Τ/κ περιουσίες: Το Υπ.Εσωτερικών περιμένει η Επ.Προσφύγων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων θα συζητήσει εκ νέου το θέμα της διαχείρισης των τ/κ περιουσιών, όταν θα είναι έτοιμη η μελέτη που ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών, δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά μετά τη συζήτηση που διεξήχθη την Τρίτη στο πλαίσιο της εξέτασης του Προϋπολογισμού του Ταμείου Τ/κ Περιουσιών για το 2017.

Ανέφερε ότι την ώρα που οι ανάγκες των νέων προσφυγικών οικογενειών για δωρεάν ή φτηνή στέγαση είναι αυξημένες λόγω οικονομικής κρίσης και η επιθυμία αυτές να στεγαστούν σε τ/κ κατοικίες ανάλογη των αναγκών, ο Προϋπολογισμός

του Ταμείου, που ανέρχεται στα 15 εκ., είναι μειωμένος κατά 956.000 ευρώ.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής πρόσθεσε ότι η μείωση του προϋπολογισμού έγινε την ώρα που η διαπίστωση είναι ότι οι κατοικίες αυτές, που είναι ηλικίας 50 και άνω, απαιτούν αυξημένα κονδύλια για συντήρηση.

Συνεχίζοντας, είπε, ότι δόθηκε προθεσμία ενός μήνα για να παρουσιαστεί η μελέτη, η οποία θα αναφέρεται στην αύξηση των ενοικίων για τη χρήση τ/κ περιουσιών, που χρησιμοποιούνται για εξοχικές κατοικίες, επαγγελματικά υποστατικά και τη γη που χρησιμοποιείται για γεωργικούς και κτηνοτροφικούς σκοπούς.

Απαντώντας σε ερώτηση, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων είπε ότι οι τ/κ κατοικίες για ιδιοκατοίκηση ανέρχονται στις 4.246, τις οποίες κατέχουν πρόσφυγες και 492, τις οποίες κατέχουν μη πρόσφυγες.

Πρόσθεσε ότι εξοχικές κατοικίες ανέρχονται στις 1.342, εκ των οποίων 759 κατέχουν εκτοπισθέντες και 583 μη εκτοπισθέντες.

Ανέφερε, ακόμα, ότι τα επαγγελματικά υποστατικά που παρέχονται σε πρόσφυγες ανέρχονται στις 2.205 και 226 που παρέχονται σε μη πρόσφυγες και οι γεωργικοί κλήροι που κατέχονται από 8.695 εκτοπισθέντες και 99 γεωργικοί κατέχονται από μη πρόσφυγες.

Ερωτηθείσα σε σχέση με παρανομίες που παρατηρούνται από κατόχους τ/κ περιουσιών και για τις περιπτώσεις υπενοικιάσεων, η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι υπάρχει διαμάχη στον τρόπο διαχείρισης των διαφόρων τύπων με τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή.

Ερωτηθείσα για τους λόγους για τους οποίους μη εκτοπισθέντες κατέχουν τ/κ περιουσίες, είπε ότι παραχωρήθηκαν πριν από χρόνια, όταν δεν υπήρχε ενδιαφέρον από εκτοπισθέντες να τις πάρουν.

Οι κατοικίες, εξήγησε, παραχωρήθηκαν σε οικογένειες μετά από έκθεση του τμήματος κοινωνικής ευημερίας.

Ερωτηθείσα εάν οι μη εκτοπισθέντες κατέχουν περιουσίες έναντι ενοικίου στη βάση συμβολαίου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων ανέφερε πως ενημερώθηκε η Βουλή ότι η πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι από τώρα και στο εξής το συμβόλαιο να ανανεώνεται κατ' έτος.

Ανέφερε ότι το μονοετές συμβόλαιο είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί στους γεωργικούς κλήρους.

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση σε τ/κ περιουσίες, επικαλέστηκε περίπτωση σε χωριό της επαρχίας Λεμεσού, κατά την οποία στην τ/κ κατοικία της αποβιώσασας δικαιούχου εγκαταστάθηκε η εγγονή με τον αρραβωνιαστικό της. Πρόσθεσε ότι η εγγονή δεν εγκρίθηκε ως δικαιούχος και οι Αστυνομικοί, “ωσάν να ήταν Ράμπο, έσπασαν τις πόρτες για να εισέλθουν και να βγάλουν τα έπιπλα και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία έξω”.

Ερωτηθείσα εάν αυτό συνέβη χωρίς διάταγμα, η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι φαίνεται πως εξασφάλισαν και διάταγμα.

Είπε, τέλος, ότι υπάρχουν κενές κάποιες μισογκρεμισμένες τ/κ κατοικίες και ανέφερε ότι το κονδύλι που παραχωρείται ως βοήθεια για επιδιόρθωση κατοικίας μπορεί να φτάσει μέχρι τις 35.000 ευρώ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα