Συντηρητικό Κόμμα-Brexit: Οι πιθανοί υποψήφιοι για την ηγεσία

Μία σειρά από «αναμετρήσεις» καλείται να φέρει σε πέρας σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής εναντίον της.

Στις 12.00 (ώρα Βρετανίας), θα αντιμετωπίσει τον ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, στο πλαίσιο της καθιερωμένης Ώρας Ερωτήσεων της Πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο. Στις 14.00 θα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου και στις 17.00 θα μιλήσει ενώπιον της Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών. Οι κάλπες για την ψηφοφορία

θα ανοίξουν στις 18.00 και θα κλείσουν στις 20.00, ενώ το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί αμέσως μετά.

Σε περίπτωση που η ψηφοφορία είναι σε βάρος της, μία διαδικασία αναμέτρησης για τον επόμενο ηγέτη θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και έξι εβδομάδες, και το πιο πιθανό θα είναι να χρειαστεί παράταση του Άρθρου 50, εάν δεν υπάρξουν άλλα γεγονότα.

Στον βρετανικό Τύπο σήμερα κυκλοφορούν οι πιο πιθανοί διεκδικητές για την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία, συμπεριλαμβανομένων του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, του Υπουργού Εσωτερικών Σατζίντ Ζαβίντ, του Υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και της Υφυπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης Πένυς Μορντόντ.

Ο νέος πρωθυπουργός θα χρειαστεί τη διεξαγωγή εκλογών, εάν δεν καταφέρει να βρει συμμαχία στο σημερινό κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, σε ό,τι αφορά το Brexit, οι επιλογές είναι η τροποποίηση της συμφωνίας της Τ. Μέι, μία συμφωνία, εκκίνηση από την αρχή (που θα απαιτήσει την παράταση του Άρθρου 50), παραμονή στην Ε.Ε. (με δεύτερο δημοψήφισμα ή ευρεία πλειοψηφία με εκλογές), και μη συμφωνία.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα