Σύσκεψη Αρχηγών στο Τρόοδος- Προσπάθεια καθορισμού κοινής γραμμής

Ύστατη προσπάθεια καθορισμού κοινής γραμμής πλεύσης, ενόψει κρίσιμων διεργασιών στο Κυπριακό, θα καταβάλει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που συγκάλεσε σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, στις 10.30 το πρωί, στην Προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, ενόψει της συνάντησης του με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, την Παρασκευή.

Η συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου

 «Θετικά μηνύματα» από τη συνάντηση, ώστε να ενεργοποιήσουν τον οδικό χάρτη, που

επεξεργάστηκαν, αναμένουν ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και η Προσωπική του Απεσταλμένη στο Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την προσέγγιση τους και θα ακούσει τις δικές τους σκέψεις δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Θα ακολουθήσει, πρόσθεσε, προβληματισμός, με ποιο τρόπο επιδιώκουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, κάμπτοντας την άρνηση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου με θετική διάθεση και με πολιτική βούληση, με στόχο «ν’ ανοίξει ο δρόμος και να υπάρξουν οι συνθήκες για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιδιώκει τη συνεννόηση με τον Τ/κ ηγέτη, νοουμένου βέβαια ότι θα βρει απέναντί του «πράγματι έναν Τουρκοκύπριο συμπατριώτη και όχι τους σχεδιασμούς της Άγκυρας, που αξιώνει, με θράσος, σχεδόν τα μισά δικαιώματα της Κύπρου στη θάλασσα και τον πλούτο της, διακηρύττοντας καθημερινά ότι λύση του Κυπριακού είναι η κατοχή δήλωσε ο κ. Προδρόμου.

Ερωτηθείς για το τι αναμένει η Κυβέρνηση από την συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, ο κ. Προδρόμου είπε πως «θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιος αποφασίζει στην τ/κ πλευρά και τι ισχύει τελικά για τα όσα εξαγγέλλονται για την Αμμόχωστο».

Και ο Μουσταφά Ακιντζί συνεχίζει τις προετοιμασίες του, ενόψει της συνάντησης.

Αύριο θα συναντηθεί με τα λεγόμενα "κοινοβουλευτικά" κόμματα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την επιθυμία να καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα.

Η ατζέντα της συνάντησης είναι ανοικτή, είπε, και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων μπορούν να θέσουν τα θέματα, που θέλουν να συζητήσουν, με στόχο να ξεκαθαρίσει η εικόνα.

Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι το φυσικό αέριο δεν αποτελεί προϋπόθεση για να αρχίσει μια διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά το πολιτικό κλίμα,  όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, δεν βοηθά σε κάτι τέτοιο.

Υποστήριξε ότι η πρότασή του για σύστασης κοινής Επιτροπής, που απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά, θα αποτελούσε διέξοδο.

Ωστόσο, όπως είπε, μπορεί να συζητήσει και άλλες επιλογές, όπως την ιδέα για μορατόριουμ, που είχε υποβάλει ο Νίκος Ρολάνδης.

Ο Τ/κ ηγέτης, δήλωσε ότι οποιαδήποτε κίνηση αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου δεν πρέπει να αποκλείει τα Ηνωμένα Έθνη, να αντιβαίνει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι θέλει να συζητήσει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Στο μεταξύ η πρόθεση του Μουσταφά Ακιντζί να συζητήσει το θέμα της Αμμοχώστου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του λεγόμενου ΥΠΕΞ, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος ζήτησε ευθέως να μη συζητηθεί το θέμα στην επικείμενη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα