Τα εφιαλτικά σενάρια για τα εργασιακά από τον Νοέμβριο

Αποφάσεις που τρομάζουν θα κληθούν να λάβουν οι κυπριακές επιχειρήσεις μετά το πέρας της εφαρμογής των σχεδίων στήριξης της Κυβέρνησης και βεβαίως μετά τη λήξη της ρήτρας για απαγόρευση απολύσεων, που ισχύει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020.

Οι εργοδότες αναμένεται να προβούν σε επώδυνες ενέργειες, ώστε να διατηρήσουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους.

Τρία είναι τα σενάρια για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την πανδημία, παρά τις ενέργειες στήριξης της Κυβέρνησης: Πρώτον, να έλθουν σε συνεννόηση με τους εργαζομένους τους, ώστε να προχωρήσουν σε μειώσεις εργασιακών ωρών, κάτι το οποίο

συνεπάγεται μειώσεις μισθών. Δεύτερον, να προχωρήσουν σε απολύσεις. Τρίτον, να βάλουν λουκέτο.

Οι δημοσιονομικές ανατροπές που αυτονόητα θα επέλθουν λόγω της πανδημίας που επέφερε την αναγκαστική εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, αλλά και το lockdown, αναμένεται να εκτοξεύσει την ανεργία και στην Κύπρο.

Μιλώντας στην «Σ», ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, ανέφερε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιπτώσεις είναι έντονες και πολύ σοβαρές. «Το γεγονός ότι για σχεδόν τρεις μήνες οι επιχειρήσεις ήταν εντελώς κλειστές, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό τους, μετά και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, υπολειτουργούν, στην καλύτερη περίπτωση, με το 50-60% της δυναμικής τους, σίγουρα δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και αντοχής».
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιακκής, σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις έχουν μειωμένα έσοδα, την ώρα που τα έξοδά τους παραμένουν σταθερά, οπότε η ρευστότητά τους είναι σχεδόν μηδενική. Αυτό, συνέχισε, τους δημιουργεί πολλά προβλήματα στο ν’ αντεπεξέλθουν και να νιώσουν ισχυρές, για να μπορέσουν να διανύσουν αυτήν τη νέα κρίση που βιώνουν.

Αναφερόμενος στη στήριξη που δόθηκε στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους από το κράτος, ο κ. Τσιακκής είπε πως ήταν ένα θετικό στοιχείο η κάλυψη ενός μέρους του μισθολογικού κόστους μέσω των σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας, αλλά αυτό είναι μόνον ένα μέρος του συνόλου των εξόδων μιας επιχείρησης. Οπότε, εξήγησε, δεν φτάνει μόνον η στήριξη που δόθηκε, ώστε να δημιουργήσουν κέρδος οι επιχειρήσεις ή για να καταστούν βιώσιμες σε βάθος χρόνου.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα