Σύρος ύποπτος για τρομοκρατία κρατείται στην Κύπρο και αιτείται απελευθέρωση

Στην απόρριψη αιτήματος 28χρονου Σύρου για άμεση απελευθέρωση προχώρησε το Ανώτατο Δικαστήριο. Σύμφωνα με τα γεγονότα που παρατίθενται στην απορριπτική απόφαση, ο νεαρός εισήλθε παράνομα στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα. Πρόκειται για πρόσωπο, το οποίο θεωρείται ύποπτο για τρομοκρατία. Η πληροφορία αυτή προήλθε από τη βάση δεδομένων χώρας με την οποία συνεργάζεται η Κύπρος.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2019 υπέβαλε αίτηση για πολιτικό άσυλο. Στις 17 Απριλίου 2019 διενεργήθηκε προσωπική συνέντευξη και ετοιμάστηκε από

αρμόδιο λειτουργό σχετική έκθεση, σύμφωνα με την οποία υπήρξε εισήγηση για αποκλεισμό του αιτητή από το καθεστώς της συμπληρωματικής προστασίας. Από τη συνέντευξη κρίθηκε ότι ο αιτητής ήταν ύποπτος για θέματα ασφαλείας και ενημερώθηκε η ΚΥΠ και το γραφείο της τρομοκρατίας της αστυνομίας. Την 1η Μαρτίου 2019 εκδόθηκε, για σκοπούς εθνικής ασφάλειας, διάταγμα κράτησης και απέλασης. Στις 13 Μαΐου 2019 ο αιτητής καταχώρισε προσφυγή, η οποία και απορρίφθηκε από το Διοικητικό Δικαστήριο στις 27 Ιουνίου 2019.

Στις 4 Οκτωβρίου 2019 ο αιτητής καταχώρισε αίτηση με την οποία, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, αμφισβητεί τη διάρκεια κράτησης του, ζητώντας όπως αυτή κηρυχθεί παράνομη.

Ο αιτητής ενημερώθηκε σχετικά με την απόρριψη του αιτήματος του για διεθνή προστασία, με επιστολή του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου.
Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, ο αιτητής χαρακτηρίζει τη διάρκεια της κράτησής του, η οποία ξεκίνησε από την 1η Μαρτίου 2019 και συνεχίζεται μέχρι της καταχώρισης της παρούσας αίτησης, ως παρατεταμένη και παράνομη. Όλες οι άλλες διαδικασίες, οι οποίες αναφέρονται στην ένσταση της Δημοκρατίας, δεν μπορούν να αποτελέσουν, υποστήριξε ο  συνήγορος του, δικαιολογία για την παράτασή της.

Ο αιτητής, υποστήριξε ο συνήγορος, κρατείται για λόγους εθνικής ασφαλείας. Δεν υπάρχει, πρόσθεσε, ίχνος μαρτυρίας, ούτε οποιαδήποτε έγγραφα τα οποία να υποστηρίζουν τη θέση των καθ' ων η αίτηση. Διαπιστώνεται, πρόσθεσε ο συνήγορος, ότι ο αιτητής βρίσκεται στο σύστημα TSC (Terrorist Screening Center) χωρίς να γνωρίζει, ούτε να έχει ποτέ ανακριθεί, αναφορικά με την κατ' ισχυρισμό εμπλοκή του σε τρομοκρατική οργάνωση. Δεν έχει καταδειχθεί, κατέληξε, ποια είναι η απειλή έτσι ώστε να παραβιάζονται τα δικαιώματα του αιτητή και να συνεχίζεται η κράτησή του.

To Ανώτατο στην απόφασή του σημειώνει ότι η νομιμότητα της κράτησης, πρόσθεσε, κρίθηκε στο πλαίσιο της προσφυγής 697/2019, όπου στις 27 Ιουνίου 2019 το Διοικητικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η κράτηση του ήταν νόμιμη. Περαιτέρω, η κράτηση για σκοπούς ασφάλειας του κράτους είναι ένα στοιχείο που δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη συμπληρώνει το Ανώτατο, απορρίπτοντας έτσι την αίτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα