Τ. Μπλερ: Αναπόφευκτο ένα «παγκόσμιο διαβατήριο» εμβολιασμένων για κορωνοϊό

Ο Τόνι Μπλερ κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να ηγηθεί της δημιουργίας μιας παγκόσμιας ταυτότητας-διαβατηρίου που να δείχνει το εμβόλιο Covid-19 και την κατάσταση της νόσου, υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου διαβατηρίου είναι «αναπόφευκτη».

Η δεξαμενή σκέψης του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, το Ινστιτούτο Tony Blair (TBI), δήλωσε σε μια πρόσφατη έκθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να χρησιμοποιήσει την ηγετική του θέση στους G7 για να «τοποθετήσει τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ταξιδιωτικού πάσου/διαβατηρίου Covid-19 ως στοιχείο κλειδί» στην ημερήσια

διάταξη της ομάδας.

Μιλώντας στη Telegraph, ο Μπλερ εξήγησε ότι η ψηφιακή ταυτότητα/διαβατήριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της «κατάστασης» Covid-19 ενός ατόμου. Το διαβατήριο θα χρησιμοποιούσε κωδικούς QR για πρόσβαση και επαλήθευση των λεπτομερειών εμβολιασμού καθώς και των αποτελεσμάτων των δοκιμών κορωνοϊού.

Παρόλο που παραδέχθηκε ότι η νέα ταυτοποίηση θα μπορούσε να παρακωλύσει την ελευθερία κινήσεων και να οδηγήσει σε ανισότητες μεταξύ κρατών και ατόμων, ο Μπλερ επέμεινε ότι η ανάπτυξη ενός παγκόσμιου διαβατηρίου Covid-19 είναι «αναπόφευκτη» και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να χρησιμοποιήσει το ρόλο του στην Προεδρία των  G7 για την πρωτοβουλία." Η καθιέρωση συναίνεσης μεταξύ των εθνών των G7 θα είναι ένα «κρίσιμο πρώτο βήμα» προς την υιοθέτηση μιας τέτοιας αναγνώρισης σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε.

Ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι χωρίς ένα κοινό σύστημα επαλήθευσης, το ταξίδι θα γίνει «πολύ πιο χαοτικό και δύσκολο να διαχειριστεί», προσθέτοντας ότι ένα «διαβατήριο  εμβολίου» θα μπορούσε να βοηθήσει στην άρση «ενός συνόλου κανόνων με τους οποίους μπορεί να μην είμαστε  τόσο ευχαριστημένοι». 

Όπως επισημαίνει και το RT, o Μπλερ υπήρξε από καιρό υποστηρικτής νέων μορφών ταυτοποίησης. Η κυβέρνηση «Νέα Εργασία» πρότεινε ένα εθνικό σχέδιο δελτίου ταυτότητας, αλλά το σχέδιο τελικά απορρίφθηκε από τη Κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον το 2010, εν μέσω ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των πολιτικών δικαιωμάτων.

Από την έναρξη της πανδημίας, ο Μπλερ υποστηρίζει νέες μορφές ταυτότητας για την επαλήθευση της «κατάστασης της νόσου». Τον περασμένο μήνα είπε στον κόσμο να «προετοιμαστεί για μια μορφή διαβατηρίου υγείας», ισχυριζόμενος ότι παρά τις αντιρρήσεις, «θα συμβεί».

Τον Απρίλιο, προέβλεψε ότι η υπέρβαση της κρίσης Covid-19 θα απαιτούσε από τους ανθρώπους να αποδεχθούν «δραματικά αυξημένη τεχνολογική παρακολούθηση» και υποστήριξε ότι «υπό τις σωστές συνθήκες, αυτό είναι ένα τίμημα που αξίζει να πληρώσει κάποιος».

Αρκετές μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι δοκιμάζουν ψηφιακά ταξιδιωτικά έγγραφα  που επαληθεύουν τα αποτελέσματα των δοκιμών Covid-19 των επιβατών και την κατάσταση του εμβολίου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σημείωσε ότι μπορεί να υπάρχουν οφέλη από τη χρήση «πιστοποιητικών ηλεκτρονικού εμβολιασμού» για διεθνείς ταξιδιώτες, αλλά συμβούλεψε τις χώρες να μην εκδίδουν «διαβατήρια ασυλίας» για όσους έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό.

Διαβάστε επίσης: Τα «διαβατήρια ανοσίας» είναι ήδη εδώ: Οι περιπτώσεις Ισλανδίας και Ουγγαρίας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπλερ, Αναπόφευκτο,bler, anapofefkto