Τα Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής απένειμε ο ΠτΔ

Πραγματοποιήθηκε απόψε στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, η τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων Αρχιτεκτονικής 2016.

Τα έργα τα οποία βραβεύτηκαν και τα οποία παρουσίασε η Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως Αθηνά Αριστοτέλους - Κληρίδου είναι:

Στην Κατηγορία Α` – Αξιόλογο Αρχιτεκτονικό Έργο, το βραβείο απονεμήθηκε εξίσου στο έργο Αξιοποίηση / Ανάπλαση του χώρου του Παλιού Λιμανιού

Λεμεσού του Αρχιτέκτονα Χρύσανθου Χρυσάνθου και στο έργο Κατοικία σε μισό οικόπεδο στην Έγκωμη των αρχιτεκτόνων Ιωάννη Αγησιλάου και Γεώργιου Καλαβά.

Στην Κατηγορία Β` - Έργο Νέων Αρχιτεκτόνων στο έργο Παρεκκλήσιο Αποστόλου Πέτρου και Αγίας Ελένης της Μάρτυρος στην Πάφο του Αρχιτέκτονα Μιχάλης Γεωργίου.

Και στην Κατηγορία Γ` - Ειδικό Βραβείο «Αρχιτεκτονική, ενταγμένη στο φυσικό τοπίο» στο έργο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης (ΚΠΕΕ) στο Κάβο Γκρέκο των Αρχιτεκτόνων Μάριου Οικονομίδη και Μαρίας Ακκελίδου.

Επιδίδοντας τα βραβεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε η αρχιτεκτονική είναι η επιστήμη και η τέχνη με την οποία ζούμε, «η τέχνη η οποία μας περιβάλλει, ζούμε με τα έργα της και δημιουργούμε με αυτά» και η οποία «ορίζει την καθημερινότητα μας, ορίζει την ποιότητα ζωή μας από τις πιο μικρές στιγμές στο σπίτι, μέχρι την μεγάλη εικόνα της πόλης που διαμορφώνουν οι αρχιτεκτονικές επιλογές μας».

Και εξήγησε πως ακριβώς γι` αυτό το λόγο η πολιτεία στηρίζει και ενθαρρύνει την ποιοτική αρχιτεκτονική δημιουργία, έχοντας καθιερώσει τα Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής, τα οποία απονέμονται κάθε τρία χρόνια και αποτελούν επιβράβευση του έργου των αρχιτεκτόνων.

«Με την υιοθέτηση των βραβείων Αρχιτεκτονικής η πολιτεία αναγνωρίζει την θέση της στην ζωή των πολιτών και επιβραβεύει τους αρχιτέκτονες που προσέφεραν είτε με μικρά, είτε μεγάλα σε κλίμακα έργα στην αναβάθμιση του τοπίου, του αστικού ή της υπαίθρου» σημείωσε, υποδεικνύοντας ότι στόχος του θεσμού είναι η δημόσια αναγνώριση των διακεκριμένων δειγμάτων της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Κύπρο και γενικότερα η ενθάρρυνση ψηλού επιπέδου αρχιτεκτονικής.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η αρχιτεκτονική στην χώρα μας έχει εξελιχθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, τονίζοντας πως καθημερινά παραδίδονται έργα κάθε κλίμακας, τα οποία αλλάζουν την εικόνα της πόλης και επιβάλλουν ένα ρυθμό σύγχρονο και δημιουργικό.

Συνεχάρη ακολούθως τους βραβευθέντες, υποδεικνύοντας ότι τα έργα τους είναι αντικειμενικά εξαιρετικά αλλά και ότι το ταλέντο και η σκληρή δουλειά που κατέθεσαν για την δημιουργία των έργω συνιστούν πηγή έμπνευσης και για άλλους επιστήμονες, όχι μόνο αρχιτέκτονες αλλά και άλλων συναφών επιστημών.

Διαβεβαίωσε τέλος τη δέσμευση του κράτους για στήριξη της προσπάθειας αναβάθμισης του φυσικού και δομημένου τοπίου της χώρας και εξέφρασε την ελπίδα πως η κοινωνία, που είναι ο τελικός αποδέκτης των αρχιτεκτονικών έργων, θα στηρίξει και επιβραβεύσει έμπρακτα την ποιοτική αρχιτεκτονική.

Αξίζει να σημειωθεί πως μαζί με το αναμνηστικό βραβείο οι βραβευθέντες έλαβαν και χρηματικό έπαθλο €10.000.

Η Κριτική Επιτροπή των Βραβείων απαρτιζόταν από την Πρόεδρο Αθηνά Αριστοτέλους-Κληρίδου και τα Μέλη Πιέρ Φον Μάις, Γιώργο Πανέτσο, Μιχάλη Κοσμά, Αιμίλιο Μιχαήλ,
Χρίστο Μαραθοβουνιώτη και Ευτύχιο Παπαευτυχίου.

Στο χώρο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε έκθεση με όλα τα έργα τα οποία συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Την εκδήλωση, η οποία ολοκληρώθηκε με δεξίωση, παρουσίασε η δημοσιογράφος-παρουσιάστρια Αλεξία Καρακάννα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα