Τα είπαν στον Αναστασιάδη οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές

Στις δικές τους τοποθετήσεις προέβησαν οι κύπριοι ευρωβουλευτές με το πέρας της προσφώνησης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα με θέμα "Το Μέλλον της Ευρώπης".

Αυτούσια η ομιλία του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νεοκλή Συλικιώτη:

«Κύριε Πρόεδρε,

Σας καλωσορίζω από μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, μεταφέροντας σας πρώτα από όλα, την καθολική, διαχρονική και αταλάντευτη στήριξη της Ομάδας μας στον αγώνα της Κύπρου

ενάντια στην κατοχή και τη διαίρεση. Για λύση του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, για επανένωση στην βάση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας. Για μια Κύπρο χωρίς κατοχικούς στρατούς και ξένους κηδεμόνες. Κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Για αυτό, η ΕΕ έχει ευθύνες, αντί να συζητά σήμερα την αναβάθμιση Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία, να απαιτήσει αποφασιστικά την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένων και των κυπρογενών υποχρεώσεων.

Κύριε Πρόεδρε,

Αν συζητούμε σήμερα –με ανησυχία και φόβο- για το μέλλον της Ευρώπης, είναι γιατί κάτι έχει πάει λάθος με το παρελθόν και τον παρόν της ΕΕ. Με την πορεία που έχει πάρει. Με τις πολιτικές που κυριαρχούν. Γιατί τα προηγούμενα χρόνια, οι αγωνίες των λαών και τα αιτήματα των εργαζομένων δεν εισακούστηκαν. Μόλις πριν δύο χρόνια σε αυτήν εδώ την αίθουσα ο Πρόεδρος Γιούνκερ αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι η ΕΕ «χάνει τον κοινωνικό της χαρακτήρα» και «κινδυνεύει να γίνει η Άγρια Δύση του κοινωνικού ντάμπινγκ». Δεν παραδέχθηκε όμως ποιες πολιτικές οδήγησαν εδώ.

Η αδυσώπητη αλήθεια είναι ότι ακολουθήθηκε η συνταγή του νεοφιλελευθερισμού με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές κοινωνίες να θερίζουν ανεργία, φτώχεια, περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες, ενώ ταυτόχρονα λειαίνουν το έδαφος για το ρατσισμό, τη ξενοφοβία και το φασισμό. Όσοι δεν αναγνωρίζουν την αιτία, προφανώς θα συνεχίσουν με τις ίδιες συνταγές και στον ίδιο δρόμο.

Η Κύπρος δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Γιατί τα μνημόνια λήγουν, αλλά στην πραγματικότητα δεν φεύγουν. Οι δραματικές συνέπειες τους, όχι μόνο έμειναν στην κοινωνία και στις εργασιακές σχέσεις μιας σειράς κρατών, αλλά πλέον έγιναν πανευρωπαϊκοί νόμοι μέσα από το Πλαίσιο Οικονομικής Διακυβέρνησης.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η κυβέρνηση σας, όχι μόνο εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές αλλά αποδεικνύεται πιο νεοφιλελεύθερη και από τους νεοφιλελεύθερους. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η ανάπτυξη που προβάλλεται είναι μόνο προς όφελος των λίγων. Η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων και στην αύξηση της φτώχειας.

Ας μην ξεχνούμε άλλωστε ότι τα δύο μεγάλα οικονομικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο -το κούρεμα καταθέσεων του 2013 και το κλείσιμο του Συνεργατισμού δεν έχουν μόνο τη σφραγίδα της ΕΕ. Είναι και δικά σας κατορθώματα, κύριε Αναστασιάδη.

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

Αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ευρώπη είναι κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική αλληλεγγύη. Χρειάζεται μια οικονομία που να δουλεύει για τους πολλούς. Αυτούς που παράγουν τον πλούτο. Όχι για τις τράπεζες και τις πολυεθνικές. Ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που να δημιουργεί μόνιμες, πλήρεις και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Να προασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα των στρατηγικών τομέων και υπηρεσιών κάθε χώρας. Να ενισχύει την κοινωνική προστασία για τους αδύναμους. Και όχι να διανέμει ευχολόγια, χωρίς καμιά δεσμευτική ισχύ, όπως ο περιβόητος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Πυλώνας. Η ΕΕ χρειάζεται μια τολμηρή πολιτική για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Έξω από τις λογικές της αγοράς. Και πιο φιλόδοξη από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Όταν οι πολίτες της Ένωσης ακούν ότι θα δίνονται 38,5 δις ευρώ στο Ταμείο για την Άμυνα, διερωτώνται εύλογα: Πώς γίνεται, πάντα να υπάρχουν λεφτά για τις πολεμικές βιομηχανίες αλλά ποτέ να μην φτάνουν για τις κοινωνικές δαπάνες, την παιδεία, την υγεία;

Τέλος, η Ευρώπη χρειάζεται μια πολιτική ασύλου και μετανάστευση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, στην ανθρωπιστική αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες αλλά και στην αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Ορθά υποστηρίζει η Κύπρος την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός για τη φιλοξενία όλων των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός. Όμως κύριε Πρόεδρε, αυτό το αίτημα, πρώτα από όλα πρέπει να το θέσετε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και σε εκείνους τους ομοϊδεάτες σας, που μπλοκάρουν αυτή την πρόταση, με αποτέλεσμα τα κράτη του μεσογειακού νότου να αναλαμβάνουν ένα δυσανάλογο μερίδιο της ευθύνης.

Κύριε Πρόεδρε,

Για να γίνουν όλα αυτά χρειαζόμαστε άλλες πολιτικές. Ή καλύτερα χρειαζόμαστε μια άλλη Ευρώπη. Την Ευρώπη για την οποία η Αριστερά παλεύει. Την Ευρώπη που αγωνίζεται και αντιστέκεται. Την Ευρώπη των Λαών».

Τι είπε ο Παπαδάκης

Για να έχει αξία η παρουσία σας σήμερα εδώ, κ. Πρόεδρε ,θα πρέπει να έχετε καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει την οποιαδήποτε ευρωπαϊκή φιλοδοξία εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία ”

Με αφορμή τη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής τρομοκρατικής επίθεσης, ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, τόνισε ότι για να έχει αξία η παρουσία του κ. Αναστασιάδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να έχει καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει την οποιαδήποτε ευρωπαϊκή φιλοδοξία εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία.

“Για να έχει επίσης αξία η παρουσία σας σήμερα, θα πρέπει να τονίσετε ότι η φόρμουλα που ακολουθήθηκε στην Κύπρο με το μνημόνιο, όπως και στην Ελλάδα, έχει καταστρέψει τον κοινωνικό ιστό. Αυτές όμως τις φόρμουλες, κ. Πρόεδρε, τις επέβαλλαν οι ομογάλακτοι σας, της ευρωπαϊκής δεξιάς”, τόνισε ο Ευρωβουλευτής απευθυνόμενος στον κ. Αναστασιάδη.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδάκης, μπορεί οι δείκτες να ευημερούν, αλλά ο κυπριακός λαός ακόμη υποφέρει. Οι νέοι άνθρωποι βλέπουν τα όνειρα τους να συνθλίβονται και να μην μπορούν να ελπίζουν, δεδομένων και του ύψους των ενοικίων, του κόστους ζωής και των χαμηλών μισθών που λαμβάνουν.

Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε και στο μεταναστατευτικό, δηλώνοντας ότι η Κύπρος υποφέρει σήμερα από τις ροές που προέρχονται από την Τουρκία “. Θα πρέπει να μπούμε σε μια λογική κατανομής των βαρών και όχι σε λογικές της πολιτικής του Όρμπαν με τον οποίο ανήκετε στην ίδια πολιτική ομάδα”, δήλωσε στο κλείσιμο της παρέμβασης του ο κ. Παπαδάκης».

Keywords
Τυχαία Θέματα