Τα κλειδιά στο Κυπριακό

Ως πορεία που υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει πρώτιστα σε τερματισμό της τουρκικής πειρατείας στην Κυπριακή ΑΟΖ και μετά σε ουσιώδεις συνομιλίες με στόχο τελική λύση του Κυπριακού, βλέπει τις επερχόμενες διεργασίες, η Ε/κ πλευρά.

Στα ενδότερα του Προεδρικού, όπου άρχισε η προεργασία ενόψει της καθόδου Λουτ, το επόμενο δεκαπενθήμερο, έχουν ήδη καταλήξει στα κλειδιά που μπορούν να ξεκλειδώσουν τις εξελίξεις και να σπάσουν το παρατεταμένο αδιέξοδο.

Αυτά

είναι:    

·   Τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων, είτε γεωτρητικών, είτε ακόμη και ερευνητικών   

·   Τερματισμός της Τουρκικής και Τ/κ απαίτησης για μικτή επιτροπή για το φυσικό αέριο.

·   Αποδοχή από την Τουρκία και την Τ/κ πλευρά των έξι παραμέτρων του Γ.Γ, χωρίς συζήτηση για ημερομηνίες και ερμηνείες.

Και τα τρία αυτά κλειδιά, απαιτούν τη σύμφωνο γνώμη της Τουρκίας, η οποία δεν έχει ακόμη δώσει δείγματα γραφής, κάτι που θα πράξει, εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, στο τραπέζι μιας άτυπης πενταμερούς.

Εκεί ωστόσο αναμένεται, λένε οι ίδιοι κύκλοι, να εγείρει τα δικά της θέλω για το φυσικό αέριο και την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στη λήψη αποφάσεων.

Γεγονός που από μόνο του αυξάνει και την επικινδυνότητα αλλά και την ανησυχία ότι ο δρόμος για νέες διαπραγματεύσεις δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Ένα πρώτο πάντως ξεκαθάρισμα αναμένεται κατά την προπαρασκευαστική εργασία που θα κάνει στην Κύπρο και τις εγγυήτριες δυνάμεις η Τζέιν Χολ Λουτ.

ΤΑ «ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ»   ΤΖΕΙΝ ΧΟΛ ΛΟΥΤ   

·   Συμφωνία επί των όρων αναφοράς   

·   Προετοιμασία της τριμερούς συνάντησης με τον Γ.Γ ΟΗΕ   

·   Καταγραφή των θέσεων και ανησυχιών των εγγυητριών δυνάμεων   

·   Διάνοιξη του δρόμου για μια άτυπη πενταμερή     

Σημειώνεται ότι λίγο πριν τα ραντεβού με την Αμερικανίδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει και θα ακούσει πάνω από όλα, τις απόψεις των Αρχηγών των Κομμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα