Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν, η Τουρκία προκαλεί

Την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν τρόπους για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που προέκυψε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και η Λευκωσία επιδιώκει ξεκάθαρο μήνυμα από τους Ευρωπαίους εταίρους για τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες, σε νέα απροκάλυπτη πρόκληση προχώρησαν οι Τούρκοι.

Με NAVTEX, που εξέδωσαν, δέσμευσαν θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πάφου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ενώ τμήμα της περιοχής, που έχει δεσμευτεί, βρίσκεται εντός του τεμαχίου 1 της Κυπριακής ΑΟΖ,

που τίθεται υπό αμφισβήτηση από την Τουρκία.

Στο μεταξύ η Κυβέρνηση έχει, ήδη, εισπράξει τη στήριξη των κυπριακών θέσεων από ηγέτες κρατών-μελών.

Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπάρχει απόλυτη ταύτιση των θέσεων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών για Τούρκους υπηκόους.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, όπου θα έχει συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Την Πέμπτη ο Πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ακολούθως θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Όπως έγινε γνωστό και στις δύο συναντήσεις, αλλά και στη Σύνοδο το θέμα αυτό θα απασχολήσει τις συζητήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα