Τα κρίσιμα βήματα στο Κυπριακό με ορίζοντα τον καυτό Σεπτέμβρη

Σε τροχιά αναθέρμανσης εισέρχεται το Κυπριακό, με ορίζοντα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Πρώτος σταθμός θεωρείται η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό και την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από πλευράς της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, την Τρίτη (17/7).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί προέβη σε παρέμβαση προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω επιστολής, που την υπογράφει μάλιστα και ως «πρόεδρος της «ΤΒΔΚ».

Ο κατοχικός ηγέτης σημειώνει στην επιστολή του ότι είναι επιτακτική ανάγκη το Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει την εντολή της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ανάμεσα σε άλλα, ο ίδιος ασκεί δριμεία κριτική στην ελληνοκυπριακή πλευρά, χαρακτηρίζοντας την εισβολή ως νόμιμη απάντηση στο πραξικόπημα.

Στα όσα αναφέρει ο Μουσταφά Ακιντζί στην επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο είναι αναγκαία από τη στιγμή που συνεχίζεται η κατοχή.

Την ίδια ώρα, η κυρία Σπέχαρ θα έχει, επίσης, συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.

Ο δεύτερος σημαντικός σταθμός για το Κυπριακό, αφορά την επίσκεψη της κυρίας Λουτ στο νησί στις 23 Ιουλίου.

Η κυρία Λουτ θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον Μουσταφά Ακιντζί, για να ακούσει τις θέσεις τους και να σχηματίσει άποψη για το πού βρίσκονται τα πράγματα και πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία.

Πριν από την κάθοδο της κυρίας Λουτ στην Κύπρο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούλογου αναμένεται να πραγματοποιήσει παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, για να δώσει «γραμμή» στον Μουσταφά Ακιντζί.

Στις 30 Ιουλίου, δηλαδή μια βδομάδα μετά την επίσκεψη της κυρίας Λουτ στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθεί Συμβούλιο Αρχηγών, για να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς επίσης και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Ερντογάν επικεντρώθηκε στα θέματα φυσικού αερίου.

Ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε την πάγια επιθυμία της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς για μεταφορά του φυσικού αερίου με αγωγό από την κυπριακή ΑΟΖ μέσω Τουρκίας.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν ως ορίζοντα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Εκεί, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ευελπιστεί ότι θα είναι σε θέση να ανακοινώσει την επανέναρξη του διαλόγου, στην παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί.

Λίγο πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναμένεται να υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, με αντικείμενο την επανέναρξη του διαλόγου.

Keywords
Τυχαία Θέματα