Τα 103 θέματα που θα πρέπει να διευθετηθούν πριν τη λύση

Κατάλογο με 103 εκκρεμή θέματα επέδωσε ο Έντε σε Αναστασιάδη και Ακιντζί, τα οποία πρέπει να είναι έτοιμα με το "καλημέρα" της λύσης, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα.

Πρόκειται στην ουσία για μια σειρά θεμάτων τα οποία δεν αφορούν αυτή καθαυτή την ουσία των κεφαλαίων που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά παρεμφερή θέματα τα οποία πρέπει να λυθούν και να είναι έτοιμα πριν το δημοψήφισμα, ώστε με το «καλημέρα» της λύσης να λειτουργήσουν όλα ομαλά.

Μάλιστα

όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για 6 από αυτά τα θέματα άρχισε ήδη η προεργασία.

Για παράδειγμα, ήδη έχει αρχίσει η προεργασία για την Ομοσπονδιακή Νομοθεσία, εργασία που έχει ανατεθεί στη Λήδα Κουρσουμπά, ενώ έχει αρχίσει και η ενημέρωση της τ/κ κοινότητας για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, από αρμόδια επιτροπή.

Στην ουσία πρόκειται για θέματα που πρέπει να έχουν επιλυθεί, ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση στη νέα κατάσταση πράγματων, σε περίπτωση δημοψηφισμάτων και μάλιστα με θετική κατάληξη.

Αυτά αφορούν κυρίως θέματα τεχνικής φύσεως. Για παράδειγμα δε μπορεί να γίνει επιστροφή εδαφών της νεκρής ζώνης αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αποναρκοθέτηση.

Επίσης τα πάντα που αφορούν την οικονομικοί πτυχή της λύσης πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει πριν τα δημοψηφίσματα. Ήδη για αυτό το θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αλλά θέματα που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν το δημοψήφισμα είναι:

Η επιλογή του εθνικού ύμνουΗ επιλογή της σημαίας του κράτουςΗ υιοθέτηση του ευρώ στα κατεχόμεναΟ κατάλογος με τους δημοσίους υπάλληλους της ομόσπονδης κυβέρνησηςΟ κατάλογος με τα μέλη της ομόσπονδης αστυνομίαςΤα διαβατήρια και οι ταυτότητες

Για παράδειγμα για τα δυο τελευταία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η προεργασία για τη μορφή του, ακόμα και το έμβλημα και όνομα του κράτους που θα τυπωθεί, ώστε οι πολίτες της επανενωμένης Κύπρου να μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Πρόκειται για δευτερεύοντα θέματα που όμως αν δεν επιλυθούν πριν τη λύση τότε θα υπάρχουν εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του κράτους, εάν και εφόσον οδηγηθούμε σε δημοψήφισμα και έχουμε θετική κατάληξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα