Συζητήσεις στα κατεχόμενα για το αν θα πρέπει ή όχι να χαλαρώσουν τα μέτρα

Η Afrika (15.04.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σχολίασε χθες τις πληροφορίες για άνοιγμα ορισμένων «κυβερνητικών τμημάτων» και επιχειρήσεων στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών.

 

 

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ακιντζί σημείωσε ότι προέχει η υγεία και πρόσθεσε: «Η υγεία θα χαράξει τον οδικό χάρτη της και η πολιτική θα ακολουθήσει. Δεν θα προσπαθήσουμε

να εναρμονίσουμε την υγεία με τον οδικό χάρτη που θα χαράξει η πολιτική πάνω σε αυτό το θέμα. Αν δεν υπάρχει αυτός ο χάρτης, ο καθένας θα συνεχίσει να λέει τα δικά του.

 

Αναμφίβολα δεν θα μείνουμε πάντα έτσι. Θα προχωρήσουμε βήμα με βήμα προς την ομαλοποίηση χωρίς να εγκαταλείπουμε τα μέτρα. Όμως, μας χρειάζεται ένας οδικός χάρτης που θα χαράξουν οι ασχολούμενοι με την υγεία μας υπό το φως της επιστήμης και των όσων συμβαίνουν παγκοσμίως. Πρώτα πρέπει να ετοιμαστεί αυτός από κοινού και να εξηγηθεί στην κοινότητα. Αυτή είναι η άποψή μου».

 

Έρχουρμαν: «Θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις του επιστημονικού συμβουλίου»

 

Η Yeni Düzen (15.04.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν έκανε χθες έκκληση προς το «επιστημονικό συμβούλιο» να τοποθετηθεί επί του θέματος που βρίσκεται υπό συζήτηση στο κατεχόμενα για μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και για το άνοιγμα διαφόρων τμημάτων και χώρων εργασίας από την «κυβέρνηση».

 

Ο Έρχουρμαν κάλεσε τα μέλη του «επιστημονικού συμβουλίου» να ενημερώσουν το κοινό για τις θέσεις και απόψεις τους επί του θέματος. «Θέλουμε να ακούσουμε τις θέσεις του επιστημονικού συμβουλίου προτού να ανακοινώνονται και να λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις. Πρέπει να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για τα δεδομένα που υπάρχουν. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό αυτό», διερωτήθηκε ο Έρχουρμαν υποστηρίζοντας ότι η «κυβέρνηση» για μια ακόμη φορά με τη στάση της δημιουργεί αχρείαστες συζητήσεις και διαφωνίες.

 

Επιφυλάξεις TDP για το άνοιγμα επιχειρήσεων για εξαγωγές

 

Η Kıbrıs (15.04.20) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Χαλίλ Χιζάλ εξέφρασε την ελπίδα να έχει ληφθεί στην βάση επιστημονικών πραγματικοτήτων η απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» του αποσχιστικού καθεστώτος να επιτρέψει το άνοιγμα επιχειρήσεων που διενεργούν εξαγωγές. «Αλλιώς το τίμημα θα είναι πιο βαρύ και θα το πληρώσουμε όλοι ως κοινότητα», ανέφερε ο Χιζάλ σε γραπτή δήλωση χθες, καλώντας την «κυβέρνηση» να δημοσιοποιήσει με διαφάνεια τις απόψεις του «επιστημονικού συμβουλίου» στο θέμα του ανοίγματος των εν λόγω χώρων εργασίας. Σημείωσε το εξής ο Χιζάλ:

 

«Από την αρχή τονίζουμε με έμφαση ότι πρέπει να στηρίζονται σε επιστημονική βάση οι αποφάσεις που λαμβάνονται. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στο θέμα του ανοίγματος. Το επιστημονικό συμβούλιο που αποτελείται από ειδικούς πρέπει να καθορίσει τα κριτήρια,  και τα ανοίγματα πρέπει να αρχίσουν στον σωστό χρόνο με την λήψη των σωστών μέτρων και την παροχή της απαραίτητης εκπαίδευσης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με αυτή την αντίληψη έλαβε η κυβέρνηση την απόφαση για άνοιγμα».

 

Επικρίνοντας την «κυβέρνηση» για τους χειρισμούς της στο θέμα της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, ο Χιζάλ υποστήριξε ότι το πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης που δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» είναι άδικο και δεν συμπεριλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που έκλεισαν οι χώροι εργασίας τους και δεν έχουν  κανένα εισόδημα. Ο Χιζάλ έκανε ειδική αναφορά στην μη στήριξη των ιδιωτικών ΜΜΕ.

 

Γιατροί ζητούν να μην χαλαρώσουν τα μέτρα στα κατεχόμενα

 

Η Afrika (15.04.20) γράφει ότι η πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκυπρίων γιατρών, Δρ Οζλέμ Γκιουρκούτ δήλωσε ότι είναι επιτυχία το γεγονός ότι δεν αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα και επεσήμανε ότι για μακρό χρονικό διάστημα η ζωή δεν θα είναι η ίδια με εκείνη που ήταν στις 9 Μαρτίου, πριν την εμφάνιση της ασθένειας. Μιλώντας στην Havadis Web TV, η Δρ. Γκιουρκούτ είπε ότι σε αυτή την επιτυχία συνέβαλαν από την μια τα μέτρα που έλαβε η «κυβέρνηση» και από την άλλη η στάση που επέδειξε ο «λαός».

 

Σημείωσε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους για πάντα και ως εκ τούτου πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα υγείας και να καλυφθούν οι ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία.

 

Η Δρ. Γκιουρκούτ επεσήμανε ότι σε συνεδρία της συντονιστικής επιτροπής του λεγόμενου «υπουργείου υγείας» ανέφεραν ότι σε περίπτωση επαναλειτουργίας κάποιων τομέων, οι εργαζόμενοι πρέπει να χωριστούν σε βάρδιες και ότι ακόμα και αν αλλάξουν οι βάρδιες το προσωπικό πρέπει να παραμείνει το ίδιο. Επεσήμανε την σημασία της τήρησης των κανόνων και των αποστάσεων καθώς και της απολύμανσης των χώρων εργασίας μετά από το τέλος της κάθε εργάσιμης ημέρας. Σημειώνοντας ότι ακόμα και αν τηρούνται όλα αυτά, υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων, η Δρ. Γκιουρκούτ πρόσθεσε:

 

«Λέμε τα ίδιο πράγμα από την αρχή. Αν θέλετε να ανοίξετε οποιονδήποτε τομέα, θα πρέπει να ολοκληρώσετε το νοσοκομείο. Ύστερα θα βγούμε σε μιαν οργανωμένη εργασιακή και δημόσια ζωή».

 

Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης δηλώσεις γιατρών οι οποίοι καλούν την «κυβέρνηση» να μην ανοίξει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μηνός τα «κυβερνητικά τμήματα» και τις επιχειρήσεις που προγραμματίζει να ανοίξει σήμερα. Την καλούν ακόμα να λάβει σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις τους και να τους δώσει χρόνο για να μπορέσουν να ετοιμαστούν για μια πιθανή κλιμάκωση της επιδημίας.

 

Εξάλλου, η Kıbrıs Postası (15.04.20) δημοσιεύει ανάρτηση της γιατρού Οζλέμ Έρντογμους του νοσοκομείου Άκτσιτσεκ στην κατεχόμενη Κερύνεια, η οποία αναφέρει ότι τα «κρατικά τμήματα» και οι χώροι εργασίας πρέπει να οργανωθούν κατά τρόπον ώστε να μην προκαλείται εξάπλωση του ιού όταν ανοίξουν. Η Δρ. Έρντογμους επεσήμανε ότι δεν πρέπει να επιστρέψουν ξαφνικά στην κανονικότητα και ότι τα μέτρα πρέπει να χαλαρώνουν σταδιακά ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών.

 

ΚΤΟΕΟΣ: «Θα ήταν δολοφονία το άνοιγμα ορισμένων κυβερνητικών τμημάτων»  

 

Η Detay (15.04.20) γράφει ότι η πρόεδρος της «Τουρκοκυπριακής συντεχνίας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης» (KTOEÖS) Σελμά Εϊλέμ σε γραπτή της δήλωση υποστήριξε ότι θα ήταν δολοφονία εκ μέρους της λεγόμενης κυβέρνησης συνασπισμού του Κόμματος Εθνικής Ενότητας-Κόμμα του Λαού, να αποφασίσει το άνοιγμα ορισμένων «κυβερνητικών τμημάτων» σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Η Εϊλέμ κατηγόρησε τη λεγόμενη κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται το θέμα της πανδημίας COVID-19 χωρίς στρατηγική και χωρίς πλάνο και ότι όπως πάντα, αντί να ταχθεί υπέρ της πλευράς των εργαζομένων, στέκεται κοντά στο κεφάλαιο με μόνη έγνοια να κερδίσει πολιτικά οφέλη.

 

Η Εϊλέμ κατηγορεί επίσης τη λεγόμενη «κυβέρνηση» και συγκεκριμένα το λεγόμενο υπουργείο εργασίας ότι δεν διενεργεί επαρκή αριθμό διαγνωστικών τεστ στην κοινότητα αλλά και ότι αποκρύβει τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων. «Πώς είναι δυνατόν να ληφθούν επαρκή μέτρα από τη στιγμή που ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι γνωστός», διερωτήθηκε. Η Εϊλέμ προχώρησε επίσης σε σειρά προτάσεων προς τη λεγόμενη κυβέρνηση για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης. 

 

Ο Αρικλί καλεί την λεγόμενη κυβέρνηση να εξεύρει περισσότερα διαγνωστικά τεστ

 

Η Yeni Bakış (15.04.20) γράφει πρωτοσέλιδα ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης των εποίκων (YDP) Ερχάν Αρικλί, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, κατηγόρησε τη λεγόμενη «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα ότι διαχειρίζεται την κατάσταση με την πανδημία με την αντίληψη ότι πρέπει να γίνουν διαγνωστικά τεστ αν προκύψουν κρούσματα και αυτό δεν είναι σωστή διαχείριση, όπως είπε.  Προβάλλοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι η «νότια Κύπρος», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει ανακοινώσει ότι θα διενεργήσει 20.000 συνολικά τεστ τις επόμενες μέρες, ο Αρικλί υποστήριξε ότι η πολιτική που ακολουθείται εκεί είναι «αν διενεργήσουμε τεστ και βγουν θετικά τι θα κάνουμε, πως θα διαχειριστούμε αυτούς τους ανθρώπους;».

 

Ο Αρικλί συνέχισε υποστηρίζοντας τα εξής: «Αν δεν υπάρχουν αρκετά διαγνωστικά τεστ, να βρείτε από κάπου. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συνολικά 7,200 διαγνωστικά τεστ στη χώρα. Το καθήκον της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι να βρει τεστ αν δεν υπάρχουν. ‘Όπως διαχωρίζει λεφτά για να αγοράσει ambulans επειδή προκύπτει ανάγκη, έτσι πρέπει να διαθέσει και λεφτά για να αγοράσει επείγον και άλλα διαγνωστικά τεστ».

 

Ο Αρικλί υποστήριξε επίσης ότι δεν μπορεί να γίνει γνωστός ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αν δεν γίνουν επαρκή τεστ και κάλεσε τη λεγόμενη κυβέρνηση να αγοράσει το συντομότερο και άλλα τεστ.

 

Τηλεφωνική επικοινωνία Τατάρ-Έρντογαν

 

Η Güneş (15.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν με τον οποίο αξιολόγησαν τον αγώνα που διεξάγεται για καταπολέμηση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά την συνομιλία αναφέρθηκε ότι η στήριξη της Τουρκίας προς τα κατεχόμενα θα συνεχιστεί και αυτή την περίοδο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι συζητήθηκαν επίσης οι «διμερείς σχέσεις» κα περιφερειακά ζητήματα.

 

Μιλώντας στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό A Haber TV, ο Τατάρ αποκάλυψε το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Έρντογαν, λέγοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος τον ρώτησε για την κατάσταση σε σχέση με τον κορωνοϊό στα κατεχόμενα, προέβησαν σε διαβούλευση και του εξέφρασε την στήριξη της Τουρκίας.

Ο Τατάρ είπε ότι με την λήψη αυστηρών μέτρων κατάφεραν να σταματήσουν τον ιό σε κάποιον βαθμό και ότι αν συνεχίσει να είναι το ίδιο καλή η πορεία των πραγμάτων, σκέφτονται να ανοίξουν ορισμένους χώρους εργασίας. Πρόσθεσε και τα εξής:

 

«Παρακολουθούμε από κοντά τον αγώνα που διεξάγει η Τουρκία. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι τα αεροπλάνα, οι φοιτητές, οι τουρίστες που θα ο από την Τουρκία. Μακάρι να απαλλαχτούμε σύντομα όλοι από αυτό τον ιό. Περιμένουμε ξανά τα αεροπλάνα που θα έρθουν από την Τουρκία, την κινητικότητα. Μακάρι να μην διαρκέσει πολύ. Αν οι υποθέσεις δεν πάρουν τον δρόμο τους μέχρι το τέλος του Μαΐου, τα προβλήματα θα μεγαλώσουν».

 

Συνδικαλιστής της Dev-İş και μέλος του CTP απεβίωσε στο Λονδίνο λόγω κορωνοϊού

 

Η Yeni Düzen (15.04.20) γράφει πρωτοσέλιδα ότι απεβίωσε χθες στο Λονδίνο ο αγωνιστής συνδικαλιστής και μέλος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ισμαήλ Όζμπαρις. O Όζμπαρίς διετέλεσε πρώην πρόεδρος της Τουρκοκυπριακής συντεχνίας Emek-İş στο Λονδίνο, που ανήκει στην συντεχνία Dev-İş. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Όζμπαρις έχασε τη ζωή του εξαιτίας του COVID-19.

 

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της συντεχνίας Dev-İş, Κοράλ Ασιάμ εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Όζμπαρις και δήλωσε ότι ο Όζμπαρις βρισκόταν διασωληνωμένος τις τελευταίες ημέρες στην Μονάδα εντατικής θεραπείας μετά που διαγνώστηκε θετικός με κορωνοϊό.

 

Σε γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος του CTP Τουφάν Έρχουρμαν αναφέρει τα εξής: «Δυστυχώς χάσαμε τον αγαπημένο μας συναγωνιστή και αδελφικό φίλο Όζμπαρις που ζούσε στην Αγγλία, λόγω κορωνοϊού. Είμαι πολύ στεναχωρημένος. Εύχομαι στην οικογένεια του και στους οικείους του καλή δύναμη».

 

Διαβάστε επίσης: 

Καζίνο και ξενοδοχεία πλήττει ο κορωνοϊός στα κατεχόμενα

Τ/κ δώρισε 10000 μάσκες στην ΚΔ αλλά δεν του επιτρέπουν στα κατεχόμενα

Αξιωματικοί των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων αρνήθηκαν να μπουν σε καραντίνα

Ερχουρμάν: Πιθανή «κοινωνική έκρηξη» στα κατεχόμενα

Δεν τα καταφέρνει μετά τον Μάιο το υποτελές καθεστώς χωρίς βοήθεια από Τουρκία

Κατεχόμενα: Σε νοσοκομείο κορωνοϊού μπορεί να μετατραπούν οι νέες φυλακές

Οζερσάι: Θέλουν οικονομική βοήθεια από ΔΝΤ &ΕΕ, αλλά δεν είναι αναγνωρισμένοι

Keywords
το φως, εν λόγω, web tv, μετάφραση, φως, μμε, εμφάνιση, web, τεστ, κυπρος, μαΐου, θλίψη, βομβα mall, ΔΝΤ, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, κρουσματα σημερα, η ζωη, ξανα, υπουργειο εργασιας, μετάφραση, το θεμα, θλίψη, βημα, γνωμη, δημοκρατια, ηγετης, θεμα, λονδινο, μακρο, μμε, ξενοδοχεια, οδικος χαρτης, πρωτοσελιδα, ρωτησε, τεστ, υγεια, φως, web tv, βοηθεια, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γινει, διαστημα, δηλωση, δηλωσεις, δωσει, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, εν λόγω, εμφάνιση, επικοινωνια, επιτυχια, ερντογαν, εφημεριδα, ζωη, ιδια, ιδιο, ισμαηλ, κεφαλαιο, κυβερνηση, κομμα, λεφτα, ληψη, μαΐου, νοσοκομεια, παντα, οικογενεια, προβληματα, συγκεκριμενα, συζητηση, συντομα, σειρα, σπιτια, τουρκια, το φως, φορα, ανηκει, εξαγωγες, εμφαση, web, χωρα, υπουργειο, νοσοκομειο, πακετο, πληροφοριες, σωστο, θεσεις, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα