Σύσκεψη ΥΠΕΣ και Νομικής Υπηρεσίας για έδρα Παπαδόπουλου

Συνάντηση των εκπροσώπων του ΥΠΕΣ και της Νομικής Υπηρεσίας θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας σε μια προσπάθεια να αναζητηθεί λύση στο θέμα, που έχει προκύψει, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να κρίνει άκυρη την εκλογή του βουλευτή του Κινήματος Αλληλεγγύη, Γιώργου Παπαδόπουλου, μετά από προσφυγή του πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Διαβάστε επίσης: Το μπαλάκι για έδρα Παπαδόπουλου στη Νομική Υπηρεσία

Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών, Δημήτρης

Δημητρίου, διευκρίνισε πως, δεδομένου ότι η έδρα δεν θεωρείται κενωθείσα, αλλά μη πληρωθείσα ή μη καταληφθείσα, η κείμενη νομοθεσία δεν ρυθμίζει το θέμα, κατά συνέπεια απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για αναπληρωματική εκλογή.

Διαβάστε επίσης: Ανώτατο: Άκυρη η εκλογή του βουλευτή Γ. Παπαδόπουλου

Το Ανώτατο Δικαστηρίου έκρινε την περασμένη Δευτέρα αντισυνταγματική τη θεραπεία, που δόθηκε από τη Βουλή, κατόπιν γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, πριν από μερικούς μήνες για την πλήρωση της έδρας της Λεμεσού.

Διαβάστε επίσης: H πρώτη αντίδραση Α. Μιχαηλίδη μετά την απόφαση Ανώτατου

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι η Ελένη Θεοχάρους, η οποία ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Αλληλεγγύης στη Λεμεσό, είχε κερδίσει την έδρα, την αποποιήθηκε, πριν δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση στη Βουλή, καθώς θα δημιουργούνταν ασυμβίβαστο, αφού διατηρούσε και την έδρα της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Διαβάστε επίσης: Δικηγόρος Α. Μιχαηλίδη: Προκήρυξη εκλογών εντός 45 ημερών

Μετά από προσφυγή του πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Μιχαηλίδη, το Ανώτατο έκρινε ότι η έδρα δεν μπορούσε να πάει στον Γιώργο Παπαδόπουλο, ο οποίος ήταν ο πρώτος επιλαχών, εφόσον θα έπρεπε πρώτα να δοθεί η νενομισμένη διαβεβαίωση της Ελένης Θεοχάρους στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης: Παπαδόπουλος: Θα είναι κλοπή – Δεν είμαι βουλευτής (vid)

Κατόπιν γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα η Βουλή είχε προχωρήσει με τροποποίηση του νόμου, ώστε η έναρξη της βουλευτικής θητείας να ξεκινούσε από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών και όχι από την ημέρα διαβεβαίωσης για να καλυφθεί το κενό, που υπήρχε στη νομοθεσία.

Έτσι η έδρα παρέμενε στην Αλληλεγγύη και στον Γιώργο Παπαδόπουλο ως πρώτο επιλαχόντα.

Ωστόσο ο Ανδρέας Μιχαηλίδης προσέφυγε εκ νέου στο Ανώτατο υποστηρίζοντας ότι η θεραπεία που δόθηκε ήταν αντισυνταγματική.

Τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε, με πλειοψηφία, ως αντισυνταγματική τη νομοθεσία της Βουλής, με την οποία δόθηκε λύση στο πρόβλημα, που είχε δημιουργηθεί, χωρίς, ωστόσο, να υποδεικνύει λύση, με αποτέλεσμα η 56η έδρα του κοινοβουλίου να είναι αυτή τη στιγμή «κενή».

Keywords
Τυχαία Θέματα