψιμότητα των συνθηκών της αγοράς και τη διαφοροποίηση ως στοιχείο καθοδήγησης», αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας πως η πολιτική αυτή είναι ένα ευρύ πλαίσιο που εξηγεί τα σχέδια της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των εξορυκτικών δραστηριοτήτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα