Τα 14kg κοκαΐνης κι οι δυο καταζητούμενοι που δεν παραδόθηκαν ποτέ απ'τις Β.Β

Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της Αστυνομίας ότι καταζητεί δυο πρόσωπα τα οποία καταζητούνται για διερευνώμενη υπόθεση παράλειψης παρουσίασης ενώπιον Δικαστηρίου, για σκοπούς εκδίκασης υπόθεσης εμπορίας ναρκωτικών.

Πρόκειται για υπόθεση που αφορά εισαγωγή σε κοντέινερ 14 κιλών κοκαΐνης. Η ποσότητα κοκαΐνης 14 κιλών εντοπίστηκε και κατασχέθηκε, μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας, της Αστυνομίας Κύπρου, της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων, και του Τμήματος Τελωνείων, στις 02 Αυγούστου, 2022, στη

Λεμεσό. Οι δύο ύποπτοι είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Με την ολοκλήρωση των αστυνομικών εξετάσεων, η υπόθεση καταχωρήθηκε για εκδίκαση από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού, αναφέρει η Αστυνομία. Πρόκειται για τους Σάββα Σιδερένου και Ευάγγελο Ευαγγέλου.

Η πληροφορία που έλεγε για το φορτίο με ναρκωτικά είχε φθάσει στις κυπριακές Αρχές από τις αντίστοιχες ελλαδικές. Από την πρώτη στιγμή το φορτίο είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από κοινού με τις Βρετανικές Βάσεις. Το άνοιγμα του φορτίου απ’ τους ύποπτους έγινε σε έδαφος Βρετανικών Βάσεων.

Οι δυο συνελήφθησαν και η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε αίτημα στους Βρετανούς να παραδοθούν κι αυτοί και τα κατασχεθέντα τεκμήρια. Οι Βρετανοί απέρριψαν το αίτημα επικαλούμενοι νομικά θέματα. Να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο των Βάσεων δεν τους κατηγόρησε για θέματα ναρκωτικών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ωστόσο προχώρησε σε καταχώρηση της υπόθεσης στο Επαρχιακό Δικαστήριο με στόχο την παραπομπή ενώπιον Κακουργιοδικείου.

Τους επιδόθηκαν κλήσεις για να παρουσιαστούν χθες (8/6) ενώπιον Δικαστηρίου. Οι δυο δεν παρουσιάστηκαν και εκδόθηκε εναντίον τους ένταλμα σύλληψης. Εκ μέρους τους στο δικαστήριο οι δικηγόροι τους αγόρευσαν γύρω απ’ τις διαδικασίες των δικαστηρίων και τη δικαιοδοσία τους.

Η θέση των Βάσεων

Το SigmaLive επικοινώνησε με τις Βρετανικές Βάσεις, εκπρόσωπος των οποίων αρχικά επιβεβαίωσε ότι μετά από απόφαση του Δικαστηρίου SBA στις 19 Αυγούστου 2022, δύο άνδρες που κρατήθηκαν από την Αστυνομία των Βάσεων κατηγορήθηκαν για εγκληματική παράβαση και κακόβουλη ζημία και αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Στη συνέχεια καταδικάστηκαν και έλαβαν πρόστιμο από το δικαστήριο.

Ο ανεξάρτητος δικαστής συνεχίζει εκπρόσωπος των Βάσεων, έκρινε ότι το Δικαστήριο SBA ήταν η καταλληλότερη δικαιοδοσία για την εκδίκαση αυτής της υπόθεσης, δεδομένου ότι τα εγκλήματα για τα οποία υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία βρίσκονταν στις Βάσεις. Είχαμε επίσης ζητήσει την παράδοση τους στις κυπριακές αρχές για γενικότερα αδικήματα για ναρκωτικά. Ωστόσο μετά από εξέταση του εν λόγω αιτήματος από το Δικαστήριο, λήφθηκε απόφαση ότι δεν υπήρχαν επαρκείς λόγοι να το κάνει εκείνη τη στιγμή.

Οι Βάσεις δεν συμφώνησαν με αυτή την απόφαση όπως σημειώνουν, αλλά σέβονται τη δικαστική διαδικασία. Έκτοτε, τα δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσαν νέο ένταλμα σύλληψης και η Αστυνομία της SBA βοηθά την Αστυνομία στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο αυτών ατόμων.

*Φωτό αρχείου 

Keywords
Τυχαία Θέματα
14kg ΐνης, Β Β,14kg ΐnis, v v