Τα αιτήματα της Chevron και η χρυσή τομή για το «Αφροδίτη» (ΒΙΝΤΕΟ)

Tα αιτήματα της Chevron για το κοίτασμα «Αφροδίτη» και ποια θα είναι η χρυσή τομή ανέπτυξε στις Τομές στα Γεγονότα ο αναπληρωτής καθηγητής στον τομέα της ενέργειας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Κωνσταντίνος Χατζηστάσου.

Κληθείς να απαντήσεις ποιες είναι οι διαφοροποιήσεις που ζήτησε η Chevron, απάντησε ότι για να μπορέσει να αναπτύξει το Αφροδίτη είναι να αφαιρεθεί η πλωτή πλατφόρμα η οποία θα ανεβαίνει το φυσικό αέριο από το πυθμένα της θάλασσας στην επιφάνεια, κατόπιν θα συμπιέζεται και θα στέλνετε μέσω υποθαλάσσιων αγωγών στην Αίγυπτο.

Επιπλέον,

έχει μειώσει τον αριθμός των γεωτρήσεων το οποίο παράγει το φυσικό αέριο. «Αυτόματα θα μειωθεί η ποσότητα παραγωγής του ΦΑ και θα μειωθούν τα ποσοστά ανάληψης. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει λιγότερα έσοδα η ΚΔ, από την άλλη όμως θα γίνουν κάποιες εξοικονομήσεις γιατί δεν είναι η πλατφόρμα λόγω της μεγάλης απόστασης γιατί το μήκος του υποθαλάσσιου αγωγού είναι της τάξης των 480 χιλιομέτρων προς τον σταθμό υγροποίησης στην Αίγυπτο και άρα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις ως προς τα έσοδα της ΚΔ και γι’ αυτό υπάρχει αντίδραση», είπε.

Σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο γεφύρωσης και να βρεθεί η χρυσή τομή η οποία θα είναι κάπου στη μέση. «Η πλατφόρμα χρειάζεται λόγω της μεγάλης απόστασης, είναι αναγκαίο γιατί είναι και μεγάλο το βάθος, άρα το ΦΑ για να ανέβει στην επιφάνεια θα είναι πολύ μικρές οι ποσότητες δεδομένου ότι θα υπάρχει και νερό», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηστάσου τόνισε ότι πρέπει να αναζητούν τρόποι για να μειωθεί το κόστος της πλατφόρμας για να μπορέσει η εταιρία να έχει μεγαλύτερο περιθώριο γιατί είναι μεγάλες οι επενδύσεις αυτές. «Η ανάπτυξη του Αφροδίτη θα είναι της τάξης των 3,6 δισ. δολαρίων και τα έσοδα εκτιμιούνται γύρω στα 12 δισ. για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης: Εξετάζει το ενδεχόμενο νέας παράτασης για Chevron η Κυπριακή Δημοκρατία

Keywords
Τυχαία Θέματα