Συζήτησαν την κρίση στη δικαιοσύνη ΓΓ ΑΚΕΛ και Πρόεδρος Οικολόγων

Θέματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως το Σχέδιο Εστία, η στεγαστική πολιτική κι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα στα γραφεία του ΑΚΕΛ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συμμαχία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Κινήματος Οικολόγων. Συζήτησαν επίσης το ζήτημα της αξιοπιστίας της κυπριακής δικαιοσύνης.

Μετά την συνάντηση, που

έγινε και με την συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα δύο κόμματα, Κυπριανού και Περδίκης κλήθηκαν να σχολιάσουν και τις σημερινές τοποθετήσεις του Γενικού Εισαγγελέα.

Δηλώσεις Γενικού Εισαγγελέα

-----------------------

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η αντικειμενική απονομή δικαιοσύνης είναι θέμα ύψιστης σημασίας για την δημοκρατική λειτουργία μιας κοινωνίας και ότι «εδώ θα πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα σε αυτά που λέει ο ΓΕ».

Είναι προφανές, συνέχισε, ότι χρειάζεται να γίνουν ρυθμίσεις στη σχετική νομοθεσία που διέπει την λειτουργία του Ανωτάτου και πρόσθεσε ότι «αντιλαμβάνομαι ότι και οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Χαρακτήρισε λανθασμένη την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας «ότι δεν μας πέφτει λόγος γιατί πρόκειται περί μιας ανεξάρτητης εξουσίας» και είπε ότι έχει υποχρέωση πρώτα και κύρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια τα πολιτικά κόμματα, να διασφαλίσουν ότι θα προστατευτεί η δικαιοσύνη, το Ανώτατο Δικαστήριο, με μέτρα που θα εξασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχει ασυμβίβαστο όταν καλούνται να ασκήσουν την δικαιοσύνη.

«Δεν μπορεί πχ ένας δικηγόρος να δικάζει ενώπιον του πατέρα του του δικαστή», είπε ο κ. Κυπριανού και σημείωσε ότι είναι πάρα πολύ σοβαρά αυτά που έχουν καταγγελθεί.

«Αυτά που λέει σήμερα ο κ. Κληρίδης και τεκμηριώνει με έναν επαρκή τρόπο, πρέπει να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους μας» είπε.

Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, θα προβληματιστεί για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για να εξασφαλίσει πως θα γίνουν τέτοιες ρυθμίσεις που δεν θα επιτρέψουν ξανά μελλοντικά να υπάρχουν παρόμοιες συμπεριφορές.

Ανέφερε ακόμη ότι προκύπτει ένα πολύ σοβαρό θέμα για την Τράπεζα Κύπρου και πρόσθεσε ότι υπάρχουν χιλιάδες κάτοχοι αξιογράφων, που παρόλο που αγωνίζονται δεν καταφέρνουν να κερδίσουν τίποτε απολύτως.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι πρέπει να απαντηθεί γιατί υπάρχει διάκριση κάποιων περιπτώσεων.

Η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα που προκύπτουν από όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, είπε.

Δυστυχώς, συνέχισε, δεν είναι μόνο στα ζητήματα της δικαιοσύνης που έχουν πρόσβαση οι τράπεζες, είναι και στα θέματα του Τύπου , των ΜΜΕ, με τις διαφημίσεις, το μεγάλο μερίδιο που δίνουν για τις διαφημίσεις.

Όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Περδίκης, από πλευράς του, μίλησε για τη σχέση των τραπεζών με το σύστημα της Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι αυτό έρχεται σε απόλυτη διασύνδεση με την απαίτηση της κοινωνίας να υπάρξει δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι ένοχοι της οικονομικής καταστροφής.

Φαίνεται, είπε, από τα τελευταία γεγονότα να επιβεβαιώνονται αυτοί που από χρόνια έλεγαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει δικαιοσύνη και τιμωρία των ενόχων γιατί υπάρχει διασύνδεση μεταξύ του συστήματος της δικαιοσύνης και των τραπεζών.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ώστε να ξεκαθαριστεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το ασυμβίβαστο δεν ισχύει μόνο για τους βουλευτές και τους υπουργούς αλλά και για τους δικαστές.

Είπε ότι το ζήτημα της αξιοπιστίας της κυπριακής δικαιοσύνης συζητήθηκε στη συνάντηση με τον κ. Κυπριανού λέγοντας ότι «έχουμε και σε αυτό το ζήτημα νομίζω καταλήξει σε μια συναντίληψη ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει και την εκτελεστική και την νομοθετική εξουσία, να πάρουν θέση, και εάν υπάρχουν αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές να προωθηθούν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα».

Χαιρέτισε το γεγονός ότι ο κ. Κυπριανού συμφώνησε με το Κίνημα ότι αύριο στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής πρέπει να εγγραφεί και να συζητηθεί το θέμα, όπως ο ίδιος ο κ. Περδίκης ζήτησε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής.

Προβλήματα της κοινωνίας που συζητήθηκαν ύστερα από πρωτοβουλία του Κινήματος Οικολόγων

--------------------------------

Σε σχέση με τη συνάντηση που είχαν για συζήτηση προβλημάτων της κοινωνίας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι αντάλλαξαν κάποιες πρώτες απόψεις και ότι θα επεξεργαστούν περαιτέρω προτάσεις που θα προωθήσουν από κοινού.

Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν το σχέδιο Εστία. «Είναι κοινή η διαπίστωσή μας ότι καλύπτει ένα μέρος των πολιτών αλλά πολύ περισσότερο καλύπτει τις τράπεζες και στρατηγικούς κακοπληρωτές και δεν καλύπτει εκείνους που θα έπρεπε, δηλαδή τα πιο φτωχά εισοδηματικά στρώματα του λαού» είπε ο κ. Κυπριανού.

Πρόσθεσε ότι θα επεξεργαστούν προτάσεις τόσο σε ό,τι αφορά τον νόμο περί αφερεγγυότητας αλλά και άλλες προτάσεις που θα στοχεύουν να παρέχουν κάλυψη σε εκείνους που θα έπρεπε.

Εάν αυτό γίνει και γίνει αποδεκτό από την Κυβέρνηση, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να αποδεσμεύσουμε το σχετικό κονδύλι για το Εστία, είπε.

Επίσης συζήτησαν για την Στεγαστική Πολιτική με τον κ. Κυπριανού να λέει ότι υπάρχει πλήρης έλλειψη σχετικών στεγαστικών προγραμμάτων με αποτέλεσμα να έχουμε για πρώτη φορά στην Κύπρο άστεγους.

Η Κυβέρνηση, είπε, θα πρέπει να κινηθεί προς δύο κατευθύνσεις. Να στηρίξει τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης, να δει τα σχέδια του και να τα προωθήσει και επίσης να εκπονήσει στεγαστικά σχέδια και για τους αυτόχθονες και για τους πρόσφυγες, στη βάση των σχεδίων που υπήρχαν στο παρελθόν, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και των νεαρών ζευγαριών και των φτωχών οικογενειών αλλά και των προσφύγων.

Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι επιμένουμε ότι μεταρρύθμιση της ΤΑ δεν μπορεί να είναι απλά και μόνο η συζήτηση για τον αριθμό των δήμων αλλά πρέπει να δούμε ποιες εξουσίες και αρμοδιότητες μεταφέρονται στην ΤΑ έτσι ώστε να γίνουν πραγματική τοπική εξουσία για να επιλύουν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

Θα πρέπει, είπε, να συνδεθεί η χορηγία που διαμοιράζεται στους δήμους με τον κρατικό προϋπολογισμό έτσι που να ξεφεύγει η όποια εξάρτηση από την κεντρική εξουσία.

Ανέφερε ακόμη ότι είναι σύμφωνοι ότι θα πρέπει να υπάρχει μια υποχρεωτική συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών στην ΤΑ και να δούμε στη συνέχεια πως θα μετεξελιχθούν αυτά σε συγχωνεύσεις.

Συζήτησαν ακόμη για το Πάρκο του Ακάμα.

«Εχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για το γεγονός ότι το εθνικό πάρκο προωθείται να γίνει μόνο στην κρατική περιουσία έχουν εξαιρεθεί οι ιδιωτικές περιουσίες, νομίζω ότι έχουμε συναντίληψη ότι θα πρέπει να προηγηθεί το διαχειριστικό σχέδιο του Ακάμα και στην συνέχεια να προχωρήσουμε με την εκπόνηση του τοπικού σχεδίου» είπε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι το ΑΚΕΛ πρώτο ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα που απηύθυνε προς όλα τα κόμματα για μια διακομματική συζήτηση πάνω σε μια ομάδα κρίσιμων θεμάτων.

Έχουν ανταποκριθεί θετικά πέραν από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, του ΔΗΣΥ, της Συμμαχίας Πολιτών και η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι είναι θετικό ότι το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων βρίσκουν ένα χώρο συναντίλιψης σε κρίσιμα ζητήματα όπως το στεγαστικό, το θέμα του ΓεΣΥ, όπου επίσης έχουν συναντίληψη, τα θέματα του Εστία και της προστασίας των δανειοληπτών.

Θέλουμε, είπε, να υπάρξει αυτή η προστασία μέσα από το Εστία αλλά όχι εις βάρος των αδύνατων δανειοληπτών και υπέρ των τραπεζών και των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Είπε ότι τον περασμένο Ιούλιο η Βουλή «εκβιάστηκε, και ήμασταν τα δύο κόμματα που δεν έπεσαν στον εκβιασμό, και ψήφισε ένα δρακόντειο πλαίσιο για τις εκποιήσεις στο όνομα του αποκλεισμού και της καταδίωξης των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σήμερα έρχεται με το Εστία δυστυχώς να δώσει δικαιώματα και αποζημιώσεις, στους ίδιους τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Είναι θέματα που μας προβληματίζουν σοβαρά και θέλω να μας προβληματίσουν και με τα υπόλοιπα κόμματα που θα δούμε για να κάνουμε μια διαχείριση νούσιμη, μακριά από λαϊκισμούς».

Αποφάσισαν, είπε, να κάνουν μια κοινή επιτροπή εργασίας και πολύ σύντομα θα έχουν κοινές τροπολογίες πάνω στον νόμο για τις εκποιήσεις και στον νόμο για την αφερεγγυότητα, «διαφορετικά δεν θα πάρουν την ψήφο μας στην επιτροπή οικονομικών για να αποδεσμευτεί το κονδύλι για το Εστία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συζήτησαν, ΓΓ ΑΚΕΛ, Πρόεδρος Οικολόγων,syzitisan, ng akel, proedros oikologon