Συζήτηση Ν.Παπαδόπουλου με Γερμανό βουλευτή για οικονομία

Συζήτηση με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, Gerhard Schick, είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ανακοίνωση από την Βουλή αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση ανταλλάγηκαν απόψεις για την παρούσα κατάσταση και τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ``μετά την καταστροφική για την κυπριακή οικονομία απομείωση

των καταθέσεων το 2013, το τραπεζικό σύστημα έχει εν μέρει σταθεροποιηθεί, όπως και εν γένει ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ωστόσο παραμένουν πολλά άλυτα ζητήματα``.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την απουσία ξένων επενδύσεων στη χώρα και το σχετικά υψηλό ποσοστό δημοσίου χρέους, που καθιστούν την πραγματική ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας ιδιαίτερα δύσκολη.

Ο κ. Παπαδόπουλος προέβη επίσης σε μια αξιολόγηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί μέχρι στιγμής, εστιάζοντας ειδικότερα στην πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την αφερεγγυότητα, καθώς και στο φορολογικό πλαίσιο και άλλες ρυθμίσεις, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν προκειμένου η Κύπρος να εξέλθει της ύφεσης και να αποκαταστήσει πλήρως την αξιοπιστία της.

Ο κ. Schick από την πλευρά του ανέφερε ότι η περίπτωση της Κύπρου και ιδιαίτερα η αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής της κυπριακής οικονομίας, αποκτούν μεγάλη σημασία σ’ ό,τι αφορά στον μελλοντικό τρόπο που θα αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι χώρες της Ευρωζώνης με αυξημένα χρηματοπιστωτικά και δημοσιονομικά προβλήματα.

Ανταλλάγηκαν, τέλος, απόψεις για τους οικονομικούς δείκτες που καθορίζουν μια υγιή οικονομία και αναφέρθηκαν περιπτώσεις άλλων χωρών που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν παρόμοια με την Κύπρο προβλήματα.

Ο κ. Παπαδόπουλος έθιξε, σε αυτό το πλαίσιο, το ζήτημα της άνισης μεταχείρισης των εν λόγω χωρών, γεγονός που, όπως τόνισε, θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της ίδιας της Ευρωζώνης.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα