Τα προβλήματα των εγκλωβισμένων Μαρωνιτών συζητήθηκαν

Τα προβλήματα των εγκλωβισμένων Μαρωνιτών συζητήθηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, με τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου να διαμηνύει ότι η κυβέρνηση παραμένει πάντοτε συμπαραστάτης και αρωγός στον αγώνα που διεξάγουν καθημερινά οι εγκλωβισμένοι.

Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει κάποιες αποφάσεις ώστε να στηρίξει τους εγκλωβισμένους, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για προσωρινά μέτρα, αφού στόχος της κυβέρνησης είναι να αρθεί το απαράδεκτο μέτρο των κατοχικών αρχών.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία

της Επιτροπής Προσφύγων, ο κ. Φωτίου είπε ότι η κυβέρνηση προχωρεί μέσα από αυτή τη διαδικασία να στηρίξει με κάποιους τρόπους τους ηλικιωμένους εκεί, για να σημειώσει ότι «πριν το τέλος Νοεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρει τελικές αποφάσεις για το σχέδιο επιδιόρθωσης κατοικιών των εγκλωβισμένων, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και περιπτώσεις νέων ζευγαριών, τα οποία επιθυμούν να επανεγκατασταθούν στα κατεχόμενα χωριά τους».

Αυτό, είπε, «γίνεται πρώτον γιατί θέλουμε να ενθαρρύνουμε νεαρά ζευγάρια να πάνε πίσω στα χωριά τους και δεύτερο γιατί θέλουμε να λειτουργήσει σωστά και να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά το σχολείο στο Ριζοκάρπασο. Έχω επαναλάβει τη βούληση της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει το σχολείο στον Κορμακίτη, φτάνει να υπάρχει η επιθυμία οικογενειών με παιδιά να μετεγκατασταθούν στον Κορμακίτη. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε ένα άμεσο σχεδιασμό για να λειτουργήσει ξανά το σχολείο του Κορμακίτη».

Επίσης, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στη συνεχή στήριξη της κυβέρνησης στους γεωργοκτηνοτρόφους στα κατεχόμενα, για να σημειώσει πως η κυβέρνηση έχει αυξήσει κατά 250 χιλιάδες ευρώ τη βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους γεωργοκτηνοτρόφους.

«Από μισό εκατομμύριο, πήγε στις 750 χιλιάδες. Ενθαρρύνουμε και δίνουμε ιδιαίτερα κίνητρα στους νέους γεωργοκτηνοτρόφους και ασφαλώς υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για όσες οικογένειες επιθυμούν να ξεκινήσουν μια μικρή αγροτική βιομηχανία για παρασκευή γλυκών και γαλακτοκομικών προϊόντων, αφού το επιτρέψουν οι κατοχικές "αρχές"», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, είπε ότι η κυβέρνηση, πέραν από την οικονομική βοήθεια που είχε δώσει πρόσφατα και στις τέσσερις κοινότητες (Κορμακίτης, Αγία Μαρίνα, Καρπασία και Ασώματος), στον Ασώματο και την Αγία Μαρίνα, γίνεται προσπάθεια για βελτιωτικά έργα κοντά στις εκκλησίες, ώστε όταν τα επισκέπτονται οι Μαρωνίτες, να έχουν ένα χώρο να συναντηθούν.

Είπε, ακόμα, ότι γι’ αυτό, επιπρόσθετα από τις πρώτες 100 χιλιάδες που είχαν δοθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εξαγγείλει ακόμα 100 χιλιάδες στις τέσσερις κοινότητες, για έργα τα οποία έχουν συμφωνήσει οι ίδιες οι κοινότητες να υλοποιήσουν.

Τέλος, ο κ. Φωτίου ανέφερε πως είναι συνεχής η στήριξή στην εκκλησία των Μαρωνιτών, αφού έχει παραχωρηθεί σημαντική βοήθεια, ύψους 250 χιλιάδων ευρώ, στην Αρχιεπισκοπή, για έργα που έχουν γίνει εκεί.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά, είπε πως διαχρονικά παρουσιάζονται προβλήματα και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, για να προσθέσει πως, σε σχέση με τους επανεγκατασταθέντες, εκκρεμούν περίπου 100 αιτήσεις για τον Κορμακίτη και τέσσερις αιτήσεις για την Καρπασία.

Όσον αφορά στη συντήρηση των κατοικιών, είπε πως «κάθε χρόνο, όταν συζητούμε θέματα που αφορούν εγκλωβισμένους, εξαγγέλλεται απόφαση της κυβέρνησης για να ξεκινήσει το πρόγραμμα συντήρησης των κατοικιών των εγκλωβισμένων», σημειώνοντας πως «δεν έχει ξεκινήσει τίποτα μέχρι τώρα και αντιλαμβάνεστε τελειώνει ο χρόνος και βρισκόμαστε μπροστά σε άλλα δεδομένα, οπότε μας ανησυχεί, γιατί έχουν μείνει στις εξαγγελίες».

«Ανάμεσα στις εξαγγελίες είναι και το σχέδιο που αφορά στη στήριξη των νεαρών ζευγαριών για να αντιμετωπίσουν τα στεγαστικά τους προβλήματα», ανέφερε.

Για τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου στον Κορμακίτη, είπε πως «παίζουν κρυφτούλι» λέγοντας πως αν υπάρχουν παιδιά θα λειτουργήσει το σχολείο.

«Αντιλαμβάνεστε», είπε, «ότι αν δεν ξεκινήσουν με την εξαγγελία ότι υπάρχει πρόθεση να λειτουργήσει το σχολείο, δεν θα μετακινηθούν οι οικογένειες με παιδιά έτσι, χωρίς να είναι σίγουροι για το ότι θα υπάρχει σχολείο. Θεωρούμε ότι και ο Επίτροπος θα πρέπει να χειριστεί όλα τα θέματα και να τα προωθήσει».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, είπε η κυβέρνηση καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να στηρίξει τους Μαρωνίτες τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα χωριά που είναι κατεχόμενα.

Πρόσθεσε πως «το πιο ουσιαστικό από όλα, είναι η επιστροφή νεαρών ζευγαριών, έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει και Δημοτικό Σχολείο, αφού μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να επιβιώσει η κοινότητα των Μαρωνιτών στην Κύπρο, όπου έχει μια ιστορία πέραν των χιλίων ετών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα